Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Korombéliek emlékeztek? - Jókat enni az Alabárdosba jártunk

2016.02.26

MAGYAR KONYHA

DOROZSMAI ÜRÜLEVES
Hozzávalók:
25 dkg ürühús, 02 dkg ürücsont, 15 dkg szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa, gyökér és paprika, 1-1 paradicsom és vöröshagyma, gerezd fokhagyma, 2 ek olaj, paprika, só

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk. A csontból és a zöldségekből levest főzünk. A babot sós vízben megfőzzük. A finomra aprított hagymát olajban üvegesre pirítjuk, megszórjuk paprikával, beletesszük a kockázott ürühúst, sózzuk, és mindig csak kevés víz hozzáadásával pároljuk. Amikor a hús már majdnem puha, a babot a levével együtt hozzáöntjük. Beletesszük a feldarabolt paprikát és paradicsomot, majd a csontlével felöntjük. Készre főzzük, csipetkét is főzhetünk bele

 

ZÖLDPAPRIKALEVES
Hozzávalók:
3 nagy zöldpaprika, 2 dl tejföl, 5 dkg bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1-1 evőkanál liszt és pirospaprika, 3 db marha-húsleveskocka, a tetejére 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Az apró szalonnakockát zsírjára sütjük, majd rátesszük a finomra vágott hagymát, és zsíron megfuttatjuk. Rászórjuk a lisztet és a pirospaprikát, és együtt pirítjuk további egy percig. Ezután felöntjük 2 dl vízzel, és simára keverjük. Hozzáadjuk a karikára vágott paprikát és a húsleveskockát, felöntjük még 7 dl vízzel, és a forrástól számítva 5 percig főzzük. A tányéron ki-ki meghinti az adagját a reszelt sajttal.

BOSZORKÁNYSZIGETI BATYUS HALÁSZLÉ Hozzávalók:
2 kg ponty, 30 dkg vöröshagyma, 10 dkg lecsó, 3 dkg őrölt fűszerpaprika, só
A batyuhoz:
10 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dkg zsír, 5 dkg vöröshagyma, csipet só, csipet bors, 1 kávéskanál őrölt paprika, 40 dkg halbelsőség

Elkészítése:
A pontyot megtisztítjuk, kibelezzük, majd kifilézzük. A fejből, a csontból hagymával, sóval, lecsóval alaplevet főzünk (kb. 2 óra hosszat), majd átpasszírozzuk. Újból fölrakjuk főni, rászórjuk a pirospaprikát, beletesszük a pontyszeleteket. Közben elkészítjük a batyukat. A pontyban lévő halbelsőséget összedinszteljük a vöröshagymával és a fűszerekkel. A lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, kinyújtjuk, majd kockákra vágjuk. A közepébe helyezzük a tölteléket, felhajtjuk, és villával összenyomkodjuk. A halhús után a batyukat is belefőzzük a halászlébe. Erős paprika-karikákkal tálaljuk. Elkészítési idő: 90 perc

CSIRKE FEHÉRBORBAN
Hozzávalók:
1,20 kg-os (vagy két kicsi) csirke, só, liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 3 kisebb fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, késhegynyi babérpor, 4 gerezd fokhagyma, kevés fehérbor, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Kisebb darabokra vágjuk a csirkét, besózzuk, és lisztben megforgatva, vajban vagy margarinban átsütjük. Ekkor a húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a négyrét vágott vöröshagymát, belereszeljük a megtisztított sárgarépát és sóval, babérporral meg a tört fokhagymával fűszerezzük. Felengedjük egy kevés vízzel vagy fehérborral, és a csirkedarabokat beletéve, 15 percig fedő alatt lassú tűzön pároljuk. Ekkor még beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet, és fedő nélkül folytatjuk a párolást, míg a pecsenye meg nem puhult. (Az eredeti recept még 15 dkg gombát is előír, de a nélkül is finom.)
Rövid lével, petrezselymes rizzsel kínáljuk.

BIRKAHÚSOS KÁSA
Hozzávalók:
1,5 kg birkalapocka, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kg köleskása, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, őrölt bors

Elkészítése:
Egy nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst és a fokhagymát, kevés vizet öntünk alá, megsózzuk, jól összekeverjük, és fedő alatt lassú tűzön félpuhára főzzük. Bőven megszórjuk borssal, hozzáadjuk a pirospaprikát, a köleskását, megkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.
Ezt az ételt bográcsban is készíthetjük.

CSUKA BORBAN PÁROLVA - ALSÓ-TISZAI
Hozzávalók:
1 kg csuka, 1 fej vöröshagyma, pár szál petrezselyem, 2 dl fehérbor, 3 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 ek liszt, babér, szegfűszeg, szerecsendió, só, bors

Elkészítése:
A tisztított csukát felszeleteljük, sóval, borssal bedörzsöljük. Egy lábasba karikára vágott hagymát, petrezselyemszálakat, babért, szegfűszeget teszünk, ráfektetjük a halszeleteket és leöntjük a borral. Fedő alatt puhára pároljuk, leszűrjük, s előmelegített tálra szedjük. A lábasban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, a reszelt szerecsendiót, sárgára pirítjuk és feleresztjük a hal levével. Összeforraljuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a két tojássárgáját. Ráöntjük a halakra és tálaljuk.

