Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 3.

2019.03.01

LEVESEK LEXIKONJA

ERDÉLYI TYÚKLEVES
Hozzávalók:
1 db hízott tyúk vagy kappan, 5 dkg tyúk vagy kappan hája, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, szemes bors, 3 dkg cukor, 5 dkg liszt, tojás, só

Elkészítése:
A szárnyasból, mielőtt feltesszük főni, kiemeljük a hájat, majd 3 l sós vízben lassú tűzön főzzük. Eközben serpenyőben kihevítjük a hájat, és a forró zsírra tesszük a cukrot. Ha megbarnult, hozzátesszük a kockára vágott gyökeret, sárgarépát, zellert, vöröshagymát és a szemes borsot. Gyakori kevergetés mellett tovább pirítjuk, és hozzáadjuk a leveshez. A tojásból, lisztből levestésztát készítünk. Ha a hús puhára főtt, a levest leszűrjük, és a finommetélt tésztát belefőzzük. A húst feldaraboljuk, a húsdarabokat levesestálba helyezzük, és a forró tésztás húslevet ráöntve tálaljuk.

FALUSI HÚSLEVES
Elkészítése:
Egy tyúkra 3,5-4 liter hideg vizet öntünk, ebből kb. 2 1/2 -3 liter jó levesünk lesz. Ha felfőtt, csendesen főzzük tovább 2 1/2 -3 órát, félidőben tegyük hozzá a zöldséget, 2-3 db burgonyát. 25 dkg sárgarépa, 20 dkg petrezselyemgyökér, 6-8 dkg zeller, 1 zöldpaprika (télen darált paprikából 1 kávéskanálnyi), 1 db kisebb paradicsom, vagy egy evőkanál paradicsompüré, kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 8-10 szem fekete bors szükséges hozzá. Ha a hús puhára főtt, a levest lehúzzuk a tűzhely szélére higgadni. A szárított vagy friss tésztát, grízgaluskát, májgaluskát külön sós vízben főzzük ki, tegyük a tálba, öntsük rá a húslevest vigyázva, hogy a zavaros lé visszamaradjon a fazékban. Ugyanígy készítjük a levest kacsaaprólékból, marhahúsból is.
Ha kacsából készítjük, a kacsaaprólékhoz 1/2 liter vízzel kevesebbet tegyünk.

FŰSZERLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
8 dl tyúkhúsleves, 1 tojássárgája, 2 szikkadt zsemle, 1 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál citromlé, fél csokor petrezselyem, kapor, tárkony, metélőhagyma, zellerlevél

Elkészítése:
A zsemlét keresztben 4 szeletbe vágjuk és szárazon, mindkét oldalukon megpirítjuk, majd bedörzsöljük a fokhagymával. A levest felforraljuk, és beletesszük az apróra vágott zöld-fűszereket. A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját. Apránként hozzákeverünk kevés forró levest, majd a tűzről levéve, belekeverjük a forró levesbe. Csészékben tálaljuk, a fokhagymás zsemleszeleteket külön kínáljuk hozzá.

GOMBÁS TYÚKLEVES
Hozzávalók:
50 dkg tyúkhús, 15 dkg gomba, 1 dl tejföl, 1 teáskanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése:
A tyúkhúsról levágom a zsíros részeket meg a bőrét, és a nagyobb csontokat is kiveszem. (Ezeket később, egy másik leveshez felhasználom.) A lenyúzott hájat apróra vágom, és kuktafazékban kisütöm. Az így nyert zsíron üvegesre fonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. Hozzáteszem a zúzott fokhagymát, rádobom a kis kockákra vágott tyúkhúst, és fehéredésig pirítom. Ezután felöntöm másfél liter vízzel, és beleteszem a megmosott, megtisztított, nagy szeletekre vágott gombát. A kukta jelzésétől számított 40 percig főzöm. Ezután a lisztet simára keverem a tejföllel, és behabarom vele a forrásban lévő levest. Jól kiforralom, beleszórom a finomra vágott petrezselyemzöldet, néhány percig állni hagyom, azután tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.