Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - A VÁGOTT LEVES ÉS MÁS FOGÁSOK

2016.12.04

MAGYAR KONYHA

HAGYMÁS TEKERCS
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20-30 dkg liszt, 1 db tojás, 1 evőkanál búzadara, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, só, bors

Elkészítése:
A burgonyát forró, sós vízben megfőzzük, áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, 1 evőkanál olajjal, tojással, a búzadarával, és sóval ízesítjük. Kinyújtjuk, és téglalap alakú darabokra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd megborsozzuk, és a tészták középső részére kenjük. A tésztákat felgöngyöljük, összenyomkodjuk, majd lobogó, sós vízben kifőzzük. Közben 1 evőkanál olajon zsemlemorzsát pirítunk, és ebben hempergetjük meg a megpuhult, leszűrt burgonyatekercseket.
Tűzálló tálban, tejföllel meglocsolva átsütjük.

MAKÓI TEJFELES VÁGOTT LEVES
Hozzávalók:
24 dkg sertés apró hús, 4 dkg liszt, 4 dkg zsír, 05 dl tejföl, 1 tojás, 1 db babérlevél, 3 dkg citrom, 4 dkg vöröshagyma, burgonya 2 dkg, mustár, pirospaprika, só ízlés szerint

Elkészítése:
Az apró kockákra vágott sertéshúst hagymás zsíron megpároljuk, pirospaprikával meghintjük, csontlével felengedve hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott burgonyát. Sóval, citromlével ízesítjük, őrölt borsot, mustárt adunk hozzá.
Berántjuk, tejfölözzük, kiforraljuk. Kockára vágott főtt tojással tálaljuk.

HAGYMÁS ROSTÉLYOS
Hozzávalók:
4 db 14 dkg-os rostélyos szelet, 25 dkg hagyma, csipetnyi só, olaj a páchoz, zsír a kisütéshez

Elkészítése:
A rostélyos szeleteket előkészítjük. Megtisztítjuk az izmoktól és a hártyáktól. A rózsazáró izmokat és a széleket bevagdossuk, törött borssal meghintjük, és olajjal leöntjük. Negyed óráig állni hagyjuk, majd felhevített zsíron vagy olajon rozsdavörösre sütjük.
A karikákra vágott hagymát előre kisütjük, félretesszük, és ugyanabban a zsírban sütjük ki a rostélyosokat.

MAKÓI CSIRKETOKÁNY
Hozzávalók:
1 kg-os csirke, vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dkg zsír, bors, só, 1 dl fehérbor, 1 dl paradicsompüré, 5 dkg vegyes zöldség, 20 dkg párolt rizs

Elkészítése:
A csirkét kicsontozzuk, lefejtett húst tokánynak feldaraboljuk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a csirkehúst, majd a kockára vágott, zsírban megpirított zöldséget és a paradicsompürét is. Sóval. Borssal ízesítjük, hozzáöntjük a bort, és készre pároljuk.
Rizskörettel tálaljuk.

MAKÓI TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók:
8 db közepes nagyságú hagyma, 30 dkg darált sertéslapocka, 1 zsemle, 1 tojás, 10 dkg margarin, só, bors, petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt sajt (a végső szóráshoz)
A Mornay mártás hozzávalói:
10 dkg margarin, 10 dkg liszt, 1/2 I tej, 2 tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só, szerecsendió Elkészítése:
A megtisztított hagymák tetejét (1/4 rész) levágjuk, a közepét kivéve 1 cm vastagságú csésze formájúra vájjuk. A kivájt hagymarészt felaprítjuk, a zsiradékon megpirítjuk. A zsemlét beáztatjuk, majd a hagymával és a fűszerekkel együtt a darált húshoz adjuk, és jól összedolgozzuk. Megtöltjük vele a hagymát, és sütőben puhára pároljuk. Közben elkészítjük a mártást: a margarint felolvasztjuk, és a liszt hozzáadásával világos rántást készítünk. Állandó keverési közben felöntjük a tejjel, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját. Reszelt sajttal, sóval, szerecsendióval ízesítjük.
A mártást a hagymára öntjük, meghintjük a sajttal, és aranysárgára sütjük.

MAKÓI KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg fejes káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy savanykás alma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor, só, törött bors, ízlés szerint

Elkészítése:
A vékony csíkokra vágott káposztát az előbb leírtak szerint előfőzzük, lecsurgatjuk és megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után egészen apróra vágjuk és leforrázzuk, mint a káposztát. Csak annál rövidebb ideig főzzük, mindössze 2 percig, majd leszűrve ugyancsak megsózzuk. Az ecetet összekeverjük 2 evőkanál vízzel, az olajjal, a sóval, a cukorral és a zúzott fokhagymával. A mártásba belekeverjük a megmosott, kicsumázott és csíkokra aprított héjas almát, a hagymát és a káposztát.
Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

MAKÓI HAGYMÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 18 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só

Elkészítése:
A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra vágom vagy lereszelem.
A margarint elmorzsolom a liszttel, hozzárakom a tojásokat, a tejet, a reszelt hagymát és a sót. Az egészet jól összegyúrom. Ha a tészta már sima, lisztezett deszkán fél óráig pihentetem. Ezután habzsákba vagy egyik végén kilyukasztott nejlonzacskóba tömöm, és alufóliával bélelt sütőlemezre különféle alakzatokat nyomok ki belőle.
Előmelegített, forró sütőbe tolva, mérsékelt tűznél megsütöm.
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.

Forrás:
Barangolás Csongrád megyében
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szeged

(Seres Sándor, 2016.12.04 12:13)

"MAKÓI TEJFELES VÁGOTT LEVES
Hozzávalók:
24 dkg sertés apró hús, 4 dkg liszt, 4 dkg zsír, 05 dl tejföl,..."
Szerintem Makón ez tejfölös leves.

Re: Szeged

(Seres Sndor, 2017.04.28 12:02)

Kedves Sándor! Nem vitatom a makói elnevezést, én így, ilyen néven ismerem