Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ettél e már zuzorkát?

2016.03.29

MAGYAR KONYHA

TEJES ZUZORKA-LEVES
Hozzávalók:
1,5 l tej, 0,5 l víz, só.
Zuzorka:
1 tojás, 6-7 ek liszt, csipetnyi só

A vizet felforraljuk, megsózzuk, hozzáöntjük a tejet, tovább forraljuk. Forrás közben beletesszük az elkészített zuzorkát.
Még 1-2 percig főzzük, utána tálalhatjuk.
Régen gyerekeknek, öregeknek kedvenc vacsoraétele volt.
A tojást a liszttel jól elkeverjük, megsózzuk. Tenyerünk között jól összemorzsoljuk, és a levesbe szórjuk. (Tejlevesbe, rántott levesbe használjuk.)

 

SÁRVÁRI FALATOK
Tejszínes:
Elkészítése
: Összekeverünk 80 g lisztet, 1-1 kk. pirospaprikát, sót, őrölt borsot, majoránnát, 1 késhegynyi őrölt köményt, 2 gerezd zúzott fokhagymát. Ebbe forgatjuk bele a feldarabolt csirkét, majd tepsibe rakjuk. Rászórunk 1 fej vékonyan felkarikázott vöröshagymát, 150 g reszelt sajtot, 2-2 dl tejfölt és tejszínt, melybe 2 ek. olajat is kevertünk. A tepsit alufóliával letakarjuk, 50 percig közepes lángon sütjük, majd nagyobb hőmérsékleten 5-10 percig pirítjuk Szalonnás:
Elkészítése:
4 csirkemellet vékonyan felszeletelünk, besózunk 50 g szalonnát, és 1 fej vöröshagymát apróra vágunk, 2 gerezd fokhagymát összezúzunk, mindezt összekeverjük 1 dl tejföllel, 1-1 kk. mustárral és borssal, kevés sóval, s a hússzeletek mindkét oldalát megkenjük vele. Olajozott tepsiben, alufóliával letakarva, közepes hőmérsékleten kb. 40 percig sütjük.

VASI KELKÁPOSZTABUNDÁS FÁCÁN
Hozzávalók:
1 fácán, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 szál füstölt kolbász, 2 sárgarépa, 1 gyökér, 1 fej nagyobb vöröshagyma, 1 közepes fej kelkáposzta, 2 tojásnyi zsír, 5 dkg vaj, só, bors, 2 szem szegfűszeg

Elkészítése:
A megtisztított és jól megmosott fiatal fácánt feldaraboljuk, megsózzuk, kizsírozott tepsibe rakjuk, és forró sütőben 10 percig sütjük. A kelkáposztát megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, és negyedekbe vágjuk. Megmossuk és forrásban lévő sós vízben néhány percig főzzük. Leszűrjük, gyengén megsózzuk, és meg borsozzuk. Egy lábast vajjal kikenünk. A káposzta felét a lábas aljára rakjuk. Rátesszük a felszeletelt szalonna felét, rárakjuk az elősütött fácánt. A megmaradt szalonnát szintén elosztjuk a húsdarabokon. Mellétesszük a kolbászt, a karikára vágott zöldségeket, a hagymát, amelybe szegfűszeget szúrunk. Az egészet betakarjuk a megmaradt kelkáposztával. A zsírt, amelyben a fácán sült, fölengedjük egy fél liter csontlevessel vagy enyhén sózott vízzel, és a kelkáposztára öntjük. Fedővel letakarjuk, forró sütőben kb. 30-40 percig pároljuk. Ha a hús és a káposzta megpárolódott, a fedőt levesszük, és még egy kicsit pirítjuk a húst és a káposztát.
Tálaláskor a kelkáposztát a tál aljára rakjuk, a feldarabolt fácánt ízlésesen elrendezzük rajta. A kolbászt karikára szeleteljük, és a párolt zöldségfélékkel együtt a hús mellé rakjuk. A leszűrt pecsenye levével megöntözzük. Zsírban sült burgonyát adjunk hozzá.

KEMENESHÁTI MARHAMÁJ LASKAGOMBÁVAL VAS
Elkészítése:
60 dkg marhamájat csíkokra vágunk. Egy fej vöröshagymát apróra metélünk. 25 dkg laskagombát felszeletelünk, és sós vízben 30 percig főzzük, majd lecsorgatjuk. Kevés olajban megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát. Átpirítjuk, rátesszük a májat. Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikát és majorannát szórunk rá, és készre pirítjuk.


VASI PARASZTPECSENYE
Elkészítése:
Megmosva 60-70 dkg sertéslapockát- vagy tarját, kétujjnyi darabokra vágjuk. Lábasba téve 10-12 dkg zsírt, belerakjuk a húst, 1 fej nagy kockákra vágott vöröshagymát, sót, 1 kk. majoránnát, 1 kk. pirospaprikát. Elkeverjük, rászórunk 1 kk. őrölt borsot, fél bögre vizet aláöntve, lefedve erősebb tűzön pároljuk.
Ha félpuha, a fedőt levéve zsírjára sütjük. Hozzáadunk tenyérnyi, vékony csíkokra szelt májat. Addig sütjük, míg a máj megduzzad. 1 gerezd zúzott fokhagymát belekeverve, kis ideig még tűzön tartjuk. Sós burgonyával tálaljuk

KARALÁBÉSALÁTA TAVASZIASAN - KEMENESHÁT
Elkészítése:
10 db fiatal karalábét meghámozunk, lereszeljük. Két csokor petrezselymet, egy csomag újhagymát és a zsenge karalábéleveleket finomra vágunk, és a reszelt karalábéhoz adjuk. Az egészet összekeverjük, megsózzuk, borsozzuk és ízlés szerint ecettel és egy kevés olajjal leöntjük. Tálalásig néhány órára a hűtőszekrénybe rakjuk. hogy az ízek jól összeérjenek.

KEMENESI LEPÉNY
Elkészítése:
Keverj habosra 15 dkg vajat 1 egész tojással és 2 tojás sárgájával. Adj hozzá 2dkg cukros tejjel futtatott élesztőt, egy csipet sót, 40 dkg lisztet és egy fél pohár langyos tejet. Jól dolgozd ki, de puha legyen a tészta, és tedd kizsírozott tepsibe. Letakarva meleg helyen pihentesd 1 óra hosszat. Ha megkelt kend meg barackízzel, és tedd a sütőbe.
2 tojás sárgáját keverj habosra 12 dkg porcukorral, tégy hozzá egy kevés citromhéjat, 12 dkg őrölt diót, végül verd fel a 4 tojás fehérjét 12 dkg vaníliás cukorral keményre, majd lapátold bele könnyedén a diós keverékbe, és kend a félig kisült tésztára. Lassú tűznél süsd meg, ha kihűlt, akkor vágd csinos, nem nagyon kicsi kockákra.

Forrás:
Barangolás Vas megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.