Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bábolnai burgonyalevestől a Mézes zserbóig

2016.02.24

MAGYAR KONYHA

BÁBOLNAI BURGONYALEVES
Elkészítése:
Személyenként 1-1 kicsontozott csirkemellet, összekötött petrezselyemcsomóval és 1/2 fej vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk. Az első habját leszedjük. Mikor a csirke már majdnem megpuhult, hozzátesszük a kockákra vágott burgonyát. Törött borssal és majoránnával ízesítjük.
Tejföllel tálaljuk.


RAKOTT APRÓ PECSENYE
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg sertés- vagy pulykacomb, 50 dkg burgonya, 50 dkg brokkoli, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2+2 ek olaj, diónyi vaj vagy margarin a tál kikenéséhez, 1 mk szárított bazsalikom, 1 dl száraz fehérbor, 8 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd felkarikázzuk. A brokkolit megmossuk, apró rózsákra szedjük, enyhén sós vízben 3 percig főzzük, hideg vízbe szedjük, majd konyharuhára terítve szikkadni hagyjuk. A húst megmossuk, 2x3 cm-es kockákra vágjuk. A hagymát és fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő 4. fokozat). Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a húst, és erős tűzön 4-5 percig pirítjuk. Kikenünk vajjal vagy margarinnal egy mélyebb tűzálló tálat, az alját és a szegélyét kirakjuk a burgonyakarikákkal. A tetejére rendezzük a brokkoli rózsákat, meghintjük sóval, borssal és bazsalikommal, végül a közepére halmozzuk a húst. Aláöntjük a bort és a húslé keverékét, lefedjük és sütőben 1/2 órát pároljuk. Tetejét meglocsoljuk 2 evőkanál olajjal, és megszórjuk a reszelt sajttal, és fedetlenül további 25-30 percig, enyhe pirulásig sütjük, forrón tálaljuk.


NESZMÉLYI PECSENYE
Elkészítése:
személyenként 2 db 8 dkg-os sertéscombszeletet tenyérnyi nagyságúra kiverünk. Az egyik szeletre egy karika vöröshagymát, egy vékony szelet füstölt szalonnát, egy vékony szelet sonkát helyezünk és megsózzuk. A másik szelet hús belső felét vékonyan megkenjük mustárral, és ráhelyezzük az első szeletre. Fogpiszkálóval összetűzzük, bő, forró zsiradékban kisütjük őket.
Tálaláskor tiszta alkohollal leöntjük, és lángolva adjuk az asztalra.

 


MÉZES ZSERBÓ (VÉRTESSZŐLŐS)
Hozzávalók: - A tésztához:
1 kg finomliszt, fél kg méz, 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 db egész tojás, 2 db tojássárgája, 2 teáskanál szódabikarbóna, 2 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja
A krémhez:
1 liter tej, 7 dkg vaníliás puding, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 4 egyforma méretű lapot nyújtunk.
A tepsit óvatosan kenjük meg olajjal, erre tegyük a tésztát. Előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük, 20-30 perc alatt.
A tejet felfőzzük a pudinggal. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd mikor teljesen kihűlt a puding, összekeverjük vele.
A szintén kihűlt mézes lapokat rummal meglocsoljuk és megtöltjük krémmel, végül a tetejét bevonjuk csokoládémázzal.
Hűtőben pihentessük kicsit, mert így könnyebb szeletelni

Forrás:
Barangolás Komárom - Esztergom megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.