Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VEGYES ZÖLDSÉGLEVESEK 5 - RETEKLEVESEK 1.

2020.04.06

LEVESEK LEXIKONJA

RETEK
BABOS FEKETE-RETEKLEVES

Elkészítése:
20 deka babot egy éjszakára beáztatok, majd másnap enyhén sós vízben megfőzöm.
Közben 3 közepes nagyságú fekete retket meghámozok, kockákra vágom, és enyhén sós, babérlevéllel és fehér borssal fűszerezett vízben megfőzöm.
Ha mind a kettő puha összeöntöm, és kiegészítem annyi vízzel, hogy 1,2 liter legyen, majd felforralom.
3-4 gerezd fokhagymát apróra vágok és a levesbe szórom, majd apró pasztinákgaluskákat főzök bele.
Végül késhegynyi pirospaprikával elkevert tejfölös habarással sűrítem.
Elkészítési idő: 35 perc

KEFIRES RETEKLEVES
Elkészítése:
3 evőkanál olajon 2 csapott evőkanál lisztet egész világosra pirítok, késhegynyi pirospaprikával meghintem, és 1,5 liter vízzel felengedem.
Egy lapos evőkanál ételízesítőt szórok bele. 25 deka megtisztított, karikákra vágott retket (bármelyik fajta jó hozzá) hozzáadok és megfőzöm.
Tálalás előtt összevágott metélőhagymával meg petrezselyemmel meghintem, és 2 deci kefirt belekeverek.
Pasztinákból készült galuskával gazdagítom.
Elkészítési idő: 40 perc

RETEK-KRÉMLEVES
Elkészítése:
Személyenként 8-10 deka retket (bármelyik fajta jó hozzá) megmosok, megtisztítom, és apró kockákra vágom.
Fél citrom levét rácsavarom, 1 evőkanál ételízesítővel megszórom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi;
15-20 percig lefedve párolom, majd hűlni hagyom.
Végül 2 evőkanál olajat, 2 deci kefirt, 1-2 tojássárgát adok hozzá, őrölt köménymaggal fűszerezem, majd turmixolom vagy szitán áttöröm.
Forró vízzel krémleves sűrűségűre hígítom, a tetejét apróra vágott petrezselyemmel, zsázsával vagy metélőhagymával meghintem, és pirított zsemlekockával tálalom.
Elkészítési idő: 40 perc

RETEKLEVES 01.
Elkészítése:
2 csomó rózsaretket hasábokra vágunk, zsiradékra tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és kevés víz hozzáadásával, puhára pároljuk.
Zsírjára sütjük, kevés liszttel megszórjuk, kavargatva lepirítjuk, majd fele víz, fele tej keverékével felengedve összeforraljuk.

RETEKLEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg sörretek, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 szál sárgarépa, 2 ág kakukkfű, csipetnyi szerecsendió, 1 db zöldségleves kocka, 1 evőkanál liszt, félmaréknyi apró tészta, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 gerezd fokhagyma, só, darált bors

Elkészítése:
Egy fazékban forrósítsuk fel az olíva olajat, majd tegyük bele a finomra összevágott fokhagymát, pirítsuk fél percig, utána tegyük hozzá a felkockázott sárgarépát és a meghámozott, kockára vágott retket is.
Dobjuk rá a kakukkfű ágat, fűszerezzük szerecsendióval, kevés darált borssal, ízesítsük sóval és a leveskockával.
Közepes lángon, fedővel lefedve pároljuk öt percig, majd szórjuk meg liszttel, keverjük össze és öntsük fel másfél-két liter vízzel.
Főzzük negyed órán keresztül, majd tegyük bele az apró levestésztát is.
További öt perc főzés után keverjük bele az összevágott petrezselyem zöldjét, majd forrón tálaljuk leveses tálakba.
Pár evőkanál tejszínnel vagy tejföllel tehetjük levesünket még krémesebbé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - RETEKLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.