Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - BOROK, NEMZETISÉGEK ÉS GASZTRONÓMIA

2017.02.26

MAGYAR KONYHA

BABNOKEDLI-LEVES
Hozzávalók:
20 dkg tarkabab, só, zöldség, 1 disznócsülök, 1 vörös¬hagyma, 3 dkg zsír, liszt a nokedlihez, petrezselyem, 1 tojás

Elkészítése:
A babot egy napra beáztatjuk, majd só nélkül puhára főzzük. A csülköt a zöldséggel külön főzzük. A hagymát megpirítjuk, kis piros paprikával és petrezselyemmel fűszerezzük. Mindezt összevegyítjük.
Egy tojással nokedlit készítünk és belefőzzük.

KÉKFRANKOS MARHAFARTŐ
Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg marhafartő, 1 fej vöröshagyma, 11 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl Soproni kékfrankos, 2 paradicsom, 3 evőkanál olaj, 2.5 dl húsleves, vagy 1 leveskockából főzött leves, só, őrölt bors, egy csipetnyi őrölt babérlevél

Elkészítése:
A zöldséget megtisztítjuk, karikára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a paradicsom bőrét lehúzzuk, felszeleteljük, a fokhagymát összezúzzuk, a húst megmossuk, és egészben hagyjuk. A vöröshagymát felforrósított olajon üvegesre fonnyasztjuk, a hozzátett húst körbesütjük, mellérakjuk a zöldséget, a fokhagymát, sóval, borssal, babérlevéllel fűszerezzük, ráöntjük a húslevest, és időnként a húst meglocsolva, majdnem puhára pároljuk. Ezután a húst tűzálló tálba tesszük át, mellétesszük a paradicsomszeleteket, a hús tetején eloszlatjuk a teljesen puha zöldséget, ráöntjük a pecsenyelevet, a vörösbort, és előmelegített sütőben körbepirítjuk a húst.
Tálalásnál a húst négy szeletre vágjuk és locsoljuk pecsenyelével.
Burgonyakrokett vagy burgonyafánk illik hozzá a legjobban.

TÖLTÖTT DAGADÓ SOPRONI PONCICHTEREK MÓDJÁRA,
SZALONNÁS SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL ÉS RÖSZTIVEL

Hozzávalók 10 személyre:
A töltelékhez:
3 zsemle, 30 dkg sertés lapocka, só, 2 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál majoránna, 10 dkg tarkabab, 2 tojás, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj. 10 dkg szegfűgomba, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,3 kg sertésdagadó, 10 dkg zsír, 25 dkg füstölt szalonna, 80 dkg savanyú káposzta, 1 kg röszti burgonya
A sütéshez:
2 dl olaj

Elkészítése:
Az előzőleg vízbe áztatott és kinyomkodott zsemléket, valamint a lapockát ledaráljuk, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. A babot előre megfőzzük, és a tojásokkal együtt a zsemlés-húsos masszával összekeverjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és egy kevés olajon megfuttatjuk, majd a szegfűgombát, a zúzott fokhagymát beletesszük, és jól átforrósítjuk. Végül megszórjuk finomra vágott zöldpetrezselyemmel, sózzuk, borsozzuk, és a töltelékbe keverjük.
A húsos tölteléket nyomózsákkal vagy kanállal az előzőleg felszúrt dagadóba töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk, sózzuk, zsírral meglocsoljuk, egy kevés vizet öntünk alá, és 180°C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 1,5 óra alatt megsütjük. Ha kissé kihűlt, felszeleteljük.
A szalonnás savanyú káposzta elkészítéséhez a füstölt szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk, a leöblített, kinyomkodott savanyú káposztát rátesszük, sózzuk, borsozzuk, és készre pároljuk.
A rösztihez a burgonyát az olajban ropogósra sütjük, a szeletelt dagadó és káposzta mellé tálaljuk.

SOPRONI WINZERKÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, 2 hagyma, 3 dkg zsír, 10 dkg átmosott szalonna, 1 l fehérbor, 2 alma, 1 ek cukor, kömény, 2 burgonya, 1 ek pirospaprika (édes-nemes)

Elkészítése:
A darabok hagymát a szalonnával zsíron megpirítjuk, cukrot adunk hozzá, és tovább pirítjuk, míg megbarnul. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, összekeverjük, majd annyi bort öntünk hozzá, hogy a káposztát ellepje, és jól megpárolódjon. A hámozott, szeletelt almát és a fűszereket hozzáadjuk az ételhez.
Mielőtt készen van, negyed órával előtte a nyers burgonyát beleszeljük, majd utána ízesítjük.

KÁPOSZTÁS KOCKA (CVEKEDLI)
Hozzávalók:
400 g 2 x 2 cm-es kockára vágott gyúrt tészta, 1 kg fehér káposzta, 1/2 dl olaj, 20 g kristálycukor, só, bors

Elkészítése:
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, folyóvíz alatt megmossuk, lecsepegtetjük, torzsáját kivágjuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy akkora lábasban, hogy kifőzött tészta is bele férjen, az olajon barnára pirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a káposztát, kissé megsózzuk, mérsékelt tűzön, állandó keverés mellett aranybarnára pirítjuk. Végül ízlés szerint borsozzuk.
Az enyhén sós, forrásban lévő vízben kifőtt tésztát leszűrjük, a káposztához keverjük és forrón tálaljuk.

 

BÖLLERS'N ÁGFALVI SPECIALITÁS:
Hozzávalók:
7 lapot sütünk 3 l-es lábos méretre: 1 egész tojás, 5 dkg ráma, 1 dl tejföl és amennyi lisztet felvesz

Elkészítése:
7 kis gömböt formálunk és a lábas méretére, kerek formára formázzuk. 6-7 percig kb. 180 fokon világosra sütjük.
Töltelék:
60 dkg dió, 25 dkg porcukor, 20 dkg kétszersült ledarálva, 1 dl morzsa, 15 dkg mazsola, 1,5 dl rum. 25 dkg Rámát felolvasztunk és belekeverjük a töltelék tartalmát. Langyosan összekeverjük. A 3 l-es lábast vastagon kikenjük rámával és morzsával beszórjuk.
1 dl cukros tejjel meglocsoljuk a lapok mindkét felét, vigyázva arra nehogy átázzanak!
A kikent lábasba rétegeljük:
1 lap, 1 töltelék, minden lapot lenyomunk körbe, a hetedik lapra kávéskanálnyi nagyságú rámát teszünk, sütőben 30 percig 180 fokon sütjük, amíg színt nem kap.
Akkor jó, ha a lábast kissé megrázzuk és a Böllers'n megmozdul.
Óvatosan kibuktatjuk a lábasból és porcukorral meghintjük.

Forrás:
Barangolás Győr - Sopron - Moson megyében
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.