Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDBABLEVESEK 7.

2019.04.08

LEVESEK LEXIKONJA

ZÖLDBABLEVES KAPROSAN
Hozzávalók:
fél kiló zöldbab, 1-1 sárgarépa, gyökér, paprika, paradicsom és vöröshagyma, 1-1 csokor petrezselyem és kapor, 2 dl tejföl, olaj, ek liszt, ecet, só

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, s kevés olajon megpároljuk. Lehúzzuk a tűzről, és soronként rárakjuk a vágott zöldbabot, a karikázott répát és gyökeret, a kockákra vágott paprikát és a hámozott, szeletelt paradicsomot. Meglocsoljuk 2 ek olajjal, lefedjük, és kis lángon megpároljuk. Mikor majdnem puha, felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a petrezselymet és a kaprot. Felfőzzük, majd hozzákeverjük a liszt és a tejföl keverékét és felforraljuk.

ZÖLDBABLEVES MÁSKÉPPEN
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 3-4 krumpli, kapor 3-4 dl tejfel, liszt

Elkészítése:
Vízben feltesszük főni a zöldbabot egy csomag kaporral. Ha már majdnem megfőtt, beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát. Sárgára pirított rántást teszünk rá, majd behabarjuk, levettük a tűzről, ecettel savanyítjuk.

ZÖLDBABLEVES FEJTETT BABLEVES
Elkészítése:
1 kg friss zöld vagy fejtett babot megtisztítunk, ferde kocka alakúra vágunk, és sós vízben puhára főzünk. Vékony rántást esetleg habarást készítünk, berántjuk, behabarjuk a zöldbabot, felforraljuk és tálalás előtt, 2-3 deci tejfölt öntünk bele.

ZÖLDBABLEVES MAGYAROSAN
Hozzávalók:
30 dkg csont, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg petrezselyemgyökér. 50 dkg friss zöldbab, 2 dkg zsír, 10 dkg zöldpaprika, 5 dkg paradicsom, só, fokhagyma, törött bors, 2 dkg zsír, 3 dkg vöröshagyma, 3 dkg liszt, 2 g fűszerpaprika, petrezselyem zöldje, 1,5 dl tejföl. 3 dkg liszt, ecet, cukor, csipetke

Elkészítése:
Két liter vízből és a csontból levest készítünk. Ha csak öreg zöldségünk van, azt is a csonttal együtt főzzük meg, ha viszont fiatal, zsenge, a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabbal együtt kevés zsíron megpároljuk. Ezután felöntjük a csont lével, majd kis kockára vágott zöldpaprikával, paradicsommal, sóval, kevés zúzott fokhagymával, borssal puhára fűzzük, majd berántjuk. Ehhez a nagyon finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, a liszttel világosra pirítjuk, a paprikával gyorsan elkeverjük, és vízzel azonnal felöntjük, majd a leveshez adjuk. Apróra vagdalt petrezselyem zöldjét adjuk hozzá, majd lisztes tejföllel behabarva felforraljuk. Kevés ecettel és cukorral ízesítjük, végül csipetkét főzünk bele. Hasonló módon - paprikás rántással, csipetkével - készíthetünk magyaros burgonyalevest, esetleg kolbászkarikákkal dúsítva, illetve fokhagyma nélkül gomba-, csirág - vagy zöldborsólevest, ez utóbbit tejföl helyett tejjel ízesítve.

ZÖLD-PASZULYLEVES (FISOLEN KÄCHEN)
Hozzávalók:
1 kg csont, 1 kg marhahús, 15-20 dkg szalonna, 3 murok, 1 kg zöld paszuly, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 1 közepes hagyma, 1 ek petrezselyemzöldje, 3 ek liszt, 2 ek zsír, só, ecet, 1 csésze tejföl

Elkészítése:
A marhahúst és a leforrázott csontokat 2 liter vízben főni tesszük. Amikor a hús félig megpuhult, bezöldségeljük, beletesszük a szalonnát, puhára főzzük, a csontokat eltávolítjuk.
Amíg a hús fő, megtisztítjuk a paszulyt, és ha túl hosszú, félbetörjük. Egy liternyi főzővízben puhára főzzük. A főzés végén kevés ecettel savanyítjuk. Zsírral - esetleg 5 dkg füstölt szalonna kiolvasztott zsírjával - barna rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és petrezselyemzöldjét. A rántást felöntjük a húslével, és jól elfőzzük benne. Hozzáadjuk a paszulyt, a csontról leválasztott húst, a szalonnát, és még egyszer felfőzzük. A húst és a szalonnát kivesszük, szép szeletekre vágjuk, és a leveszöldséggel együtt tálba rendezzük. A megtejfölözött forró levet, rátöltjük.
Megjegyzés: Ha a füstölt szalonna kiolvasztott zsírjával készítjük a rántást, a töpörtyűt tálaláskor forrón az ételre szórhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBABLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.