Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 4.

2019.04.13

LEVESEK LEXIKONJA

HÁZIAS TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók:
1 l víz, 80 dkg tyúkhús, 1 fej hagyma, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldborsó, 1 fej karalábé, zeller, kis fej karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, Vegeta, só, szemes bors, csigatészta

Elkészítése:
A tyúkot betesszük egy kb. kétliteres edénybe, ráöntjük a vizet, majd beleteszünk egy kis fej hagymát, és megfűszerezzük. Lefedve 15 percig 500 W-on főzzük. A megtisztított és feldarabolt zöldségeket a levesbe téve további 10 percig 500 W-on főzzük. Ezután kivesszük, hozzáadjuk a csigatésztát, és újabb 5 percig főzzük 500 W-on.

HOLLAND TOJÁSGOMBÓC-LEVES
Hozzávalók:
30 dkg barna kenyérbél, fél l tej, 2, 5 dl tejszín, 4 tojás, 1 l marhahúsleves, 1 l tyúkhúsleves, szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
Morzsoljuk szét a kenyérbelet, áztassuk be a tejbe. Ha jól megszívta magát, alaposan csavarjuk ki, tegyük egy porcelántálba, egyenként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük habosra. Egy fazékba összeöntjük a kétféle húslevest, hozzáadjuk a tejszínt, beleszűrjük a tejet, amelyben a kenyér ázott, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és 20-25 percig lassú tűzön forraljuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt 10 perccel, egy evőkanállal beleszaggatjuk a forrásban lévő levesbe a tojásos masszát, ha a galuskák megfőttek, átszedjük őket egy levesestálba, ráöntjük a levest és azonnal tálaljuk.
Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

HÚSLEVES TYÚKBÓL
Elkészítése:
1 tyúkot megkopasztunk, felbontunk, megmosunk, és egészben beletesszük a leveses fazékba. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Forrástól számítva 1/2 óráig, csendesen főzzük. Akkor kivesszük a léből a tyúkot, és forrón kívül-belül besózzuk. 1-2 óra hosszáig állni hagyjuk. Abba a lébe, amibe főtt a tyúk, 1/2 kg darált marhahúst teszünk, bezöldségeljük, 1 kis fej vöröshagymát héjastól beleteszünk, megsózzuk ízlés szerint, és csendesen tovább főzzük.

Mikor a zöldség már puha, pár kanál hideg vizet öntünk a tetejére, hogy a leves hamar letisztuljon.

Utána átszűrjük, és tésztát főzünk bele. A tyúkot lábasba tesszük, jó nagy kanál zsírt és 1 nagy fej vöröshagymát teszünk hozzá és fedő alatt kevés zsír hozzáadásával puhára, pároljuk.
Ha puha, sütőben hirtelen pirosra sütjük.

ÍNYENC-LEVES
Elkészítése:
Marha- és tyúkhúsból levest főzünk.
A tyúkhúst megdaráljuk, majd 3 tojás sárgáját elkeverünk - 1/2 áztatott zsemlyével ehhez a tyúkhúsból arányos mennyiséget továbbá aprított zöldpetrezselymet és a 3 tojás kemény habját hozzáadjuk. Annyi zsemlyemorzsát teszünk hozzá, hogy galuskákat formálhassunk belőle, melyeket tálalás előtt a levesbe befőzünk.

JOGHURTOS TYÚKLEVES
Hozzávalók:
1 levesnek való tyúk, 2 dl joghurt, 4 tojás, 1 evőkanál vaj, 1 csokor petrezselyem, só, bors

Elkészítése:
A tyúkot puhára főzzük, kicsontozzuk, a bőrét lefejtjük és kisebb kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk, a hús kockára sózzuk, rövid ideig pirítjuk. A tojássárgákat néhány csepp citrommal elkeverjük, majd hozzáadjuk a joghurtot. A forró levesből néhány kanállal rámerünk, elkeverjük, majd a levesbe öntjük, és néhány percig lassan főzzük. Finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk

