Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK 4.

2020.01.14

LEVESEK LEXIKONJA

KAPORLEVES 04.
Elkészítése:
2 dkg vajból és 3 dkg lisztből világos rántást készítünk, amelyben 1 percig megfuttatjuk az 1 csomag finomra vágott kaprot.
Először 2 dl tejjel simára keverve felengedjük, majd további 8 dl vizet adunk hozzá.
Kb. 10 percig főzzük.
Sózzuk. Tejföllel elkevert tojás-sárgára, pirított zsemlekockával tálaljuk.

KAPORLEVES BORJÚHÚSSAL
Hozzávalók:
30 dkg borjúhús, 1 kg borjúcsont, 10 szál kapor, 4 tojássárgája, 15 dkg vaj, 10 dkg liszt, 2 dl tejszín vagy 2 dl tejföl, 3 zsömle, só, bors

Elkészítése:
A borjúhúst és a csontot 2 liter vízben megfőzzük, leszűrjük, sóval, borssal ízesítjük.
A kaprot megmossuk, apróra összevagdaljuk, vajból, lisztből készült rántásban néhány percig fonnyasztjuk, majd feleresztjük a hús levével.
Tálaláskor a tojássárgáját tejszínnel vagy tejföllel elhabarjuk, és a forró leveshez öntjük.
A húst apróbb kockára vágva ugyancsak visszatesszük a levesbe tálalás előtt, s meglobbantjuk.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

TÚRÓGOMBÓCOS KAPOR-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
5 dkg olaj vagy margarin, 5 dkg liszt, 2 csokor zöldkapor, 1 tojássárgája, 1-2 dl tejszín, 10-15 dkg túró, 1 tojás, 3-5 dkg búzadara, húsleveskockából készült 1,5 liter leves, ízlés szerint só

Elkészítése:
Az olajon vagy margarinon a lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a finomra vágott kapor felét-kétharmadát, és néhány percig tovább pirítjuk.
Felengedjük a húslevessel és felfőzzük.
A túrót a tojással, a búzadarával és csipetnyi sóval jól összedolgozzuk.
Apró gombócokat formálunk belőle, és belefőzzük a levesbe.
A tojássárgáját a tejszínnel simára keverjük, és a kész levesbe csorgatjuk.
Tálaláskor a tetejét meghintjük finomra vágott kaporral.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.