Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJHÁZI LEVESEK 2.

2019.07.14

LEVESEK LEXIKONJA

SZÓJALEVES ÚJHÁZY MÓDRA
Hozzávalók:
12 dkg szója kocka, 3 dl víz, 6 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 2 dkg karalábé, 2 dkg zellergumó, só 5 dkg fejtett zöldborsó, 4 dkg cérnametélt, 1 l víz

Elkészítése:
A szójakockát 3 dl vízben áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben kezdjük el főzni, a megtisztított zöldséggel együtt megsózzuk.
Amikor majdnem puha belefőzzük a zöldborsót, ha szükséges utána sózzuk.
Tálalás előtt belefőzzük a cérnametéltet.

ÚJHÁZY CSIRKELEVES
Elkészítése:
4 adaghoz 40 dkg csirkét vagy csirkeaprólékot 1,2 l hideg vízben elkezdünk lassan, takaréklángon főzni.
Ha felforrt, beleteszünk 1-1 szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret, kis darab zellert, karalábét.
Megsózzuk, takaréklángon puhára főzzük.
Amikor a hús és a zöldség félig puha, belefőzünk 10 dkg kifejtett zöldborsót és 1-2 szem gombát.
A puha zöldséget hosszú, vékony metéltre vágjuk, a gombát felszeleteljük, a húst feldaraboljuk.
Külön, forró, sós vízben cérnametéltet főzünk ki, leszűrjük.
A tálba alulra a húst tálaljuk, tetejére rátesszük a zöldséget, a gombát, a zöldborsót, a kifőtt tésztát, és óvatosan rászűrjük a levest, hogy ne legyen zavaros.

ÚJHÁZI FÁCÁNLEVES
Hozzávalók:
1 db fácán (egész), 3-4 db sárgarépa, 2-3 db petrezselyemgyökér (fehérrépa), 1/2 db zeller, 1/2 db karalábé, 1/4 db kelkáposzta, 0.5 kg marha lábszárcsont, 2 egész csirkemáj, 1 db zöldpaprika. 1 db paradicsom (lucullus), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zöldborsó, 1 csipet köménymag (fűszer) (egész), ízlés szerint sáfrány, ízlés szerint gyömbér (őrölt), ízlés szerint só, ízlés szerint petrezselyemzöld (friss, aprított), 1 teáskanál feketebors (egész)

Elkészítése:
Tisztítsa meg és szedje darabokra a fácánt.
Tegye fel főni a marha lábszárcsonttal kb. 3 liter vízbe.
Miután felforrt, szedje le a habját és tegye bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot.
Ízesítse sáfránnyal, gyömbérrel, feketeborssal, köménymaggal, sóval.
Főzze lassú tűzön. Tisztítsa meg és darabolja fel a zöldségeket.
Amikor a hús már majdnem puha, vegye ki a lábszárcsontot, tegye bele a sárgarépát, a gyökeret, a zellert, a karalábét, a gombát. 5-7 perc múlva tegye bele a karfiolt és a zöldborsót.
Lassú tűzön főzze készre.
Vegye ki a levesből a húst és a zöldségeket és szűrje le a levét.
Szórja meg petrezselyemzölddel.
Tálalja a levest a zöldségekre és a húsra.
Kínáljon mellé finommetéltet.

ÚJHÁZY FRÖCCS
Elkészítése:
A híres színész szódavíz helyett a népszerű Wampetics vendéglő kitűnő kovászos uborkájának levével hígította a bort.
Tisztelői, utánzói gyorsan elterjesztették főváros szerte.
A szakemberek véleménye szerint jóval nagyobb mennyiségű bort lehetett így meginni következmények nélkül, mint a szódavízzel kevertből.

