Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 6.

2019.11.24

LEVESEK LEXIKONJA

MAZSOLÁS TYÚKLEVES
Elkészítése:
Egy egész tyúkot ízekre vágva húslevesnek főzünk.
Levét leszűrjük, higgadni hagyjuk. 3 dl fehérbort, 10 dkg cukrot, 10 dkg mazsolát egy hámozott, karikára vágott citrommal felfőzünk, csak addig, míg a mazsolaszemek megduzzadnak. 2 dkg zsírból, 4 dkg lisztből egészen világos rántást készítünk. A lehiggadt levest leöntjük egy másik edénybe, az alját nem (kb. 2 dl- t), a leszűrt leveshez hozzáadjuk a mazsolás bort, berántjuk, jól felfőzzük.
A leves legalább 3 l legyen. Két evőkanál tejfelt is teszünk rá, elkeverjük. Belerakjuk a húst, kivéve a két combot és a kétfelé vágott mellehúsát. A levest a hússal tálaljuk. A kimaradt húst egy zsírozott lábasba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk.
A megmaradt 2 dl leves alját 5 dkg baromfizsírral elvegyítjük, ráöntjük a húsra, sütőbe tesszük, fedő alatt jól átsütjük, levével meglocsoljuk, hogy ki ne száradjon.
Zsírban sült burgonyát adunk mellé.
A húsleves összes zöldségéből zöldségszeletet készítünk.

MOLDVAI BURGONYA-CSORBA
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 40 dkg tyúk- vagy csirkehús, 1 szál sárgarépa, fél szál petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 4 dkg tyúkzsír, 1 evőkanál gyenge ecet, fél dl tejföl, pirospaprika, só ízlés szerint

Elkészítése:
A húst megfőzzük, majd kivesszük a léből.
A sárgarépát, a gyökeret és a hagymát felvágjuk, a zsírban enyhén megpároljuk, ecetet öntünk hozzá, majd az ecetet elpárologtatjuk.
A húslébe beletesszük a burgonyát, és félpuhára főzzük. Ezután a párolt zöldséget meghintjük liszttel, pirospaprikával, sóval, a levesbe tesszük, és addig főzzük, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
Tálalásnál tesszük bele a húsdarabokat, és tejföllel ízesítjük.

NÓGRÁDI PARASZTLEVES
Hozzávalók:
30 dkg tyúkhús, 15 dkg marhahús, 15 dkg sertéshús, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 késhegynyi törött bors, 2 csipetnyi sáfrány, 3 dkg gomba, 3 dkg zöldborsó, 50 dkg friss paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, 10 gombóc daragaluska, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A húsokat megmosom, és hideg vízben felteszem főni. A zöldségeket a fűszerekkel külön főzöm meg.
Ha mind a kettő puhára főtt, a leveket leszűröm, majd összeöntöm.
Tálaláskor a húsokat és a zöldségeket egyforma kockákra vágom.
Beleteszem a daragaluskákat, és meghintem vágott petrezselyemzölddel

ÖREGLEVES
Hozzávalók:
bármilyen öreg tyúk, 1 evőkanál Vegeta, 1 mokkáskanál őrölt lestyán, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítése:
A tyúkot megtisztítom, majd kis darabokra vágom.
Nagy fazékba teszem fel főni, és annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, majd felforralom.
Habját apránként leszedegetem, ezután beleszórom a fűszereket, és kis lángon, fedő alatt addig főzöm, amíg a hús magától leválik a csontról.
(Ha a jószág nagyon öreg, 5-6 órát is főhet, de nem kell mellette állni.)
Ha elkészült, nagyon finom szűrőn átszűröm, ügyelve arra, hogy apró csont vagy szilánk ne kerülhessen a levesbe. Az átszűrt húst kicsontozom, kézzel végigtapogatva minden darabkát majd visszateszem a lébe. Tovább főzöm, míg nagyon sűrű nem lesz.
Ezután újból átszűröm, és hagyom lecsöpögni.
Ez a lé megkocsonyásodik, hűtőszekrényben sokáig tárolható és olyan, mint a húsleveskocka, illetve mint a húsleves sűrítmény, csak sokkal finomabb!
Használatkor meleg vízbe teszek belőle egy keveset, és máris kész az erőleves!
Bármilyen levesbetéttel vagy zöldséggel is finom.

PÓRÉHAGYMÁS GOMBÁS TYÚKHÚSLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 db kb. 80 dkg-os tyúk, só, 1 babérlevél, 6 szem bors, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg póréhagyma, 20 dkg csiperkegomba, 1 teáskanálnyi vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál Worcester szósz, 1 csipet bors, 2 evőkanál finomra vágott petrezselyem

Elkészítése:
A tyúkot megmossuk, négybe vágjuk. 1 liter vizet ráöntünk, hozzáadunk 1/2 teáskanál sót, a babérlevelet meg a borsszemeket és megfőzzük.
A tyúkot kivesszük, bőrét lehúzzuk, húsát a csontokról lefejtjük, kis darabokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.
A póréhagymát megmossuk, felszeleteljük.
A gombát megtisztítjuk, negyedekre aprítjuk. Felforrósítjuk a vajat, a hagymaféléket üvegesre pároljuk rajta, majd hozzáadjuk a gombát.
A leszűrt levest ráöntjük, az elfőtt folyadékot vízzel pótoljuk és még kb. 5 percig főzzük.
Citromlével, Worcester szósszal, csipet sóval, borssal fűszerezzük.
Végül beletesszük a húst és megszórjuk zöldpetrezselyemmel.
Rozskenyérrel, hagymás kenyérrel vagy pirított fehér kenyérrel kínáljuk.

RÉGENI KÁPOSZTALEVES TYÚKHÚSSAL
(KRILÄWEND)
Az erdélyi szász papi konyhák különlegességeként tartják számon. Főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztják.
Hozzávalók:
1-2 fiatal tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 ek liszt, 3 tojássárgája, 3 ek tejföl, 1 liter savanyúkáposzta-lé, 2 ek reszelt torma, 10 dkg vaj

Elkészítése:
A tyúkokat darabokra vágjuk, és a vékonyra vágott leveszöldséggel meg az apróra vágott hagymával együtt forró vajban puhára pároljuk oly módon, hogy időnként egy-egy kanál meleg vizet adunk hozzá, hogy a hús fehér maradjon.
Amikor a hús megpuhult, beszórjuk liszttel, és az azonos mennyiségű vízzel higított káposztalevet forrón ráöntjük.
Még 10 percig lassú tűzön forraljuk.
A tojássárgáját a tejföllel jól elkavarjuk, s a levest a tűzről levéve ahhoz folytonos kavarás mellett hozzáadjuk.
Reszelt tormával tálaljuk.
Változatok:
Egyes vidékeken a reszelt tormát a higított káposztalével együtt teszik az ételbe.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.