Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 1.

2018.12.10

LEVESEK LEXIKONJA

A CSÁSZÁRNÉ LEVESE
Hozzávalók:
1 egész tyúk, 35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen, 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, fél karalábé, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 10 dkg levestészta, só, szemes bors

Elkészítése:
Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük. Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le. Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest.
Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra

Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg. Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.

Á LA RHEINE LEVES
Hozzávalók:
1 db tyúk, 1 kg marhahús, 1/2 kg borjúhús, 3 deka hámozott mandula, 7 dkg rizs, 6 db tojás, tejszín, vaj, só, leveszöldség

Elkészítése:
A marha és disznóhúsból, a tyúkból 7 l vízzel, leveszöldséggel húslevest főzünk. Ha a tyúk megpuhult, kivesszük, hagyjuk kihűlni és a húst a csontokról leszedjük. A mellehúsát 2 cm hosszú és 1/2 cm-es csíkokra vágjuk. A többi húst a 3 deka mandulával mozsárban apróra törjük, hozzáadunk 7 deka húslében főtt rizst és a 6 db tojás keményre főtt sárgáját szitán átpasszírozzuk, majd egy kevés tejszínt teszünk hozzá. A húslét leszűrjük, zsírtalanítjuk, ismét tűzre téve 3 és 1/2 literre hagyjuk befőni.
Tálalás előtt összevegyítjük a passzírozott hússal és friss vajat keverünk bele.

ARANYLEVES
Hozzávalók:
1 tyúk, 4 l víz, l hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l karalábé, l zellergumó, l csomó petrezselyem, kis darab gyömbér, szemes bors

Elkészítése:
A feldarabolt tyúkot hideg vízben főni tesszük, ha forr, a szürkés habot leszedjük, majd a megtisztított zöldséget, fűszert hozzáadjuk.
Lassú tűzön 2-3 órán át főzzük, majd cérnametélttel vagy maceszgombóccal tálaljuk.

ARANYLÓ TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók:
1 kisebb tyúk, 4-5 szál sárgarépa, 3-4 szál petrezselyemgyökér, 1 darabka zeller, 1 darabka karalábé vagy karfiol, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 szem burgonya, só, zöld bors, fekete bors (szemes), néhány szem köménymag

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk.
A vöröshagyma és a fokhagymagerezd héját nem távolítjuk el, csak a végeit vágjuk le.
A paprikát hosszában kettévágjuk, és magházát eltávolítjuk. A megtisztított és feldarabolt tyúkot kb. 4 liternyi vízbe feltesszük főni.
Ha a víz felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket.
Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszereket.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak (kb. 3 óra).
A levest leszűrjük, és csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.