ÚJHÁZY LEVES 01.
Elkészítése:
Egy szép kövér tyúkot megtisztítok, kibelezek, nyakát, lábait levágom.
Egy nagy levesfőző fazékba öntök 3 1/2 liter vizet, beleteszem a tyúkot aprólékostól, 1/2 kiló marhaszegyet, 1/2 kiló marhacsontot, ízlés szerint sót és fedő alatt, lassú forrással főzöm.
Ha lassan főzöm, nem kell leszedni a habját, amiben a leves sok ízessége benne van, mert így szépen lassan elfövi anélkül, hogy zavarossá tenné.
De ha úgy hagyom forrni, mint a lúgot, akkor a habját le kell szedni, mert különben csúnya levesünk lesz.
Félórai forrás után hozzáteszünk néhány szem fekete borsot, késhegynyi pirospaprikát, evőkanálnyi paradicsompürét (nyáron tojásnagyságú friss paradicsomot), 1/2 kiló leveszöldséget, egy fej tisztított, kettévágott vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, 4-5 szem szárított gombát és fedő alatt így főzzük még 2 vagy 2 és fél órán át, míg a tyúk egészen puha lesz.
Levesszük a fazekat a tűzről, az asztalon egy evőkanálnyi hideg vízzel meglocsoljuk a tetejét (ettől hamar leülepszik) és lefödve, 5 percig hagyjuk állni.
Akkor szépen merőkanállal leszűrjük levesszűrőn át egy másik fazékba a levest és félreállítjuk.
A tyúkot kiemeljük a fazékból és deszkára téve, a húst lefejtjük a csontokról és falatnyi darabokra vágjuk.
A májat és a zúzát még kisebbre.
A levest a tűzhelyre állítjuk, főzünk bele májgombócot, 15 dkg feldarabolt Champignon gombát, finom metéltet, belevetjük a feldarabolt tyúkot, a levesben főtt zöldség egy részét karikára vágva, végül - személyenként egyet számítva - feltört tojásokat engedünk bele, vigyázva, hogy egészben maradjanak, és 3 percig főzzük őket, hogy a fehérjük kemény, a sárgájuk pedig lágy maradjon.
A levesestálban levő, finomra vágott snidlingre vagy petrezselyemzöldjére öntve tálaljuk.
Nyáron zöldborsót is főzünk bele.
Főzhetünk a tyúk májából apró májgombócokat is a levesbe.
A levesben főtt marhaszegyet más alkalommal használjuk fel.

ÚJHÁZY LEVES 02.
Hozzávalók:
2 kg tyúk, 30 dkg vegyes zöldség, 8 dkg zeller, 5 dkg karalábé 4 dkg vöröshagyma, 10 dkg kelvirág, 10 dkg csírág-fej, 1 db zöldpaprika, 6 dkg gomba 10 dkg friss zöldborsó, 1 cs petrezselyemzöld A gyúrt tésztához: só, bors, gyömbér, 12 dk g liszt, 1 nagy vagy két kisebb tojás

Elkészítése:
A szárnyast jól megmossuk, és 2 liter hideg vízben feltesszük főni.
A tetején keletkező habot leszedjük.
Ha felforrt, csökkentsük a hőt, és lassan forraljuk tovább.
Félórai főzés után beletesszük a vegyes zöldségeket, a zellert, a karalábét, a vöröshagymát, és fűszerezzük.
Egyidejűleg az egészben hagyott mogyorónyi gomba-fejecskéket, vagy a nagyobbakból vágott szeleteket, a zöldborsót, a kelvirágot, a csírágfejeket, és a kis kockára vágott zöldpaprikát külön-külön sós vízben megfőzzük.
Ha a szárnyassal együtt főtt zöld féle megpuhult, ezeket kiemeljük, és kb. a felét metéltre vágjuk, a többit más célra használjuk majd fel.
Ha a hús is puha, azt is kivesszük, a levet hűlni, ülepedni hagyjuk, majd átszűrjük.
Közben elkészítjük a metélt tésztát. A lisztet tojással, kevés sóval, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Vékonyra kinyújtjuk, szikkadni hagyjuk, majd finom metéltre vágjuk, és sós vízben kifőzzük.
Tálalás előtt levével együtt hozzáöntjük a zöldségféléket.
A tányérokra először a feldarabolt szárnyast helyezzük el.
Ezt beborítjuk a tésztával, rámerjük a forró levest, végül meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Külön tálon ecetes tormát, törött borsot adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - ÚJHÁZI LEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.