Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK 1

2019.02.20

LEVESEK LEXIKONJA

CSICSERIBORSÓ
CSICSERIBORSÓ-KRÉMLEVES

Elkészítése:
Előző este 1,3 liter vízbe áztassunk be 20 dkg csicseriborsót. Másnap adjunk hozzá 3 gerezd fokhagymát, 1 kávéskanál Vegetát, egy csipet őrölt borsot, és fedő alatt főzzük kb. fél órán keresztül. Amikor a csicseriborsó megpuhult vegyünk ki belőle 4 púpozott evőkanálnyit, a többit pedig a lével és a fokhagymával együtt turmixoljuk össze. Végül rakjuk vissza az egészben hagyott csicseriborsót, szórjunk a levesbe egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, öntsünk hozzá 2 dl tejszínt, és forraljuk fel.
Melegen tálaljuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet használhatunk hozzá.

PAPRIKA
CECEI PAPRIKALEVES

Hozzávalók 4 személyre:
2 nagy fej vöröshagyma, 0,5 dl étolaj, 3 gerezd fokhagyma, 3 cecei fehér paprika, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 10 dkg füstölt kolbász, 1 dl tejföl

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A leveses fazékban olajat hevítünk, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. A fokhagymákat összenyomjuk és felaprítjuk, a paprikákat kicsumázzuk, és kockákra vágjuk. Amikor a vöröshagyma elkészült, belekeverjük a fokhagymát, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, majd beleborítjuk a paprikakockákat, és felengedjük vízzel. Ízesítjük sóval és őrölt borssal, végül fedővel letakarva,15-20 perc alatt megfőzzük.
Közben a kolbászt karikákra vágjuk, és azt is a leveshez adjuk.
Tálaláskor tejföllel kínáljuk.

HIDEG PAPRIKALEVES MARIKA MÓDRA
Elkészítése:
Kicsumázott, kierezett paprikákat összevágtam (2 db-ot), paradicsomok (3 db közepes méretű) héját lehúztam, összevágtam, 2 nagy gerezd fokhagymát durván összevágtam. Mindezt beletettem a turmixba és öntöttem rá egy pohár kefirt, némi vegetát és jól összeturmixoltam.
Lehet még petrezselyemmel is ízesíteni.
Ez 3 személy levese volt.

PAPRIKA-KRÉMLEVES (SPANYOL)
Hozzávalók:
1 csomó újhagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor zeller, 3 ek. olaj, só, bors, 3-4 húsos paprika

Elkészítése:
A hagymát karikára vágjuk, a zöld részét félretesszük. A zúzott fokhagymát az apróra vágott zeller zölddel és a hagymával együtt a megforrósított olajban megfuttatjuk. A paprikát kockára vágjuk és hozzáadjuk a többiekhez. Rövid pirítás után felöntjük fél liter vízzel, és a forrástól számított 15 percig főzzük. Ha kihűlt turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, és jól lehűtjük.
Tálaláskor jégkockát szórunk bele (ez el is maradhat, ha nincs agylágyító meleg, ebben az esetben kevés fehérborral kevert vízzel hígítsuk kissé a levest), és a hagyma zölddel díszítjük.

PAPRIKALEVES
Hozzávalók:
3 db vastaghúsú zöldpaprika, 4 db paradicsom, 6 dl kefir, 1 erőleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, csipet cukor, só

Elkészítése:
Az erőleves-kockát két deci vízbe tesszük, és addig melegítjük, amíg az feloldódik. Ezután hagyjuk kihűlni. Közben a megmosott paprikákat kicsumázzuk, kierezzük, majd fél paprikát nagyon apró, vékonyka csíkokra vágunk, ez lesz a leves betétje. A többi paprikát a megmosott és héjától megfosztott paradicsommal együtt turmixgép poharába rakjuk. Ráöntjük az erőlevest és kevés kefirt, majd pépesre zúzzuk. Ezután apránként hozzáadjuk az összes többi nyersanyagot. Sűrű, krémszerű levesnek kell lennie.
Csészékben elosztva, a tetejére szórjuk a félretett paprikacsíkokat, és jó hidegen tálaljuk.
Vagy sárga színű paprikából, vagy zöld színűből készítsük, de ne keverjük a két fajtát.

PAPRIKALEVES GAZDAGON(STUFFED PEPPER SOUP)
Hozzávalók:
90 dkg marhahús, 60 dkg paradicsom, 1 doboz paradicsompüré, 2 dl rizs, 2 db zöldpaprika, 2 db marhahús leveskocka, 1 kávéskanál barna-cukor, 1 mokkáskanál őrölt bors

Elkészítése:
Nagyobb leveses fazékban párolja barnára a darált húst. Adja hozzá a meghámozott és felkockázott paradicsomot, valamint a felaprózott zöldpaprikát. Morzsolja rá a leveskockát. Pirítsa pár percen át, majd öntse fel paradicsompürével elkevert két liter vízzel. Forralja fel. Ízesítse a többi hozzávalóval. Csökkentse minimálisra a hőfokot. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 30-40 perc alatt puhára. Forrón tálalja.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.