Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 7.

2020.02.03

LEVESEK LEXIKONJA

SÜTŐTÖK-KRÉMLEVES MAGOKKAL
(HÚSMENTES)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis sütőtök (kb. 1/2 kg) kockára vágva vagy 1 zacskó (450 g) fagyasztott sütőtök kocka (a BioGold Kft. forgalmaz organikus termesztésűt a bioboltokban).
Végszükség esetén még bébiételből is lehet készíteni, 2 dl tejszín vagy tejföl (diétázóknak tej vagy joghurt is megteszi), egy marék tök- és egyéb mag (szezám, len stb.), kevés olaj vagy más zsiradék, 1/2 teáskanál kardamom (vagy valamilyen más, illatos fűszer), só ízlés szerint

Elkészítése:
A sütőtököt kb. 1,2 l vízben közepesen puhára főzzük.
Az egészet botmixerrel pépesítjük.
Hozzáöntjük a tejfélét, fűszerezzük, megsózzuk, majd még egyszer engedjük felforrni.
Serpenyőben minimális zsiradékkal enyhén megpirítjuk a magokat, majd közvetlenül tálalás előtt a leves tetejére szórjuk.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES PIRÍTOTT TÖKMAGGAL
Hozzávalók:
45 dkg sütőtök (megsütve), zöldség alaplé, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt (teljes kiőrlésű), 1 csésze tejszín, 4 dkg pirított tökmag

Elkészítése:
Turmixgépbe tesszük a sült tököt, öntünk hozzá egy kevés vizet.
A zöldség alaplevet és a tejszínt hozzáöntjük, majd simára turmixoljuk.
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, és felhevítjük rajta a lisztet.
A forró liszthez hozzákeverjük az turmixolt tököt.
Forraljuk kb. 10 percig, közben keverjük simára, és ízesítsük utána sóval.
Forró csészékben tálaljuk a pirított tökmaggal.
Ha érdekesebbé akarjuk tenni, adjunk mellé pórés fehérborban párolt zöldkagylót.

SÜTŐTÖKLEVES 01.
Hozzávalók 8 személyre:
1 l húsleves, 5 dl tej, 2 dl tejszín, csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kg sütőtök, só, őrölt bors, 1 ek cukor

Elkészítése:
A húslevest, a tejet és a tejszínt a szerecsendióval fűszerezve fölforraljuk.
Beletesszük a fölaprított hagymát, fokhagymát, valamint a megtisztított, kisebb kockákra vágott sütőtököt. Kb. 30 percig főzzük.
Mixerrel pépesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd még egyszer átforraljuk, esetleg cukorral pikánsabbra ízesítjük.

SÜTŐTÖKLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sütőtök (nyers), 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 húsleveskocka, 1 teáskanál apróra vágott kapor (vagy kapormag), ízlés szerint só, csipet cukor

Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, majd megpirítjuk rajta a meghámozott és kis kockákra vágott sütőtököt.
Ráöntünk 8 dl vizet, és beletesszük a húsleveskockát.
Megsózzuk, majd puhára főzzük.
Közben a lisztet simára keverjük fél deci vízzel és a tejföllel, belekeverjük a kaprot (vagy a kapormagot) valamint a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd a forrásban lévő levest besűrítjük vele.
Kevergetve jól kiforraljuk, és csipet cukorral ízesítjük.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc

SÜTŐTÖKLEVES 03.
Hozzávalók:
400 g sütőtök, 2 közepes hagyma, 60 g füstölt szalonna, 20 g margarin, 1/2 dl vermut, 1/2 l húsleves (kockából), 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejszín, só, bors, 2 evőkanál tisztított tökmag

Elkészítése:
A sütőtököt megtisztítjuk, felaprózzuk.
A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk, gyűrűire szedjük.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a margarinnal és a hagymával együtt megpirítjuk, kiszedjük az edényből, melegen tartjuk.
A zsiradékra dobjuk a sütőtököt, aláöntjük a vermutot és a húslevest, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára pároljuk.
Botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt, felforraljuk, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tökmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül kissé megpirítjuk.
A levest csészékbe vagy mélytányérokba szedjük, tetejükre szórjuk a pirított hagymát, pörcöt és a tökmagot.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.