Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gasztronómia és bor Tokajban

2016.03.12

MAGYAR KONYHA

TOKAJI BOR-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál fahéj, 1/2 citrom, 3 dl tokaji édes szamorodni, 10-15 dkg cukor, 8 tojássárgája, 4 dl tejszín

Elkészítése:
8 dl vizet a szegfűszeggel, a fahéjjal és a citrommal ízesítve felforralok, majd hozzáöntöm a bort is. Együtt forralom tovább. Négy tojássárgáját a cukorral habosra keverek. A boros vízhez keverem a cukros tojássárgájákat, s állandó keverés közben még egyszer felforralom. Ezután a tűzről leveszem, és ugyancsak állandó keverés közben hozzáadom a 3 dl tejszínnel elkevert maradék tojássárgájákat. A kihűlt levest hűtőbe teszem. Tálaláskor a maradék tejszínből vert tejszínhabbal díszítem, és meghintem törött fahéjjal.

 

TOKAJI PECSENYE
Hozzávalók:
4 szelet sertéshús, 3 dl fehérbor, 2 zsemle, 5 dkg gomba, 1 kanál paradicsompüré, zöldpetrezselyem, 15 dkg párolt vegyes zöldség, 1 tojás, só, fehér bors, 2 szem szegfűbors, 1 dl olaj 1 dkg pirospaprika

Elkészítése:
A zsemléket 2 dl borban áztatjuk, majd kifacsarjuk, és összekeverjük a megpárolt gombával, a párolt zöldséggel és petrezselyemmel. Az egészet megdaráljuk, hozzákeverjük a tojást, a fehér borsot, szegfűborsot, sót, és a kivert fűszerezett hússzeletekre halmozzuk. Felcsavarjuk, megtűzzük, forró olajban hirtelen pirosra sütjük, hozzáadunk 1 dl bort, a paradicsompürét, és puhára pároljuk.
Zsírjára sütjük, és rizzsel tálaljuk.

PISZTRÁNG GOMBÁSAN
Hozzávalók:
4 db pisztráng, 15 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,5 dl fehérbor, 1 dl tejszín, zsír, citromlé, liszt, só, bors

Elkészítése:
A tisztított pisztrángokat kívül-belül szárazra töröljük, és megsózzuk, borsozzuk. Egy lábast zsírral kikenünk, az aljára szeletelt vöröshagymát, gombát, és zúzott fokhagymát terítünk. Ráfektetjük a halakat, leöntjük borral és kb. 1 ek citromlével és fedő alatt, lassú tűzön 20 percig pároljuk. Ha puhák a halacskák előmelegített tálra fektetjük. A tejszínt elkeverjük 2 ek liszttel, belekeverjük a főzőlébe és felforraljuk. Ha kell borssal és sóval utánízesítünk. Ráöntjük a mártást a halakra és főtt burgonyával, zöldsalátával körítjük.

TOKAJI SERTÉSBORDA
Elkészítése:
Az elősütött sertésbordákat tokaji borral és vízzel felengedett pecsenyelében pároljuk. A megtisztított vörös káposztát vékonyra szeleteljük, és gyengén megsózva rövid ideig állni hagyjuk. Kockára vágott füstölt szalonnát félig kiolvasztunk, majd ecettel és vízzel felengedjük. Beletesszük a vörös káposztát, cukorral ízesítjük. Ha levét elpároltuk, tokaji bort és cikkekre vágott hámozott almát adunk hozzá. Együtt megpuhítjuk.
Tálaláskor előmelegített tál egyik oldalára helyezzük a sertésbordákat, a másik oldalára pedig az almás párolt káposztát tesszük. A bordákat pecsenyelével meglocsoljuk. Külön köretes tálban hasábburgonyát adunk.

TOKAJI TORTA
Hozzávalók (kb. 16 szelethez):
30 dkg fehér szőlő, 1 doboz gyümölcskrém torta-alappor, 7 dkg margarin, 4 dl fehér szőlőlé, 1 dl tokaji édes szamorodni (esetleg aszú), 1 tasak citromízű zselépor, 1 tasak barna tortadara
Előkészítés:
A szőlőt megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A felét félretesszük a díszítésre, a maradékot apróbb darabokra vágjuk.

Elkészítés:
A torta-alapport a csomagoláson lévő utasítás szerint hozzákeverjük a margarinhoz, és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A szőlőlevet és a bort összekeverjük, hozzáadjuk a (tortapor dobozában található) krémport, és robotgéppel 6 percig keverjük. Beleforgatjuk a darabokra vágott szőlőt. A krémet a tortaformába öntjük, és hűtőben kb. 2 órát dermesztjük. A tetejét a maradék szőlővel díszítjük. A zseléporból - a tasakon leírt módon - 3 dl vízzel elkészítjük a zselét, és bevonjuk vele a tortát. Újra hűtőbe tesszük, és ha a zselé megdermedt, óvatosan levesszük róla a tortakarikát. Oldalát tortadarával beszórjuk, és vízbe mártott késsel szeleteljük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

 


 
Forrás:
Barangolás BAZ megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.