Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TYÚK ÉS KAKASLEVESEK 7.

2020.03.08

LEVESEK LEXIKONJA

RIZSES TYÚKLEVES
Hozzávalók:
1.5 l tyúkhúsleves (leveskockából), 10 dkg rizs, 1 evőkanál keményítő, 3 tojássárgája, 1 dl tej, 1 teáskanál petrezselyem, 1 citrom leve, só

Elkészítése:
Felforraljuk a tyúklevest, majd hozzáadjuk a megmosott, kiválogatott rizst és 12 percig főzzük.
Egy tálban a keményítőt, a tejet, a sót és a tojássárgákat jól elkeverjük, majd habverővel állandóan keverve, apránként hozzáadjuk a leveshez.
A levest még egyszer felhevítjük, de már nem forraljuk, végül állandó keverés közben hozzáadjuk a petrezselymet és a citromlevet.
Vigyázzunk, nehogy összefusson!

SOPRONI LAKODALMAS LEVES
Hozzávalók:
80 dkg tyúkhús, 1 galamb, 50 dkg orja-csont, só, 30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg zellergumó, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg gomba, 1 zöldpaprika, 8-10 szem feketebors, 1 darabka gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 4 adag házi finommetélt

A májgombóchoz: 1 kis fej vöröshagyma, 6 dkg zsír, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg sertésmáj, só, késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál majoránna, 2 zsemle, 2 tojás, 2 púpozott evőkanál liszt, 5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:
A szárnyas húsokat és a csontot hideg, sós vízben teszem fel főni.
Ha felforrt, lehabozom, bezöldségelem és fűszerezem.
Mérsékelt tűzön, gyöngyözve főzöm puhára.
Közben a finomra vágott hagymát kevés zsírban megpirítom, beleteszem az apróra metélt petrezselyemzöldet, majd ha kihűlt, a ledarált májhoz keverem.
Sóval, frissen, őrölt borssal, majoránnával fűszerezem, hozzáadom az előzetesen kevés vízben áztatott, kinyomkodott zsemlét és a tojásokat.
Meghintem liszttel, zsemlemorzsával, és az egészet jól összedolgozom.
A masszából hideg vízbe mártott kézzel tízforintos nagyságú gombócokat formálok, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm őket.
Külön kifőzöm a finommetéltet is.
Tálalás előtt a szárnyas húsokat darabokra vágom, és az ugyancsak darabokra vágott csontos hússal, a főtt zöldségekkel, a májgombóccal és a finommetélttel együtt levesestálban teszem az asztalra.

SZALKAI BATYUS-LEVES
Hozzávalók:
tyúk 50 dkg, marha-lábszárhús 50 dkg, só 5 dkg, sárgarépa 25 dkg, gyökér 25 dkg, karalábé 10 dkg, zeller 10 dkg, tojás 3 db, gomba 20 dkg, Delikát 1 dkg, petrezselyemzöld 1 cs. vöröshagyma 15 dkg, zsír 8 dkg, tojásfehérje 2 db, szerecsendió 1 g

Elkészítése:
Tyúkhús és marhahúsból húslevest készítünk. Betétnek házi gyúrt tésztát készítünk, amelyet megtöltünk főtt darált, hússal, borssal, sóval, gombával ízesítve.
A tésztákat tojással összefogatva batyu alakúra készítjük.
Forró levesben kifőzzük, zöldséggel együtt tálaljuk.

SZÁSZ KORHELYLEVES
Hozzávalók:
1 tyúk, 3 répa, 2 gyökér, 1 közepes zeller, 1010 dkg mazsola és apró szemű szőlő, 2 dl tejföl, 15 dkg egres, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, só, 2 ek liszt, kevés vaj

Elkészítése:
A feldarabolt tyúkot és a hasábokra vágott zöldségeket 3 liter enyhén sós vízben puhára főzöm.
Kevés levesben a mazsolát és a szőlőt szintén puhára főzöm. Kevés vízben az egrest, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szegfűszeggel megpárolom.
Szitán áttöröm az egrest.
Világos rántással berántom a levest, hozzáadom a mazsolás szőlőt és az egrest, és kiforralom.
Tejfölözöm és kész.

SZÁSZ LAKODALMI LEVES
Hozzávalók:
1 öreg tyúk vagy kakas, 50 dkg marhafartő, 3 dl tejföl, 15 dkg vöröshagyma és burgonya, 20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csomó petrezselyem- és zeller-zöld, 10 dkg rizs, 3 tojássárgája, só, egész bors

Elkészítése:
A tyúkot és a marhahúst a hasábba vágott zöldséggel és 1 fej hagymával, 2 db burgonyával együtt 4 l vízben, borssal fűszerezve és megsózva addig főzzük, amíg mindkét húsféle megpuhul.
Ekkor leszűrjük, és a húslébe tesszük a rizst és egy fej apróra vágott vöröshagymát, az összevágott petrezselyem- és zeller-zöldet.
Egy keverőtálban a tojássárgákat elkeverjük a tejföllel, s amikor a rizs már puhára főtt, folytonos keverés mellett belefőzzük a rizsbe.
A húst lefejtjük a pipiről és a darabokra vágott marhahússal együtt visszatesszük a levesbe.

SZEBENI KORHELYLEVES
Hozzávalók:
60 dkg tyúkhús (melle, combja), 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg mazsola, 10 dkg szőlő, 15 dkg egres, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, citromhéj, fahéj, só

Elkészítése:
A tyúkot kb. 1.5 liter hideg vízbe feltesszük főni.
Amikor felforrt, a tetejére feljövő habot eltávolítjuk, majd bezöldségeljük, és megsózzuk.
A mazsolát és az apró szemű fehér szőlőt egy kevés tyúklevesben külön megfőzzük.
Egy másik kisebb edénykébe tesszük az egrest, citromhéjjal és fahéjjal fűszerezzük.
Amikor az egres teljesen puhára főtt, áttörjük.
A levesből a megfőtt tyúkot kivesszük, és húsát apróbb darabokra vágjuk. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük.
Hozzáadjuk a mazsolát és a szőlőt, majd a fűszeres, áttört egrest.
A levest felforraljuk és beletesszük a főtt szárnyashúst és a tejfölt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - TYÚK ÉS KAKASLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.