Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A perzselt lecske és a kelt pite

2016.02.23

MAGYAR KONYHA

PERZSELT LECSKE LEVES
Hozzávalók:
liszt, só, zsír

Elkészítése:
A lisztből, sóból meleg vízzel tésztát gyúrunk. A levestésztát vékonyra kinyújtjuk, amikor kiszáradt, összetörjük, egy kis zsírban megperzseljük, hogy rózsaszín legyen. A perzselt tésztára vizet öntünk, felforraljuk, sót teszünk bele. (Néha paprikát is tettek bele.) A tésztát fél-szárazon kell ferdén felvágni.

SZATMÁRI TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók:
egy jó kilós csirke, 25 dkg darált sertéshús, 10-10 dkg csirkemáj és zúza, 2 tojás, fél csokor petrezselyem, olaj, majoránna, paprika, só, bors

Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, belül megsózzuk és félretesszük. Kevés olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Az előre megfőzött, apróra vágott zúzát és a darált csirkemájat is beleadjuk, ha kell, kevés vizet hozzáadunk, és az egészet puhára pároljuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk vágott petrezselyemmel, majoránnával, majd beleütjük a tojásokat is. A töltelék egy részét a csirke bőre alá dugjuk, a többit a hasüregébe töltjük. Tepsibe ültetjük a pipit, majd sütőben, gyakran locsolgatva megsütjük. Párolt rizs és vagy édes szilvakompót, vagy savanyú szilva jól megy hozzá.
A hústekercset egy deszkán pihentetjük, majd felszeleteljük. Előmelegített tálra rakjuk, és körül öntjük mártással.

SÜLT APRÓ HAL
Hozzávalók:
4 db hal, liszt, pirospaprika, zsír, só

Elkészítése:
A halakat megtisztítjuk, kibelezzük, bevagdaljuk. Sóval, pirospaprikával elkevert lisztben megforgatjuk, zsírozott tepsibe tesszük, és kemencében ropogósra sütjük.

NYÍRI BICSKÁS PECSENYE
Hozzávalók:
bélszín 20 dkg, szűzpecsenye 20 dkg, füstölt szalonna 12 dkg, zsír v. olaj 12 dkg, só 2 dkg, olaj 8 cl, bors 2 g, paprika 2 g, liszt 3 dkg, virsli 28 dkg, mustár 2 dkg, bugylibicska 4 db, vegyes saláta, a díszítéshez

Elkészítése:
A háromféle húst leszeleteljük, szalonna csíkokkal megtűzdeljük, sóval, borssal fűszerezzük. Zsírban, vagy olajban megsütjük. Tálalása hasábburgonyával, vegyes salátával és sült virslivel történik, végül a bicskát a tetejébe beleszúrjuk.

SZABOLCSI ALMÁS SERTÉSSZELETEK
Hozzávalók:
60 dkg felszeletelt sertéscomb, 10 dkg alma, 6 dkg vaj, 5 dkg ementáli sajt, 3 dl tej, 2 kanál liszt, 2 tojás sárgája, szerecsendió, só

Elkészítése:
A meghámozott alma magházát kivesszük, 8 szeletre daraboljuk, majd kevés vajon megpároljuk. A hússzeleteket alaposan kiverjük, megsózzuk, majd mindkét oldalát szép pirosra sütjük a maradék vajon. A megpárolt almaszeleteket kivajazott tűzálló tál aljára terítjük, ráhelyezzük a hússzeleteket, és leöntjük sajtos besamellel. A mártást ízesítjük sóval, szerecsendióval, kicsit hűlni hagyjuk, hozzáadjuk a reszelt sajt kétharmadát, a két tojás sárgáját, és bevonjuk vele a hússzeleteket. Meghintjük a maradék reszelt sajttal, tetejére néhány vajdarabkát teszünk, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

TEPSIS KRUMPLI
Hozzávalók:
2 kg karikára vágott krumpli, zsír, szalonna, só.

Elkészítése:
A tepsi alját jól kizsírozzuk, belerakjuk a karikára vágott nyers krumplit. Sózzuk, és a tetejére füstölt szalonnát, oldalast rakunk, kevés vizet öntünk alá, és a kemencébe tesszük. Időközönként megkavarjuk. Hordós káposztával fogyasztjuk.

 

SAVANYÚ KÁPOSZTA SALÁTA - SZATMÁRI
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 1-1 db piros- és zöldpaprika, 1,5 dl ecetes-olajos öntet, 1 mokkáskanálnyi csípős paprika krém, 1 mokkáskanál köménymag, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott vöröshagyma

Elkészítése:
Először az ecetes-olajos öntethez keverjük hozzá a többi ízesítőt, majd ezzel öntsük le, az előzőleg - ha szükséges kimosott - kinyomkodott savanyú káposztát. Legalább 2-3 órával tálalás előtt tegyük hűtőbe, hogy az öntet jól átjárhassa. Disznóvágások elmaradhatatlan kísérője.

 


KELT PITE
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 5 dl tej, 5 dkg vaj, só, citrom, 5 dkg cukor

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejben megfuttatjuk. A vajat a cukorral, a tojássárgákkal elkeverjük, és beleöntjük a tejet, lisztet, sót, élesztőt, hogy jó lágy galuskatésztát kapjunk. Fakanállal kidolgozzuk, majd hozzáadjuk a tojások kemény habját, é letakarva egy órán át, kelesztjük. Fagyos zsírral kikent tepsibe öntjük, 10-15 percig még pihentetjük. Tetejére egy kis zsírt kenünk, meghintjük kristálycukorral, és egyenletes tűznél megsütjük. Kockára vágva, még langyosan tálaljuk.

 

Forrás:
Barangolás Szabolcs - Szatmár - Bereg megyében
Szerző:




 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.