Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK - CSALÁNLEVESEK 1

2019.05.21

LEVESEK LEXIKONJA


CSALÁNLEVES
Hozzávalók:
5 dl víz, 20 dkg csalán, 5 dkg liszt, kevés só és őrölt szerecsendió, 10 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tejszín

Elkészítése:
A megmosott csalánleveleket forró vízbe dobjuk, majd leszűrjük. A csalánleveleket apróra vágjuk. A főzőlébe belekeverjük a tejben elkevert lisztet. A levest sóval, szerecsendióval ízesítjük, majd beletesszük a csalánleveleket, és egy pár percig főzzük.
Vastag tejszínnel dúsítjuk.

CSALÁNLEVES 02.
Hozzávalók:
1 kg csalán, 3 tojássárgája, 3 cikk fokhagyma, 2 csésze tejföl, 3 ek liszt, só, bors, ecet, 1 ek vaj

Elkészítése:
A fiatal csalánt megforrázzuk, és sós vízben a fokhagymával együtt megfőzzük. A tejfellel és liszttel eresztéket készítünk, hozzáadjuk, és 10 percig főzzük. Sóval, borssal és cettel ízesítjük, majd a kevés levesben elkevert tojásfehérjéket vajon megsütve tálaljuk hozzá.
Változatok:
Készíthetjük füstölt hússal, 60 dkg hús és 15 dkg rizs hozzáadásával.

CSALÁNLEVES 03.
Hozzávalók:
1 kg csalán, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek teljes kiőrlésű liszt, 2 pohár kefir, 2 csipet tengeri só, 1/2 kk bors, 2 ek almaecet

Elkészítése:
A frissen szedett, apróra vágott csalánt sós, fokhagymás vízben megfőzzük. a lisztet a kefirrel összekeverjük, és a levest ezzel behabarjuk.
Sóval, borssal, almaecettel ízesítjük.
Levesbetétként főtt gabonát teszünk bele.

CSALÁNLEVES 04. (FINN RECEPT)
Hozzávalók:
5 dl víz, 5 dl tej, 20 dkg apró, húsos csalánlevél, 5 dkg árpa- vagy búzaliszt, 2 kiskanál só, csipetnyi szerecsendió, 10 dkg vaj, 1 tojás, esetleg 2 dl tejszín Elkészítése:
A csalánt forró vízbe dobjuk, leszűrjük. A forrázó vizet félretesszük. A leveleket apróra vágjuk. A forró főzőlevet behabarjuk a hideg tejben elkevert liszttel. sóval, vajjal, szerecsendióval ízesítjük. Belekeverjük a csalánlevelet, és néhány percig főzzük.
Végül hozzáadjuk a tejszínt.

CSALÁNLEVES 05. (KÁRPÁTALJA)
Hozzávalók:
30 dkg csalánlevél, 1 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 ek vaj, 1 liter húsleves, petrezselyem, 1-2 vöröshagyma- vagy fokhagymaszár, 1 dl tejföl A betétnek: 1-2 kemény tojás

Elkészítés:
A megmosott csalánt forró vízbe dobjuk, megvárjuk, amíg ismét felforr, majd leszűrjük és leöblítjük. Miután lecsöpögött, egészen apróra vágjuk és a megtisztított, kis kockákra aprított zöldségekkel együtt a vajon még néhány percig kevergetve pároljuk. Ezután a húslevessel meg két deci vízzel felengedjük, és a csokorba kötött petrezselymet meg hagymaszárat ízesítőül belerakjuk. Addig főzzük, amíg a zöldség megpuhul.
Végül a hagymaszárakat kidobjuk belőle.
A kemény tojásokat kis kockákra vágjuk, és a tányérokban elosztjuk.
A levest rámerjük, és tejföllel meglocsoljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.