Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBABLEVESEK 6.

2019.02.07

LEVESEK LEXIKONJA

ZÖLDBABLEVES 03.
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab, 1 vöröshagyma, 5 dkg szalonna, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál só, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt

Elkészítése:
A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. A zsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és ugyancsak finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Először folytonos kevergetés mellett ráöntünk 3 dl hideg vizet, és simára keverjük. Forralás közben további 7 dl vízzel felöntjük. Megsózzuk. Ha már zubog, akkor apránként, hogy a forrás egy pillanatra se szűnjön meg, beletesszük a közben megmosott, megtisztított és darabokra tördelt zöldbabot. Nagyon hamar megpuhul. Ezután hozzátesszük a gerezdekre vágott paradicsomot és a finomra metélt petrezselyem felét.
A liszttel és a baracklekvárral simára kevert tejfölt folytonos keverés közben beleöntjük.
Jól felforraljuk, végül a megmaradt petrezselyemzölddel meghintve, a fazekat lefedjük.
A sárgabaracklekvártól rendkívül finom zamatot kap.

ZÖLDBABLEVES 04.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab, 4 db kemény paradicsom, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 3 dkg margarin, 1-1 csokor kapor és petrezselyemzöld, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint só és kis cukor

Elkészítése:
A zöldbabot letisztítom, megmosom, és kézzel darabokra tördelem.
A kaprot és a petrezselyemzöldet apróra vágom.
Leveses fazékba öntöm a margarint, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom, közben folyamatosan kevergetem. Ezután a tűzről lehúzom, és belekeverem a pirospaprikát. Azonnal ráöntök 2 dl hideg vizet, és simára keverem. Ha a rántás már nem csomós, beleteszem a zöldbabot, és 8 dl vizet még ráöntök. (Ha a rántás csomós lett, akkor egy finom szűrőn szűrjék át!). A tűzre visszateszem a fazekat, belerakom a húsleveskockát, és a levest fedetlenül felforralom. A forrástól számított 20 percig kis lángon főzöm, ügyelve arra, nehogy kifusson. (A benne lévő liszt miatt hamar kifuthat!) Ha a zöldbab megpuhult, a levesbe teszem a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot, meg a tisztított, zúzott fokhagymát.
A léből kiveszek egy decit, és simára keverem a tejföllel, majd beleöntöm a forrásban lévő ételbe.
Egy pillanatig ismét forralom, végül csipetnyi cukorral és sóval ízesítem.
Meghintem a nagyon apróra vágott kaporral és petrezselyemmel, de máris lehúzom a tűzről.

ZÖLDBABLEVES 05.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, tetszés szerint, 1 fej vöröshagyma, 3-4 burgonya, 3-4 dl tejfel, liszt

Elkészítése:
Hagymás zsírban megpároljuk a zöldbabot és zöldségeket (felaprítva), majd felengedjük vízzel.
Ha megfőtt, 3-4 burgonyát kockára vágva beleteszünk.
Sárgára pirított rántást teszünk rá, majd behabarjuk.

ZÖLDBABLEVES BÉKÉSI MÓDRA
Hozzávalók:
60 dkg megtisztított zöldbab, 1 cs petrezselyemzöld, 1 db erőleveskocka, 1 db közepes fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 5 dkg liszt, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A megtisztított és 4 cm-es darabokra vágott zöldbabot 2,5 liter vízbe feltesszük főni. Hozzátesszük a megtisztított fej vöröshagymát, az erőleves-kockát, és a zöldpaprikát.
Elkészítjük a rántást a lisztből és a zsírból. Ha már majdnem barna hozzáadjuk az összevágott petrezselymet, és együtt készre pirítjuk. Amikor a bab már majdnem megpuhult berántjuk, s még 10 percig főzzük, félrehúzzuk, és a pohár tejföllel dúsítjuk.
10 percig pihentetjük, utána sózzuk, és egy kis ecettel enyhén savanyítjuk.
Aki szereti, a rántáshoz még hozzátesz egy-két gerezd kapart fokhagymát, és ezzel rántjuk be.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.