Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖKLEVESEK 9.

2020.06.15

LEVESEK LEXIKONJA

SÜTŐTÖKLEVES ERIKA MÓDRA
Elkészítése:
Ha megveszek egy nagyobb sütőtököt (3-4 kg), kockára vágom a húsát, és fél kilónként lefagyasztom kizárólag sütőtökkrém levesnek egész télre.
Egy fej apróra vágott hagymát olajban megfonnyasztok, majd két paradicsomot (az is lehet fagyasztott, ha nincs friss) hozzá teszek, míg szét nem fő addig párolom a hagymával, aztán hozzáteszem a kb. fél kg. kockára vágott tököt és még mindig fedő alatt párolom, mikor elkezd puhulni, felöntöm vízzel, amibe két húsleveskockát teszek.
Mikor megpuhult a tök beleteszek 1-1,5 dl tejfölt, de szerintem tejszínnel is nagyon finom lehet.
Ezután leturmixolom. Ízesíteni lehet borssal és curry porral.
Pirított kenyérkockával fogyasztjuk.

SÜTŐTÖKLEVES HIDEGEN
Hozzávalók:
25 dkg Úri-tök (sütőtök), 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 0,5 dl tejszín, víz, kevés fehérbor és ízlés szerint gyömbér, só, őrölt bors

Elkészítése:
Olajban a szép egyenletes kockára összevágott sütőtököt, kevergetés mellett üvegesre hevítem.
Fűszerezem őrölt fehér borssal, gyömbérrel, sóval, mazsolával, picinyke fehérborral.
Egy különleges sűrítési módot alkalmazok, mégpedig keményítőt tejszínnel elkeverem, ez olyan mintha egy habarás lenne, ezzel fogom a levest besűríteni.
Lehet ezt melegen is fogyasztani, de lényegesen jobb hidegen. Ha hidegen, tejszínnel, mandulával, citromfűvel, ha melegen, akkor különböző tósztfélét adok hozzá.
Amikor a tök gyönyörű aranysárga és üveges lesz vízzel, fehérborral felengedem és jön a fűszerezés, csipet só, kevés bors, gyömbér, s így ress - puhára főzőm.
Ha a tök megpuhult, hozzáteszem az előzőleg megmosott és borba áztatott mazsolát, és a tejszínes-keményítős habarást és hagyjuk kiforrni, de vigyázzunk, hogy habarásunk be ne csomósodjon, és hagyjuk kihűlni.
Tálalása: Egy sütőtök csészében ajánlom, mely lehet a kanadai tök, gömbölyded alja, melyből a magházat eltávolítom, szélét farkasfogszerűre díszítve vágom.
Ebbe merem a kihűlt levest, tetejét pirított mandulával megszórom, citromfűvel díszítem, s mellé krizantémvirágot teszek, köretnek magvas fekete kenyér tósztot adok mellé.
Megjegyzés:
A krizantémból készíthető tea, fogyasztható salátaként is, mert levele és virága fogyasztható.

SÜTŐTÖKLEVES GYEREKEKNEK 12 HÓNAPOS KORTÓL
Elkészítése:
A sütőben puhára sütött, körülbelül egy kilogrammnyi sütőtök húsát fazékba kanalazzuk, és egy-két evőkanál olajban átforgatjuk.
Felengedjük egy liter vízzel, összeturmixoljuk és felforraljuk.
Késhegynyi őrölt szerecsendióval fűszerezzük, majd 2 dl főzőtejszínnel keverjük.
A kisgyerek adagját ne sózzuk!

SÜTŐTÖKLEVES LAZACBETÉTTEL
Hozzávalók:
40 dkg sütőtök, 10 dkg zellerszár, 2 ek vaj, 3 ek liszt, 8 dl csontlé, só, kevés cukor, fehér bors, 2 dl tejszín, 10 dkg lazacfilé, 1 ek citromlé, 4 szelet rozskenyér, reszelt sajt

Elkészítése:
A tököt tisztítjuk, darabokra vágjuk és a szintén feldarabolt zellerrel, a vajon 10 percig pirítjuk.
Liszttel megszórjuk, felöntjük a levessel, sózzuk, borsozzuk, és cukorral ízesítjük.
Negyven percig főzzük, eközben a lazacot kisebb darabokra vágjuk és citromlével és sóval ízesített vízben, cirka 10 perc alatt megfőzzük.
A rozskenyérből pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk ki, megszórjuk sajttal, ráültetünk egy-egy darab lazacot, majd forró sütőbe tesszük. 10 perc alatt készre sütjük.
A levest kissé kihűtjük és turmixoljuk.
Hozzáadjuk a tejszínt és fölmelegítjük.
A leves mellé kínáljuk a krutonokat.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.