Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK - TÖK 1.

2019.03.08

LEVESESEK LEXIKONJA

TÖK
CHAYOTE LEVES
(MEXIKÓ)
Hozzávalók:
3 Chayote, meghámozva, kimagozva és felszeletelve, 1 ek liszt, 1 l csirkehúsleves (kockából), só, bors, 20 dkg főtt csirkemell kockákra vágva, 2 ek vaj, 2 ek finomra vágott koriander-zöld, 1 hagyma finomra vágva, petrezselyemzöld vagy metélőhagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése:
A chayotét sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, de a főzőlevet félretesszük. A zöldségeket turmixgépben péppé őröljük, szükség szerint közben kevés főzőlét adva hozzá, majd 5 dl főzőlével együtt egy lábosba tesszük. Egy másik lábosban közepes tűz fölött megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, valamint a fokhagymát.
Hozzákeverjük a lisztet, és közepes hőmérsékleten, állandóan keverve további 1 percig sütjük. Felöntjük annyi csirkehús-levessel, hogy sima mártást kapjunk, majd az egészet a maradék húslevessel együtt a zöldségpüréhez adjuk, és alaposan összekeverjük. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön még 2-3 percig főzzük.
Beletesszük a csirkemellet, és annyi ideig főzzük, hogy a hús jól átmelegedjen.
Előmelegített tálban kínáljuk, a tetejét a finomra vágott zöld-fűszerrel díszítjük.
Változat:
Elkészíthetjük sütőtökből is.

CURSETT (SÜTŐTÖKLEVES)
Hozzávalók:
1/2 db hosszúkás sütőtök, 1 evőkanál tejszín vagy kefir, só, babérlevél, zeller vagy zöldje, bors, delikát

Elkészítése:
1,5 l vízbe föltesszük a megtisztított, kockára vágott tököt és beletesszük a fűszereket.
Ha puhára főtt kézi burgonyatörővel összetörjük a tökdarabokat.
Tálalásnál tejszínt vagy kefirt teszünk a tányér aljára és rászedjük a levest.

ÉDES SÜTŐTÖK-PÜRÉLEVES
Hozzávalók:
2 nagyobb szelet nyers sütőtök, 1 pohár tejszín, 1 teáskanál cukor, 5 dkg füstölt sajt, csipet só

Elkészítése:
A sütőtököket kockákra vágjuk, és az ízesítőkkel puhára főzzük (kb. 15 perc) annyi vízben, hogy bőven ellepje.
A tejszínnel összeturmixoljuk és lassú tűzön felfőzzük.
Kicsit hűlni hagyjuk, majd tányérokba tesszük, és reszelt sajttal megszórjuk.

FOKHAGYMÁS TÖKLEVES
Hozzávalók:
1 kisebb spárgatök, 2 kemény paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 tyúkhús.leveskocka, kevés só, késhegynyi törött fehérbors

Elkészítése:
Leveses fazékban felhevítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve világossárgára pirítjuk. Ezután a tűzről lehúzzuk, ráöntünk 2 dl vizet, és addig keverjük, amíg egészes sima, csomómentes nem lesz. Fokozatosan hozzáöntünk még 5 dl vizet, és jól összekeverjük. Beletesszük a meghámozott, kimagozott és egyforma kockákra vágott tököt, valamint a tyúkhús-leveskockát. Fedő nélkül felforraljuk, és a forrástól számított 5 percig ugyancsak fedetlenül főzzük. Közben a tejfölt simára keverjük 1/2 dl vízzel és hozzáadjuk a megtisztított összezúzott fokhagymát, a borsot és az apróra metélt petrezselyem zöld felét.
A fűszeres tejfölt a levesbe öntjük, és kevergetve kiforraljuk.
Végül beletesszük a megmosott és kockára vágott paradicsomot meg a megmaradt petrezselyem zöldet, amivel még egy pillanatig forraljuk.

GYÖMBÉRES TÖKKRÉMLEVES
Hozzávalók:
4 egyforma kicsi kanadai sonkatök, 1 vöröshagyma, 1 körömnyi friss gyömbér (vagy 1 kiskanál gyömbérpor), 1 dl tejszín, 2 tyúkhús-leveskocka, citromlé, só, cukor
A tetejére:
1 csokor petrezselyem, pirított tökmag

Előkészítése:
a megmosott és szárazra törölt tök, kerek végét levágom, így négy "labdát" kapok. (A levágott négy hosszúkás darabot a sütőben meg lehet sütni.) A labdákat előmelegített, forró sütőben annyi ideig sütöm, amíg a színük kissé megsötétedik, de még nem esnek össze. Először magos belsejüket eltávolítom, majd a tökök húsát kiskanállal úgy kaparom ki, hogy ne szakadjon át a héjuk.
Amíg a tök sül, a hagymát és a gyömbért meghámozom, majd mindkettőt megreszelem.
A tökhúst a hagymával és a gyömbérrel 3 deci vízzel sűrűre turmixolom.

Elkészítése:
a tökpürét fazékba öntöm, rátöltök még 3 deci vizet és a tejszínt, belemorzsolom a húsleveskockákat, citromlével, csipet sóval, cukorral fűszerezem. Kevergetve 5 percig főzöm, majd elosztom a tökhéjakban.
Petrezselyemmel és tökmaggal díszítve kínálom.

HIDEG, KAPROS CSILLAGTÖK LEVES
Hozzávalók:
1 közepes (kb. 40 dkg) csillagtök só, diónyi vaj 1 nagy csokor kapor 1 evőkanál liszt vagy 1 púpozott kiskanál étkezési keményítő 1 dl tejföl ecet

Elkészítése:
A csillagtököt félbevágjuk, magos belsejét kikaparjuk, majd húséból karalábévájóval kis gömböket formázunk. (Készíthetjük úgy is, hogy a csillagtököt meghámozzuk, és húsát másfél centis kockákra vágjuk.) A gömböket, illetve a kockákat 1,2 liter sós vízben puhára főzzük. Ezután a vajon a lisztet aranysárgára pirítjuk, az apróra vágott kaprot hozzáadjuk, majd egy kevés hideg vízzel elkeverjük, és a levest berántjuk. A tejfölt néhány kanálnyi levessel simára dolgozzuk, (ha étkezési keményítőt használunk, ebbe szórjuk) és ezt is beleöntjük. Még egyszer felforrósítjuk, ha kell utána sózzuk, és néhány csepp ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk.
Jól kihűtjük, csak azután tálaljuk.
Kitűnő üdítő leves meleg nyári napokon, de természetesen melegen is fogyasztható. aki szereti a krémleveseket, turmixolhatja, vagy szitán át is törheti.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.