KÍNAI HÚSLEVES TÖLTÖTT TÉSZTABATYUKKAL
Hozzávalók 4 személyre - A töltelékhez:
20 dkg darált sertéshús, 5 dkg tisztított rák, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál cukor, 1 evőkanál híg szójamártás, 1 teáskanál sűrű szójamártás, frissen őrölt fekete bors, 2 teáskanál száraz sherry, 1 teáskanál étkezési keményítő. 4-5 evőkanál víz, 3 újhagyma, 3-4 dkg bambuszrügy, (konzerv), 2 teáskanál szezámolaj, 1 tojássárgája
A tésztához:
15-20 dkg búzaliszt, 1 teáskanál só, 1 tojás 2-3 evőkanál hideg víz, kevés liszt a kisodráshoz
A leveshez:
3-4 kínai-kel levél, só, 1 l húsleves (lehet kockából), 8 teáskanál mogyoróolaj vagy kukoricaolaj,
A tálaláshoz:
frissen őrölt feketebors, szezámolaj, híg szójamártás***

Elkészítése:
A töltelékhez a sertéshúst keverőtálba tesszük. A rákot apróra vágjuk és hozzákeverjük. Ezután hozzáadjuk a soron következő hozzávalókat (fűszerek, sherry, keményítő), és jól összekeverjük. A vizet kanalanként keverjük hozzá (csak azonos irányba keverjük) majd a tölteléket kézzel jól átgyúrjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, és nagyon finom karikákra vágjuk, a bambuszrügyet a dobozból kivéve lecsöpögtetjük, és finomra vágjuk. A hagyma felét (a másik felét félretesszük díszítéshez) és a bambuszrügyet alaposan összekeverjük a hússal. 20-30 percig állni hagyjuk, majd az olajat is hozzáadjuk. Mielőtt a tésztát megtöltenénk, a tojássárgáját is hozzá adjuk a húsmasszához. 5) A tésztához a lisztet és a sót egy nagyobb tálba tesszük, a közepébe mélyedést nyomunk, amelybe beleütjük a tojást rálocsoljuk a vizet, és az egészet alaposan sima tésztává gyúrjuk. Ezután lefedve legalább fél órán át (de jobb egy órán át) hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 5-7 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokat belisztezzük, és egymásra fektetjük, majd négyzetekre vágjuk. A töltéskor egy tésztadarabot a tenyerünkbe veszünk, a közepére teszünk egy kiskanálnyi tölteléket. A tészta sarkait a másik kezünkkel összefogjuk, és szorosan feltekerjük, hogy egy bezárt kis batyu keletkezzen. A leveshez a kelleveleket széles csíkokra vágjuk, és egy nagy edényben forrásban lévő sós vízben 1 percig blansírozzuk, majd szűrőkanállal kiemeljük. A húslevest egy másik edényben lassan felforraljuk. A kel főzővizét újra felforraljuk, beletesszük a töltött tészta batyukat (egyszerre legfeljebb 20 darabot) és óvatosan kevergetve (nehogy összeragadjanak) 3 percig főzzük, amíg a víz felszínére feljönnek. Szűrőkanállal kihalásszuk, és kínai csészékbe tálaljuk. Mindegyikre teszünk a félretett hagymákból, és a káposztából. 2-2 kiskanálnyi olajat adunk hozzá, végül felöntjük húslevessel. Mindenki ízesíti borssal, szezámolajjal és szójamártással.
Elkészítési idő: 2 óra
.***A szójaszósz
ételízesítőként használt szósz, melyet erjesztett szójababpasztából készítenek, egyes változatainál a szójababhoz búzát vagy árpát kevernek. A szójaszósz az ázsiai konyha egyik alapvető ételízesítője, amit főzéshez, sütéshez is felhasználnak, mártásokhoz, mártogató szószként és marináláshoz is alkalmaznak. A szójaszószok lehetnek világosabbak vagy sötétebbek, a világosak sósabbak és könnyebbek, a sötétebb változatok gazdagabbak, sűrűbb textúrájúak. A legsötétebb színű szójaszósz az indonéz ketjap manis. A japán konyha szinte elképzelhetetlen szójaszósz nélkül, még a nyugati eredetű ételekhez (például olasz tésztákhoz) is használják. A szójaszószban az úgynevezett „ötödik íz”, az umami is megtalálható

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.