Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hátizsákban babgulyást?

2016.01.13

MAGYAR KONYHA

 

BABGULYÁS HÁTIZSÁKOS MÓDRA
No, a gulyás egy "mindennapos" bográcskaja, de ennek volt egy előélete is. Egy szép nyári hétvégére túrát tervezvén a Bükkbe, fölmerült az esti étek mibenléte. Egy tartalmas és egyszerű ételt gondoltak a többiek, ezért adódott a babgulyás. Köztudott, a szárazbabot nem árt egy estényi időre beáztatni- hamarabb fő meg. Kivéve, ha...! Ha nem a reggeli találkozáskor derül ki, hogy miden a hátizsákokban van, kivéve a bab! De semmi nincs veszve - mondtuk, és lőn: egy pályaudvari abc-ben vettünk egy kiló szárazbabot. Ekkor szembesültünk az igazi problémával: száraz bab!
A megoldás a közért előtt hevert egy papírdobozban: nem visszaváltható 2 literes üdítős palackok. Kimostunk néhányat, félig megtöltöttük őket babbal és vizet öntöttünk rájuk. Gondoltuk, mire estére, a szálláshelyre érünk, már puhák lesznek. Így is történt, kivéve az egyik palack tartalma, ami - mivel kirepedt az oldala a túlnyomástól- keményebb maradt. No de ennyi éhes embert ez nem zavarhat!
Elkészítése:
30 dkg kolozsvári szalonnát felkockáztunk és megfuttattunk rajta 3 fej apróra vágott vöröshagymát. Megpaprikáztuk, és bele tettük a babot. Felöntöttük vagy 2-3 liter vízzel.
Tettünk még bele babért, zellerzöldet, 3-3 paprikát és paradicsomot felkockázva, sót, és fokhagyma sót. Egy órát főztük aztán bele tettük a feldarabolt zöldségeket. (2-2 répa és gyökér). Cirka 20 perc múlva követte őket egy kiló kockázott krumpli és 3 pár karikára vágott debreceni. A végeredmény - hála a különböző baboknak- az lett, hogy a kanál tényleg megállt benne.
Kovács Nándor


BUDAI KAKASPECSENYE KRÚDY MÓDRA
Hozzávalók:
egy 2 kg-os kakas, 25 dkg szárnyas máj és gomba, 2 fej vöröshagyma, 1-2 őszibarack (lehet befőtt is), 30 dkg zsír, 1-1 mk liszt és cukor, csokor zellerzöld, só, bors, majoránna, csombor, fehérbor, csontlé
A körethez:
1 kg burgonya, 3 tojássárgája, vaj, só, szerecsendió

Elkészítése:
A kakast tisztítjuk, belsejét bedörzsöljük sóval, majoránnával, elhelyezzük benne a zellert és az egyik tisztított hagymát. Tepsibe fektetjük a szárnyast, s leöntjük forró zsírral.
Közepesen meleg sütőbe toljuk. A sütés közben fehérbor és csontlé keverékével öntözzük.
Egy serpenyőben zsírt olvasztunk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és a cukrot. Átpirítjuk, rádobjuk a kockákra vágott gombát, s tovább sütögetjük. Ekkor követi a kockákra aprított máj, sózzuk, borsozzuk, csombort és majoránnát adunk bele. Megszórjuk liszttel, kevés édeskés fehérborral felöntjük, a szintén kockákra vágott őszibarackot beletesszük. Készre pároljuk, ügyeljünk rá, hogy a barack ne főjön szét.
Köretnek tojásos burgonyapürét készítünk: A főtt burgonyát áttörjük, elkeverjük a tojássárgákkal, vajjal, ízesítjük sóval és szerecsendióval. Habosra keverjük. Ha a kakasunk szép pirosra sült, feldaraboljuk, s egy tűzálló tál közepére helyezzük. Körbe ötjük a raguval, nyomózsákból körbespricceljük a pürével.
Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, míg a burgonya pirosas színt kap. Az ízes szaftot külön kínálhatjuk mellé.

PONTY BUDAI MÓDRA
Elkészítése:
30-40 deka vegyes zöldséget - sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret, karalábét és kevés vöröshagymát metéltre vágunk és vajon megpároljuk. Mikor már mindez félig meg-puhult, hozzáteszünk 1 kilós, szintén darabokra vágott pontyot. Megsózzuk, ráöntünk 1/2 liter fehér-bort és erős tűzön addig főzzük, míg a leve félig elfőtt és megsűrűsödött.
Vajban pirított kenyérszeletekkel tálaljuk.

