Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ÚJHÁZY RECEPTEK 1

2021.07.11

ÚJHÁZY EDE
Újházy Ede (Debrecen, 1844. január 28. – Budapest, 1915. november 14.) magyar színész, jellemkomikus, a realista színjátszás egyik úttörője.
A magyar konyha némelyik levese olyan zsíros és eléggé nehéz is (pl. Újházy-tyúkleves vagy zsíros marhahúsleves), hogy utána nagyon jólesik a könnyű, illatos, zamatos bor, amilyenek a homoki fajborok, a Tramini, a Leányka, a Hárslevelű stb.
Érdekesség: ez a szinte egytálétel Újházy Edéről, a századforduló népszerű pesti színészéről kapta a nevét.

FÁCÁNLEVES ÚJHÁZY MÓDRA 01.
Hozzávalók:
1 fácán, 50 dkg vaddisznó vagy marhahús, 2-2 sárgarépa, petrezselyemgyökér, fél fej kelkáposzta, 11 zöldpaprika, paradicsom, 1 vöröshagyma zöldborsó, sampinyon-gomba, fokhagyma, só, szemes feketebors, metélt tészta vagy májgombóc

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott fácánt és a vaddisznóhúst fazékba tesszük, és 2,5 liter vízzel felöntve kb. fél óráig főzzük, miközben a levét többször lehabozzuk.
Belerakjuk a kelkáposztát, zöldpaprikát, a paradicsomot - ha nincs zöldpaprikánk és paradicsomunk, akkor két evőkanál lecsót - a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a gombát, zöldborsót, a vöröshagymát, a feketeborsot, és ízlés szerint sózzuk. A fokhagymát akkor tesszük bee, amikor a hús félig megfőtt, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús puha nem lett. Ezután a levesből kiszedjük, és a levest leszűrjük.
A fácán húsát a csontról lefejtjük, és a levesbe a zöldséggel, gombával együtt visszarakjuk.
Vékonyra metélt tésztát vagy májgombócot főzünk a levesbe, és ezzel tálaljuk.

FÁCÁNLEVES ÚJHÁZY MÓDRA 02.
Hozzávalók 6 személyre:
2 db fácán (vagy 1 db fácán és 0,5 kg vaddisznó- vagy marhahús), 15 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg kelbimbó vagy kelvirág, 1/2 fej kelkáposzta. 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 0,3 dkg egész bors, 3 dkg só, 3 liter víz, 1-2 db sampinyongomba, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A megtisztított, alaposan megmosott fácánt fazékba téve felöntjük vízzel. Hozzáteszünk egy fél kilónyi vaddisznóhúst vagy marhahúst. Kb. félórai főzés után, miközben a levét többször lehaboztuk, egy fél fej kelkáposztát, egy magjától megtisztított zöldpaprikát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy paradicsomot (ha nincs friss paradicsom, egy kávéskanálnyi paradicsomkonzervet), 3 gerezd kelvirágot, sampinyon gombát, zöldborsót, egy kis fej vöröshagymát, egész borsot és sót teszünk hozzá, s lassú tűzön 4 óra hosszat főzzük. Ekkor kivesszük belőle a húst és leszűrjük.
A fácán húsát lefejtjük a csontról, és visszarakjuk a leszűrt levesbe a zöldséget és gombát is.
Vékony metéltet vagy májgombócot főzünk bele, úgy tálaljuk.

FÁCÁNLEVES ÚJHÁZY MÓDRA 03.
Hozzávalók 6 adaghoz:
2 fácán, 75 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 1/2 kelkáposzta, 10 dkg kelvirág, 5 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 0.3 dkg egész bors, 3 dkg só, 3 l víz, 2 gomba, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A megtisztított, alaposan megmosott fácánt fazékba téve felöntjük vízzel. Hozzáteszünk félkilónyi vaddisznóhúst vagy marhahúst. Kb. félórai főzés után, miközben a levét többször lehaboztuk, egy fél fej kelkáposztát, egy magjától megtisztított zöldpaprikát, sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy paradicsomot (ha nincs friss paradicsom, egy kávéskanálnyi paradicsom-konzervet), 3 gerezd kelvirágot, gombát, zöldborsót, egy kis fej vörös-hagymát, egész borsot és sót teszünk hozzá, s lassú tűzön 4 óra hosszat főzzük. Ekkor kivesszük belőle a húst, és leszűrjük.
A fácán húsát lefejtjük a csontról, és visszarakjuk a leszűrt levesbe a zöldséget és gombát is.
Vékony metéltet vagy májgombócot főzünk bele, úgy tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - ÚJHÁZY RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta