Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 8.

2020.04.30

LEVESEK LEXIKONJA

SÜTŐTÖKLEVES 04.
Elkészítése:
A levesbe 1 db sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 4-5 evőkanál olaj, zsemlekocka, szerecsendió, bors (és esetleg szójaszósz) kell.
A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel, fűszerezzük, ízesítjük, aztán 10 percig főzzük.
Zsemlekockával tálaljuk.

SÜTŐTÖKLEVES 05.
Hozzávalók:
egy kisebb sütőtök hámozva, darabolva, két ek teljes kiőrlésű liszt, egy kávéskanál őrölt szerecsendió, 2 dl kefir, két csipet tengeri só

Elkészítése:
A sütőtököt vízben megfőzzük, pürésítjük, majd a főzőlevébe visszatesszük.
A kefirt a liszttel simára keverjük, a forrásban lévő tökpüréhez öntjük, sózzuk.
Szükség esetén vizet adhatunk még hozzá.
Őrölt szerecsendióval meghintve tálaljuk.

SÜTŐTÖKLEVES 06
Hozzávalók:
1.1 kg sütőtök, 1 liter tej, 5 dkg vaj, 3 evőkanál rizs, só, cukor, fél csokor petrezselyem, tejszínhab

Elkészítése:
A meghámozott, kimagozott tököt kockára vágjuk.
Fazékban 2 dl vízzel felöntve, fedő alatt takaréklángon nagyon puhára főzzük, majd összeturmixoljuk.
Visszatesszük a fazékban, felöntjük a tejjel, sóval, kevés cukorral ízesítjük, majd puhára főzzük benne a rizst.
Tálalás előtt elkeverjük benne a vajat, és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Az ínyencek kevés tejszínhabbal fogyasztják.

SÜTŐTÖKLEVES 07.
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 kis csokor tárkonylevél (vagy szárított fűszer), 1 csokor petrezselyem, 1 kanál olaj, 2 evőkanál liszt, só, pirospaprika, ételízesítő, tejföl, citromlé

Elkészítése:
Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, beletesszük a reszelt hagymát, a finomra vágott petrezselymet és tárkonyt, a pirospaprikát, kevés sóval, ételízesítővel ízesítjük, vízzel feleresztjük és összeforraljuk.
Közben a nem túlérett, meghámozott tököt kis kockára vágjuk, a levesben puhára főzzük, végül tejföllel és citromlével ízesítve tálaljuk.

SÜTŐTÖKLEVES 08.
Hozzávalók:
1 körte alakú sütőtök, vöröshagyma, tejföl, habarás, só, cukor, babérlevél, ecet

Elkészítése:
A tököt kockákra vágva (héj és mag nélkül) feltesszük főni a hagymával (ízlés szerint reszelve vagy kockázva), csipet sóval, cukorral, kevés babérlevéllel együtt.
Amint kezd forrni, a tejfölös habarást belekeverjük.
Ecettel óvatosan ízesítjük.
Vigyázat, a tök nagyon hamar megfő.
Akkor a legízletesebb, ha a tök kockákban marad.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.

SÜTŐTÖKLEVES 09.
Elkészítése:
A sütőben puhára sütött, körülbelül egy kilogrammnyi sütőtök húsát fazékba kanalazzuk, és egykét evőkanál olajban átforgatjuk.
Felengedjük egy liter vízzel, összeturmixoljuk és felforraljuk.
Késhegynyi őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd 2 dl főzőtejszínnel keverjük.
A kisgyerek adagját ne sózzuk!

SÜTŐTÖKLEVES
- CURRYS TORMAKRÉMMEL
Hozzávalók:
1 kg sütőtök (a kanadai az igazi ehhez), 1 savanyú alma, 2,5 dkg vaj, 1 mk. currypor, 1 l csirke- vagy zöldségleves, 1 tk aprított friss zsálya, 1,5 dl almalé, só, őrölt fehérbors, 1 kicsi fokhagymagerezd, tormakrémhez: 4 ek tejszín, 2 tk tormaszósz, 0,5 tk currypor

Elkészítése:
A tököt, almát feldaraboljuk.
A vajat felolvasztjuk, 2 percig kevergetve pirítjuk benne a curryport. Beletesszük a levest, a tököt, almát, zsályát.
Felforraljuk, kis lángon, lefedve 20 percig főzzük.
Turmixoljuk, a lábasba visszaöntjük, beletesszük az almalét, sózzuk, borsozzuk. Kissé felmelegítjük, de forrnia nem szabad.

TORMAKRÉM
Elkészítése:
A tejszínt kemény habbá verjük, belekeverjük a tormát, a curryt.
Tálalásig hűtőben tartjuk.
A levest tálkákban kínáljuk, tetejére 1 kanál krémet teszünk.
Díszíthetjük lime - vagy citromhéj csíkokkal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.