Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ételsor a Bakonyból

2016.03.05

MAGYAR KONYHA


PARADICSOMLEVES EGY KICSIT MÁSKÉPPEN
Elkészítése:
A paradicsomlevest a szokásos módon készítjük, az egyetlen lényeges dolog, hogy a sós paradicsomleves a cél, tehát nem az édes, cukros változat. Ha elkészült, akkor a tányér aljára Tihany fokhagymás camembert sajtot kockázunk (ha valakit zavar a külső fehérpenész, akkor azt levághatjuk) és erre szedjük ki a forró paradicsomlevest, majd egy kis keverés után hagyjuk ehető hőmérsékletűre hűlni. Ez idő alatt a camembert sajt krémesen folyóssá válik, és az egész levesnek egy kellemes lágy ízt kölcsönöz. A sajt vásárlásakor figyeljünk oda, hogy még legalább két hét legyen a szavatossági idejéből, különben a túlérett Camembert-re jellemző kesernyés mellékíz elronthatja a levesünk íz harmóniáját. Ha valakit zavar a fokhagymás így, akkor a Tihany (sajt-) család borsos és natúr változatával is kipróbálhatja, mindkettő kellemesen harmonizál a paradicsomleves ízeivel.


NYÁRÁDI RAKOTT KARALÁBÉ
Hozzávalók:
fél kiló marhahús, 1 kg karalábé, 1 vöröshagyma, 15 dkg rizs, 15 dkg vaj, 1 ek zsír, 3 dl tejföl, 1 ek cukor, só, bors

Elkészítése:
A karalábét kockákra vágjuk, és a vaj felén puhára pároljuk, cukrozzuk és sózzuk közben. Az apróra metélt hagymát a maradék vajon üvegesre pároljuk, beletesszük a kockázott húst és kevés vizet aláöntve, majdnem puhára pároljuk. Ekkor belekeverjük a rizst, és készre főzzük, egy tűzálló tálat kizsírozunk, aljára egy réteg karalábét terítünk, erre egy sor rizses húst, s közben tejföllel locsolgatjuk. A rétegezést addig folytassuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére karalábé kerüljön. Forró sütőbe toljuk, és negyed órát sütjük.


RESZTELT CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj, 10 dkg vargányagomba, csokor petrezselyem, fél csokor snidling, 1 fej vöröshagyma, olaj, só, bors

Elkészítése:
A májat kockákra vágjuk. A vékonyra szelt hagymát olajban üvegesre pároljuk, s rádobjuk a májat. Erős tűzön pirítjuk, borssal fűszerezzük. A petrezselymet és a snidlinget apróra metéljük s a kis kockákra vágott gombával együtt, a májhoz adjuk. Sózzuk, még pár percig pirítjuk, majd resztelt burgonyával tálaljuk.

 


PÁPAI SERTÉSPECSENYE
Hozzávalók:
70 dkg sertés lapocka, 2 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, só, törött bors, 1 dl bor, 1 kg burgonya, 10 dkg füstölt tarja, 1 dl olaj, 1 mokkáskanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt

Elkészítése:
A húst megsózzuk, borsozzuk, forró olajban megforgatjuk, majd kevés vizet és bort aláöntve, fedő alatt puhára pároljuk. Ha már puhulni kezd, levesszük róla a fedőt, és pirosra sütjük. Kiemeljük a húst, zsírjában kis ideig pirítjuk a paradicsompürét, majd megszórjuk liszttel, felforraljuk és kb. 1 dl fehérborral ízesítjük. 1 hagymát kevés olajon üvegesre párolunk, rátesszük a finomra szeletelt gombát, ezt is megpárlójuk, ezután zsírjára sütjük. Ha kész hozzákeverjük a pecsenyemártáshoz.
A burgonyát héjában megfőzzük, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a pirított hagymát a kockára vágott és megpirított tarját, és az egészet elkeverjük.

 


GYÖNGYTYÚK VARGÁNYÁVAL
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk, 25 dkg vargánya, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, csokor petrezselyem, 5-5 dkg füstölt szalonna és vaj, 2 dl vörösbor, só

Elkészítése:
A tisztított gyöngyös belsejét sózzuk, húsát szalonnával tűzdeljük. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát zúzzuk és vajon megpároljuk. A tyúkot átsütjük rajta, felöntjük borral és puhára pároljuk. A gombákat negyedeljük és a főzés vége felé a húshoz adjuk. Végül az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk a kész gyöngytyúkot.

 


SÜMEGI TORTA
Hozzávalók: - Tészta:
25-25 dkg porcukor és őrölt mogyoró, 5 tojásfehérje
Krém:
17 dkg cukor, 2,5 dkg vaj, 8 tojássárgája, 5 dkg csokoládé

Elkészítése:
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és az őrölt mogyorót, majd lassú tűznél 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a cukrot a tojássárgákkal gőz fölött besűrítjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, végül a kihűlt tojásos masszát is beleforgatjuk. Ezzel a krémmel töltjük meg a kihűlt lapokat.

 

Forrás:
Barangolás Veszprém megyében
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.