Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 2.

2019.01.27

LEVESEK LEXIKONJA

BAKONYI BETYÁRLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
fél levestyúk, 50 dkg marhaszegy, 5 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zeller, 5 dkg laskatészta, 5 dkg vöröshagyma, só, pár szem fekete bors

Elkészítése:
A marhahúst nagyobb kockákra, a tyúkot 5 darabba vágjuk és feltesszük főni. Ha a hús félig megfőtt, hozzátesszük a csíkokra vágott zöldséget, a fűszert és készre főzzük.
Tálaláskor csusza vékonyságú laskát főzünk bele.

BARNALEVES BAROMFIBÓL
Hozzávalók:
1 tyúk vagy kappan, 3 db murok, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 vöröshagyma, pár szem bors, 2 ek cukor, kevés libazsír, só, 2 tojásos metélt tészta

Elkészítése:
A megtisztított, egészben hagyott tyúkot vagy kappant annyi vízzel, hogy ellepje, lassú tűzön főni hagyjuk.
Lábasban kevés libazsíron a cukrot barnára pirítjuk, majd karikára vágott murkot, petrezselyemgyökeret, zellert, vöröshagymát, szemes borsot megforgatunk benne, kevéske húslével felöntjük, és lefedve, gyakran felkavarva pároljuk. Ha félig puha, a tyúkhoz adjuk.
Mikor a tyúk megfőtt, a levest leszűrjük, egy kevés levesben finom metélt tésztát főzünk. A tyúkot feldaraboljuk, és a levesben tálaljuk.
Megjegyzés:
Barna színét a megpörkölődött cukor adja.

BECSINÁLT-LEVES TYÚKBÓL
Hozzávalók:
1 db tyúk, só, 1 db kisebb karfiol, 1 fej vöröshagyma, olaj, 4 dkg sima liszt, baromfihúslé, szerecsendió-virág, 2 dl főzőtejföl, 1 db tojássárgája, snidling

Elkészítése:
A konyhakész tyúkot feldaraboljuk és sós vízben lassú tűzön puhára főzzük. Kevéssel a főzés befejezése előtt beletesszük a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt és készre főzzük. Közben felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a lisztet, majd felöntjük húslével és húsz percig forraljuk. Később visszarakjuk bele a kicsontozott húst meg a karfiolt, s megízesítjük szerecsendióvirággal.
Végül belekeverjük a tejfölben elhabart tojássárgáját és összeforraljuk.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott snidlinggel vagy zöldpetrezselyemmel.

BÉGLEVES
Hozzávalók:
40-50 dkg tyúkhús, 1-1,5 l víz, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zeller, só, bors, 5 dkg rizs, 5 dkg hibiszkuszlevél (törökrózsalevél), 2 tojássárgája, 1,5 dl tejföl, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje

Elkészítése:
A húst hideg vízben feltesszük főni. A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, és amikor a leves felforrt, hozzáadjuk. Megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. Amikor a leves megfőtt, leszűrjük. A húst kicsontozzuk és a leveszöldséggel együtt apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a leszűrt levesbe, hozzáadjuk a külön megfőzött rizst és hibiszkuszlevelet.
Az egészet rövid ideig lassú tűzön főzzük, majd szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk.
A tojássárgáját keverjük el a tejföllel, és állandó kevergetés közben, tálalás előtt adjuk a leveshez.

 

BRASSÓI SZÁSZ LAKODALMI LEVES
Hozzávalók:
1 öreg kövér tyúk, 1 kg marhahús, 6 murok, 4 petrezselyemgyökér, 2 közepes zeller, 2 fej hagyma, 2 pohár rizs, 2 ek vagdalt petrezselyemzöldje, 3 tojássárgája, 2 csésze tejföl, só, bors

Elkészítése:
A tyúkot és a marhahúst a zöldséggel együtt 5 liter vízben, sóval és borssal ízesítve addig főzzük, amíg jól megpuhul. A levet leszűrjük, beletesszük a rizst, egy fej apróra vágott hagymát, és lassú tűzön tovább főzzük. Amikor puhára főtt, a levest a tűzről levesszük.
A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, és folytonos keverés mellett hozzáadjuk a leveshez.
Hozzáadjuk a vagdalt petrezselyemzöldet.
A tyúkot és a marhahúst darabokra vágva visszatesszük a levesbe.

 

DIÓS TYÚKLEVES
Hozzávalók: 1/2 tyúk, 1 dl tejszín, 10 dkg darált dió 1 evőkanál citromlé, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint törött fehér bors és só, késhegynyi őrölt szerecsendió.

Elkészítése:
A tyúkhúst feldarabolom és két liter vízben fazékba, készítem.
Megsózom, beleszórom a szerecsendiót és felforralom.
Habját leszedem, majd kis lángon puhára főzöm.
Ha megfőtt, a levét finom szűrőn átszűröm. (A főtt húst tormamártással kínálom a leves után.) A levest kihűtöm, zsírját lekanalazom. (Ha előző nap készítem, akkor a fagyos zsír könnyűszerrel leszedhető.) A húslébe teszem a darált diót és a borsot, felforralom, majd a tejszínnel elkevert liszttel behabarom.
Jól kiforralom, és leveses csészékben tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.