Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TYÚK, ÉS KAKASLEVESEK 8.

2020.05.24

LEVESEK LEXIKONJA

SZEBENI MAZSOLÁS LEVES
Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt.
Erősen fűszerezett volta miatt szász korhely-levesnek is nevezhető.
Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.

Hozzávalók:
1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 ek liszt, só

Elkészítése:
A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük.
A mazsolát és az apró szőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk.
Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

SZÉKELY LAKODALMI TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók:
1 tyúk vagy 2 csirke, 2 petrezselyemgyökér, 50 dkg murok, 1 kicsi fej zeller, 1 kicsi fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 1 kis fej karalábé, 10 szál petrezselyemzöldje, 1 marék zöldborsó, só, bors, laskatészta

 

Elkészítése:
A megtisztított és jól megmosott, feldarabolt tyúkot hideg vízben tesszük fel főni lassú tűzre.
Ha felforrt, habját leszedjük, megsózzuk.
A hagymát és a fűszereket vászonzacskóba kötve belehelyezzük.
A zöldségeket hasáb alakúra vágjuk, majd a levest felfőzésétől számított 30 perc múlva bezöldségeljük.
Lassú, egyenletes tűzön a tyúkot puhára főzzük, majd a szeletekre vágott gombát, zöldborsót belehelyezzük, és együtt fellobbantjuk.
Leszűrjük.
Egy kevés levesben a kockára vagy hosszúra vágott laskát kifőzzük.
Tálalás előtt a feldarabolt tyúkot és zöldségfélét a tálra helyezzük, majd a finommetéltet a levesben tálaljuk.
A levesnek, aranysárgának és áttetsző tisztának kell lennie.
A tetejét vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.
Sok helyen petrezselyem helyett borsot használnak, székely szokás gyömbérrel vagy sáfránnyal fűszerezni.

SZIGETKÖZI BUJDOSÓLEVES
Hozzávalók:
40 dkg tyúkhús, 20-20 dkg marhalábszár, sertéslapocka és csirkebelsőség (máj, zúza, szív), 1 ek zsír, egy fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 gyökér, 1 kisebb zeller, 2 paradicsom, 3 paprika, só, bors, fűszerpaprika

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a kockákra vágott tyúkhúst, sertéslapockát, belsőségeket és zöldségeket.
Összepirítjuk az egészet, majd kiszedjük őket, helyükre kerül a szintén kockákra vágott marhahús, ezt is megpirítjuk, paprikával fűszerezzük, és vízzel felöntjük.
Fél fövésben visszatesszük a sertéshúst és a zöldségeket, a hámozott-darabolt paradicsomot és a felkockázott paprikát.
Sózzuk, borsozzuk, és tovább főzzük.
Kevéssel később belerakjuk a tyúkhúst, majd kicsit később a belsőségeket.
Készre főzzük és csipetkével tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.