DÉL-ALFÖLDI LECSÓS FÁCÁN
Hozzávalók:
2 db fácán, 30 dkg paradicsom, 1 kg zöldpaprika (vagy ennek megfelelő lecsókonzerv), 3 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, paprika

Elkészítése:
A fácánt tollazatától megtisztítjuk, lábát-fejét eltávolítjuk, felha­sítjuk. Belsejéből csak a zúzáját és a szívét hagyjuk meg, a többit eltávolítjuk. A fácánt fazékba tesszük, s annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük. Amikor megfőtt kicsontozzuk, és húsát 4-5 dkg-os darabokra vágjuk. Amíg a fácánok fődögélnek egy edényben az aprított füstölt szalonnát kisütjük. Zsírján megfonnyasztjuk a fél karikákra vágott vöröshagymát. Meghintjük paprikával, gyorsan elkeverjük benne, majd hozzátesszük a megtisztított és cikkekre vágott zöldpaprikát, és a darabolt paradicsomot (vagy lecsó­ konzervet). Sóval, törött borssal fedő alatt pároljuk. Amikor a paprika megpuhult, hozzákeverjük a lecsót a fácánhúshoz, néhány percig együtt pároljuk és tálaljuk.

GOMBÁS MARHATOKÁNY
Hozzávalók:
1,30 kg marhahús, zsír, vöröshagyma, só, törött bors, majoránna, paradicsompüré, 2 dl fehérbor, 30 dkg gomba, 3 dl tejföl, liszt, 1 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
Borsos tokányt készítünk, fokhagyma nélkül, kevesebb paradicsompürével. Közben megpirítjuk a gombát. A finomra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára sütjük, hozzáadjuk a szeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük, meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel. A pirított gombát az elkészített tokányhoz adjuk, morzsolt majoránnával fűszerezzük. Tejfölös habarással sűrítjük.
Párolt rizs illik hozzá.

DOROZSMAI BICSKÁS PECSENYE
Hozzávalók:
70 dkg szűzpecsenye vagy rövidkaraj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál füstölt kolbász, 50 dkg burgonya, liszt, só, bors

Elkészítése:
Vöröshagyma, fokhagyma, só, bors hozzáadásával páclét készítünk, ebben pihentetjük a húst legalább egy napig. A burgonyát egészen vékony hasábokra vágjuk, forró olajban kisütjük, félretesszük. A húst a pácléből kiemelve felszeleteljük, lisztbe forgatjuk, és kevés zsiradékban hirtelen kisütjük. Behelyezzük a karikára vágott kolbászt, ezzel tovább pirítjuk. Beleforgatjuk a szalmaburgonyát, sózzuk és azonnal forrón tálaljuk. Bármilyen savanyúságot kínálhatunk mellé.

SZEGEDI TARHONYÁS
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg tarhonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 40 dkg burgonya, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg füstölt kolbász, 8 dl húsleves, só, zsír

Elkészítése:
A felforrósított zsírban halvány-sárgára pirítjuk a tarhonyát, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott és összevágott fokhagymát. Megszórjuk édes-nemes rózsapaprikával, majd hozzátesszük a kockára vágott burgonyát. A jó, húsos zöldpaprikát hosszában négyfelé vágjuk, és a füstölt kolbásszal együtt ezt is a tarhonyába keverjük. Forrásban lévő húslevessel felengedjük, szükség szerint megsózzuk és a sütőbe téve, letakarva, a tarhonya teljes duzzadásáig, készre pároljuk. Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

MÁTSÁS SALÁTA
Hozzávalók:
fejes saláta 5 fej, fokhagyma 5 dkg, márványsajt 30 dkg, só 3 dkg, bors törött. 5 g, ecet 0,5 dl, olaj 0,5 dl, morzsolt kukorica 40 dkg, uborka 60 dkg, tartár m. 5 adag, retek

Elkészítése:
Metéltre vágott fejes salátához gyalult uborkát, retket szeletelünk, és főtt kukoricát keverünk. Tartármártással összekeverjük, ha kell még kis ecettel, mustárral, cukorral ízesítjük. Tálaláskor a tetejére márványsajtot reszelünk.

CSONGRÁDI LEPÉNY
Elkészítése:
30 dkg lisztet 15 dkg zsírral, 1 cs. V.-sütőporral, 2 tojás sárgájával, és kanálnyi tejjel eldolgozunk, és zsírozott tepsi aljára téve, egyenletesen elnyomkodunk. A tésztára az alábbi vaníliás tejfeles réteget kenjük: 12 dkg lisztet 3 tojással, 4 dl tejföllel, 15 dkg cukorral, 1/2 cs. V.-vanillincukorral elkeverünk. Sütés előtt tejes tojással megkenjük, és 10 dkg mazsolával megszórjuk. Forró sütőben jól megsütjük. Tálaláskor vanillin cukorral bőven hintjük.

Forrás:
Barangolás Csongrád megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.