BUDA KÖRNYÉKI VADKACSA VADASAN
Hozzávalók:
3 db vadkacsa, 25 dkg zsír, 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 5 dkg hagyma, 3 db babérlevél, törött bors, só, 8 dkg liszt, 1/2 citrom, mustár, 2 l páclé, 3 dkg cukor, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A vadkacsát - hacsak nem fiatal - pácoljuk be és 2-4 napig hagyjuk a páclében. Utána tegyünk egy kanálnyi zsírba sárgarépát és gyökeret kockára vágva, egy nagy fej vöröshagymát, egy-két babérlevelet, néhány szem borsot, egy fél citrom levét. Öntsünk rá egy merőkanál páclevet, s a húst ebben pároljuk. Amikor a hús már puha, kivesszük a léből, és a levet áttörjük. Kávéskanálnyi cukorral, kevés mustárral ízesítjük, majd világos rántást készítünk, s berántjuk. Két-három kanál tejföllel tovább ízesítjük, és zsemlegombóccal tálaljuk.

 


BARACKOS MARHAPÖRKÖLT
Ezt az ételt pár éve, szilveszterkor főztem baráti társaságban.
Elkészítése:
A bográcsban szabvány módon kezdődik a főzés, zsiradékban 2 fej apróra vágott hagyma üvegesedik, de nem pirul! Követte 2 kg kockára vágott jó minőségű marhahús és egy kissé lepirítottam. Ekkor felöntöttem kevés vörösborral s némi vízzel. Raktam bele sót – érzéssel - és hagytam, hadd főjön nyugodtan. Mikor a hús félpuha, fél kiló apró kockára vágott sárgabarackbefőttet tettem hozzá, a levével együtt. Csipetnyi szerecsendiót és kevés fahéjat is kapott a pöri, aztán főtt tovább. Mikor kész lett a hús, 5-6 db főtt tojást tettem bele, fokhagymaprésen áttörve. Ezzel egyrészt sűrítettem a levét, másrészt nagyon kellemes ízt is adtam neki. Aki eltalálta a haverok közül, hogy mi van benne, bónuszpezsgőt kapott!
Kovács Nándor

 

ÖREG-HEGYI CSŐSZPECSENYE
Hozzávalók:
500 gr sertéscomb, 100 gr császárszalonna, 150 gr vöröshagyma, 150 gr gomba, 0,1 l olaj, só, bors, babérlevél

Elkészítése:
A szalonnával spékelt, hagymás, babérleveles, borsos pácban érlelt sertéscombszeleteket roston kisütjük. Tetejére sült gombát és hagymaszeleteket rakunk, fűszeres paradicsomkrémmel locsoljuk meg. Sült krumplival tálaljuk.
Paradicsomkrém:
paradicsom, zeller zöld, fokhagyma, vöröshagyma, olaj, só, bors, vörösbor felhasználásával készül.

 

BABSALÁTA ANYÓK@ MÓDRA
Elkészítése:
Egy-, másfél csésze száraz tarkabab, jól megmosva és egy éjszakára beáztatva, majd leszűrve, 1 babérlevél, 2 közepes nagyságú paradicsom, 2 közepes méretű vöröshagyma vékonyra felszeletelve, 2 zöldhagyma fehér része felszeletelve, 6 teáskanál citromlé, 1 teáskanál só, negyed csésze olívaolaj, 1 nagy gerezd fokhagyma finomra zúzva, majd összevágva, só és bors saját ízlésünk szerint.
A babot vastagtalpú edénybe tesszük, leöntjük hideg vízzel. Beletesszük a babérlevelet és felforraljuk. Visszavesszük a hőt, és betakarva 30 percig főzzük a babot.
Ezután sózzuk, és még 30 percig főzzük kis lángon, illetve, amíg megpuhul, de nem fakad ki. Kidobjuk belőle a babérlevelet, és leszűrjük. Hagyjuk langyosra hűlni.
Összekeverjük a citromlevet a sóval, borssal, az olívaolajat fokozatosan hozzákeverjük. Beletesszük a fokhagymát. Megkóstoljuk, és ha kell, utána ízesítjük. Az öntetet ráöntjük a langyosra hűlt babra, hozzákeverjük a szeletelt vöröshagymát, és a paradicsomkockákat.
Kihűlve adjuk asztalra.
Kendéné Toma Mária (Mária Anyók@) receptje Kakucsról

KISOROSZI LEPÉNY
Elkészítése: Keverj el habosra 6 tojás sárgáját, 35 dkg cukrot, 10 dkg vajat, egy citrom reszelt héját, és egy fél citrom levét. Tégy hozzá 0,5 kg lisztet, 1 cs. sütőport, és lassan elegyítsd hozzá 4 dl tejet, végül a 6 tojásfehérje keményre vert habját. Jó nagy zsírral megkent, kilisztezett tepsibe öntsd a tészta felét. A másik felébe tégy 2 púpozott kávéskanál kakaót, ami előbb egy evőkanálnyi forró vízzel simára kevertél. Ezt a masszát öntsd a másik felébe, és lassú tűznél süsd meg. Ha kihűlt vágd ketté és ragaszd össze
barackízzel.

Forrás:
Barangolás Pest-megyében
Szerző:
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.