Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 5.

2019.07.21

LEVESEK LEXIKONJA

LAKODALMI TYÚKLEVES
Hozzávalók 8-10 személyre:
1 tyúk (kb. 2 - 2,1/2 kg-os), 20 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka, 1 kg vegyes zöldség (minden, ami éppen kapható), 10 dkg gomba, 1-1 piros, sárga és zöld színű paprika, 10 dkg cérnametélt, 2 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma. 10 szem egész fekete bors, kis darabka szerecsendió-virág, kis darabka lestyán gyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál só, késhegynyi törött bors

Elkészítése:
A megtisztított tyúk belsejét sóval jól bedörzsölöm.
A főtt füstölt húst ledarálom, vagy nagyon apróra vágom.
A tojássárgákat kevés sóval, borssal, tejföllel kikeverem, majd hozzáadom a darált sonkát, végül összekeverem a tojások fehérjéjéből vert kemény habbal.
Ezt a sonkás tölteléket beletömöm a tyúk hasába, és a nyílást összevarrom.
Legalább hatliteres lábosban két liter sós vizet forralok, és amikor zubogva forr a víz, óvatosan beleeresztem a töltött tyúkot.
Egy teatojásba (vagy tüll fűszerzacskóba) beleteszem a darabos fűszereket, és belelógatom a levesbe.
A tyúkon annyi víz legyen, hogy azt teljesen elfedje.
Ha felforrt, fedő alatt, kis lángon, nagyon lassú forralás mellett két és fél órán keresztül főzöm.
(Ha a takarékláng is erős, akkor egy vaslapot vagy lángelosztó szitát teszek a fazék alá.)
Ezután beleteszem az összes megtisztított és kis hasábokra vágott zöldséget, a kicsumázott, karikákra vágott paprikát és addig főzöm, amíg az összes levesbe való megpuhul.
A teatojást eltávolítom a levesből.
A tyúkot nagyon óvatosan, egy lapátkanál segítségével kiemelem a fazékból, és legalább fél óráig hagyom pihenni. Közben külön edényben megfőzöm a cérnametéltet.
A tyúkot felszeletelem, a tölteléket lehetőleg egyben kiveszem a hasából, és csíkokra vágom.
Levesestálba merem a levest, mellé külön tányérba teszem a főtt zöldséget és a cérnametéltet, egy másik tálra pedig ráhalmozom a tyúkhúst és a tölteléket.
Mindenki maga tesz a hozzávalókból a tányérjára, legvégül pedig ráönti a tűzforró levest.

LAKODALMI TYÚKLEVES, TIKLEVES FINOMMETÉLTTEL
Hozzávalók 6 személyre:
1 tyúk kb. 2 kg, 3 nagyobb sárgarépa, 2 nagyobb petrezselyemgyökér, fél zeller, negyed karalábé, diónyi vöröshagyma, 10 szem fekete bors, só és egy parányi szerecsendió, 1 kisebb zöldpaprika

Elkészítése:
A megtisztított tyúkot általában egészben tesszük fel 4-5 liter vízben főni.
Ha felforrt, a habját leszedjük, lecsendesítjük, és ismét habozzuk.
A megtisztított és hasábokra vágott zöldségeket, a sót, a borsot, a szerecsendiót a levesbe rakjuk, és lassan főzzük addig, míg a hús puha nem lesz.
Vigyázzunk, hogy erősen ne forrjon, mert akkor levesünk zavaros lehet.
Ha a leves megfőtt, leszűrjük, és finommetéltet főzünk bele, úgy tálaljuk.
A főtt húshoz zsemlemártást vagy paradicsommártást adunk.
Lakodalmakra ezt a levest 20 - 25 tyúkból főzik, ha nem elég szép aranyszínű a leves, akkor egy csipetnyi sáfrányt tesznek bele.

LEGÉNYFOGÓ TYÚKLEVES
Hozzávalók 8 személyre:
1 kisebb tyúk, 25-30 dkg vegyes leveszöldség, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só

Elkészítése:
A tyúkot tisztítás után feldarabolom, és nagy fazékba teszem.
Hozzárakom a megtisztított és hasábokra vágott zöldséget, megsózom és felforralom. Habját leveszem, ezután fedő alatt, kis lángon főzöm.
Amikor a hús megpuhult, kiveszem a zöldséges léből, kicsontozom, majd metéltre vágom.
A citromot jól megmosom, majd héjastól vékony karikákra vágom, és a magját kiszedem.
A mazsolát leszárazom, és a citromkarikákkal együtt kis lábosba teszem.
Ráöntöm a bort és addig főzöm, míg a citrom héja megpuhul.
A leszűrt leveshez öntöm, és a lisztes tejföllel behabarva jól kiforralom.
Cukorral és sóval ízesítem, majd visszateszem a tyúkhúst és a zöldséget.
Ezzel is forralom néhány percig, és pirított zsemlekockákkal kínálom.
Rendkívül tartalmas leves.

MADRIDI LEVES
Hozzávalók 8-10 személyre:
negyed tyúk, 40 dkg csicseriborsó, 25 dkg kolbász, 1 kis füstölt sertéscsülök, 1 kis borjúcsülök, 50 dkg sárgarépa, 1 kg burgonya, 1 kis fej kelkáposzta, 1 zellergumó, 15 dkg cérnametélt (száraz tészta), 6 gerezd fokhagyma, 2 púpozott evőkanál só, 1 teáskanál törött bors, 1 teáskanál sáfrányos széklice

Elkészítése:
Nagy fazékban bő három liter vizet felforralunk.
Egyenként, hogy a forrás ne szűnjön meg, beleengedjük a tyúkdarabot, a kolbászt, a füstölt csülköt és a borjúcsülköt, majd a megmosott és lecsurgatott csicseriborsót.
Megsózzuk, beleszórjuk a fűszereket, valamint a tisztított fokhagymagerezdeket.
Lefedve, csendes forralással puhára főzzük.
Leszűrjük, a húsokat kicsontozzuk, és nagyobb darabokra vágva félretesszük.
A visszamaradt lébe belerakjuk a feldarabolt sárgarépát, a zellert, a burgonyát és a kelkáposztát.
Ha puhára főtt, a burgonya felét kivesszük, kevés levessel pépesre turmixoljuk és visszaöntjük.
Közben a cérnametéltet sós vízben megfőzzük.
A leves tálalása a következőképpen történik: csészében a leves a zöldségekkel és a főtt cérnametélttel, mellette külön tálon a feldarabolt húsok.
Csicseriborsó helyett babbal is készíthető.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.