Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK - TÖK 2.

2019.03.29

LEVESEK LEXIKONJA

HIDEG KAPROS TÖKLEVES
Hozzávalók:
2 db 40 dekás tök (a magja nélkül), 5 deka hagyma, 4 szál kapor, 1 szál zeller-zöld, 1 sárgarépa, 1 burgonya, 5 deka vaj, 1,5 liter erőleves (kocka is lehet), 2,5 deci tejszín, só, bors

Elkészítése:
A felaprított hagymát, sárgarépát és zellert vajon megpároljuk, a hámozott tököt és burgonyát kis kockákra vágjuk. Mindent a levesbe rakjuk, és addig főzzük, míg megpuhul. Leszűrjük, a zöldségeket a levesbe passzírozzuk, hozzáadjuk a kaprot és a tejszínt. Sóval, borssal ízesítjük, hidegen tálaljuk.

HÚSLEVES SÜTŐTÖKBŐL
Elkészítése:
Leszeded a héját, felkockázod, bezöldségeled, mint a húslevest, fűszerezed, mint a húslevest, ha akarod, kiveszed a tökkockákat, ha nem akarod, benne hagyod. Arány: tök- zöldség egy-egy. Köretnek: Leszeded a héját, felkockázod, hagymát pirítasz, ráteszed a tököt, felengeded zöldséglevessel / húslevessel / kockalevessel, puhára párolod, könnyedén összenyomod.

HÚSOS TÖKLEVES
Elkészítése:
Fél kg marha lábszárat 1 1/2 l vízben felteszünk főni. Első habját eltávolítjuk és sózzuk. Mikor félig puha, hozzáadunk 1/2 kg tisztított és belezett, vastagabb karikákra vágott tököt. Közben vajjal és liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük a levest. A húst kockákra vágjuk. Tejföllel ízesítjük és finomra vágott kaporral meghintve tálaljuk.

KAPROS TÖKKRÉM-LEVES
Hozzávalók:
1 kisebb friss vagy 1 csomag mirelit tök, 1 csokor kapor, 1 db sárgarépa, 1 pohár tejföl, 1 teáskanál só, 2 evőkanál liszt, késhegynyi vaj, 3 szelet kenyér vagy 3 zsemle felkockázva, vegeta

Elkészítése:
A tököt megtisztítjuk, magvas belsejét kivájjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, felkockázzuk, és kb. másfél liter vízben odatesszük főni, a tökkel együtt. Beletesszük az ízesítőket, a kapor kivételével. Közben tejfölt kikeverjük a liszttel, és kevés vízzel felengedjük. Ahogy a zöldségek megfőttek, a habarást belekeverjük, átforraljuk és összeturmixoljuk. Apróra vágjuk a kaprot, a vajon kicsit megpirítjuk, majd az egészet a levesbe keverjük, és még 1-2 percig főzzük. A kenyér vagy zsemlekockákat a vajon jól megpirítjuk, és a tányérokba szervírozott levesre szórjuk. Azonnal fogyasztjuk.

KAPROS TÖKLEVES
Hozzávalók:
40 dkg főzőtök, 2 evőkanál rozspehely, 2 dl tejföl, 1 csokor kapor, 1-2 mokkáskanál só és törött fehér bors

Elkészítése:
A megtisztított és kockákra vágott tököt 7 dl vízben puhára főzöm, majd péppé turmixolom. Még melegen belekeverem a rozspelyhet, a tejfölt és a finomra metélt kaprot. A fűszerekkel ízesítem. és ismét összekeverem. Kihűtöm, végül a hűtőszekrénybe teszem néhány órára. Tálalás előtt felkeverem, és csészékben kínálom.

KRÉMES SÜTŐTÖKLEVES
Hozzávalók:
1 sütőtök (1 kg körüli), 2-3 szem krumpli, 1 doboz tejszín, 1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma, olívaolaj, szerecsendió, bors, ételízesítő vagy 2 leveskocka, levesbetétnek: egy marék pirított tökmag, tökmagolaj, kék sajt darabkák, pirított kenyér

Elkészítése:
A sütőtököt megpucoljuk, a húsát kockára vágjuk. A krumplikkal hasonlóképpen bánunk, és annyi vízben, amennyi bőven elfedi (a vizet az ételízesítővel vagy leveskockával megízesítettük), feltesszük főni. A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirítjuk. Ha a krumpli és a tök is puhára főtt (kb. 20 perc), a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük még annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta.
Tálaláskor meghintjük pirított tökmaggal és tökmagolajjal, esetleg pirított kenyérrel és kék sajt morzsalékkal. Kellemes, melegítő őszi étel!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TÖKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.