Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismét a Rábaközből

2016.03.06

MAGYAR KONYHA

RÁBAKÖZI TÜDŐLEVES
Hozzávalók:
1 kg marhacsont, 50 dkg sertéstüdő, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 citrom, egy csomó petrezselyem, 10 dkg zsír, 12 dkg liszt, 3 dkg cukor, 3 dl tejföl, mustár, só, bors, paprika

Elkészítése:
A leveszöldségekből a csonttal csontlevest készítünk, s benne megfőzzük a tüdőt. Egy fej hagymával, a fokhagymával, sóval és borssal fűszerezzük. Ha megfőtt, a levet leszűrjük, a kihűlt tüdőt ledaráljuk. Kevés zsíron, cukorral megbarnítjuk. Készítünk egy hagymás, paprikás rántást, besűrítjük vele a levest. Visszarakjuk a pirított tüdőt, felforraljuk, citrommal és tejföllel ízesítjük.
Aprított petrezselyemmel szórjuk meg, és zsemlegombóccal adjunk fel az asztalra.

KEMENESHÁTI GOMBÁS-SAJTOS BÁRÁNY
Hozzávalók:
60-80 dkg báránygerinc, 20-20 dkg gomba és sajt, fél csokor petrezselyem, kevés vaj, liszt, fehér bors, só

Elkészítése:
A húst 8 szeletre vágjuk, kissé kiveregetjük tenyérrel, sózzuk, borsozzuk. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a lisztbe mártott szeleteket megsütjük benne. Kivajazott tepsibe fektetjük őket. A visszamaradt vajba (ha nem maradt volna, pótoljuk) beletesszük a szeletelt gombát, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel fűszerezzük, és zsírjára sütjük. A hússzeletekre halmozzuk a gombát, betakarjuk egy-egy szelet sajttal, és pirulásig sütjük.

HANSÁGI GÖNGYÖLT BORJÚSZELET
Hozzávalók:
50 dkg borjúcomb, só, 4 dkg gépsonka, 8 dkg trappista sajt, 8 dkg liszt, 1 tojás, 8 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj

Elkészítése:
A borjúhúsból, 4 szeletet levágok, vékonyra kiverem, megsózom. A szeletek tetejére 1 szelet sonkát, erre egy szelet sajtot teszek, és szorosan összetekerem, esetleg hústűvel összetűzöm. Lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatom, és bő zsírban, lassú tűzön készre sütöm. Hasábburgonyával párolt rizzsel és rozmaringos kukoricamártással tálalom.

CSORNAI BABOS HÚS
Hozzávalók:
8 szelet 6 dkg-os sertéscomb, 10 dkg császárhús, 25 dkg zöldpaprika, 20 dkg fejtett bab, só, őrölt bors, kakukkfű, fűszerpaprika, majoránna, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl étolaj, 1 dl fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 köteg petrezselyemzöld, kevés liszt

Elkészítése:
A hússzeleteket kissé kiverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A császárhúst apró kockára, a hagymát, petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk, a zöldpaprikát csumázzuk, szeleteljük. A hússzeleteket olajban hirtelen pirosra sütjük, kiemeljük és félretesszük. A maradék olajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a fokhagymát, paradicsompürét, kevés lisztet, bort, felforraljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával fészerezzük, belerakjuk a hússzeleteket, fűszerpaprikával megszórjuk, és puhára pároljuk. Közben a fejtett babot kevés sós vízben majdnem puhára főzzük. A császárhús kockákat kevés olajban megsütjük, hozzátesszük a leszűrt babot, zöldpaprikát, az ízesített hagymás, fokhagymás, paradicsompürés keveréket, zsírjára pirítjuk, végül petrezselyemzölddel megszórjuk. A hússzeleteket ezzel a fűszeres keverékkel megrakva, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

 

LENCSESALÁTA - IKVA MENTI
Hozzávalók:
40 dkg lencse, 15 dkg füstölt hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 dkg cukor, 2 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj őrölt bors, só

Elkészítése:
A lencsét a füstölt hússal együtt annyi vízben tesszük fel főni, hogy éppen ellepje. Amikor a lencse és a hús félig megpuhult, a lencsét leszűrjük, a húst apró kockákra vágjuk. Vízből citromlével, cukorral és sóval salátaöntetet készítünk. Belekeverjük a vékony szeletekre vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a borsot és az olajat. Ezzel az öntettel meglocsoljuk a lencsesalátát. Hűtőszekrényben egy napig érleljük.

 


RÁBAKÖZI VERT PEREC
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 5 tojás, 5 cl pálinka, 1 dkg szalalkáli, só

Elkészítése:
Gyúródeszkán a lisztet a szalakálival összekeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a pálinkát, egy csipet sót és a tojás sárgákat. A keményre felvert fehérjével a tésztát összeállítjuk. Erősen kidolgozzuk, kézzel kiverjük, vagy addig ütjük sodrófával, amíg nem vet hólyagot. Végül a tésztából rudakat sodrunk, perecet formálunk, és sós vízben kifőzzük. A vízből kiemelve leszűrjük, sütőlemezre helyezzük, és forró sütőben megsütjük.

Forrás:
Barangolás Győr - Moson - Sopron
Szerző:


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.