Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - Csordás leves és a széllelbélelt

2016.12.17

MAGYAR KONYHA

CSORDÁS-LEVES
Hozzávalók:
40 dkg csirkehús, 20-20 dkg marha és birkahús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, egynegyed kisebb kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg lebbencstészta, olaj, rozmaring, borsmenta, bors, kömény, só

Elkészítése:
A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk s a többi fűszerből is ízlés szerint adunk hozzá. Jó fél óra múltán a birkát és a csirkét is a leveshez adjuk, a zöldségeket szintén. Mikor majdnem megfőtt, a kevés olajban megpirított tésztát is beleadjuk, és készre főzzük.

PULYKAMELL BETYÁR MÓDRA
Hozzávalók:
40 dkg pulykamell, 20-20 dkg parasztkolbász és füstölt sajt, 2 tk méz, gyömbér, 1 citrom leve, fokhagyma, kömény, paprika, tojás, a panírozáshoz tojás, liszt, zsemlemorzsa, a sütéshez olaj

Elkészítése:
A húst felszeleteljük, kicsit kiklopfoljuk, s bekenjük gyömbér, méz és citromlé keverékével. Egymásra pakoljuk a szeleteket, egy edénybe tesszük, fóliával lefedjük, és éjszakára betesszük a hűtőbe. A sajtot lereszeljük, s összekeverjük a kis darabokra vágott kolbásszal, zúzott fokhagymával, köménnyel, paprikával, s egy tojással. A hússzeleteken egyenletesen elosztjuk. Feltekerjük a szeleteket, s panírozzuk. Forró olajban kisütjük. Burgonyapüré és savanyúságok illenek hozzá.

HORTOBÁGYI RAKOTT HAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 4 dkg zsír, só, 80 dkg ponty (színhús), 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát vékony szeletekre vágom. A felét jól kizsírozott tepsibe rakom, megsózom, ráteszem a felszeletelt, megsózott halat, majd a megmaradt burgonyával beborítom.
A tetejére vékony füstölt szalonnaszeleteket és karikákra vágott vöröshagymát teszek. Forró sütőben, mérsékelt tűzön megsütöm.
Ha szükséges, kevés vízzel kicsit meglocsolom.

HAJDÚSÁGI TOKÁNY
Hozzávalók:
60 dkg marhalapocka, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, törött bors, pirospaprika, paprikakrém, csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor

Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt húst, és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük 1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz adjuk. Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.

GOMBÁVAL TÖLTÖTT OLDALAS
Hozzávalók 6-8 személyre:
egy egész, kb. 2 kg-os sertésoldalas, 2-3 evőkanál zsír, 30 dkg csiperke, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 csokor petrezselyem, késhegynyi őrölt bors, rozmaring vagy kakukkfű, 4 tojás, 3 szikkadt zsemle, tej a zsemle áztatásához, 2 dkg pirospaprika, 1 dl barna sör, 2-3 dkg só, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál paradicsompüré

Elkészítése:
Az oldalast a vastagabb vége felől egy hosszú, keskeny pengéjű hegyes késsel hosszában felszúrjuk úgy, hogy a tölteléknek helye legyen. Ezután az oldalas belső felén, a bordacsontok körül felvágjuk a csonthártyát, hogy sütés után a csontokat könnyen ki tudjuk húzni. A töltelékhez a zsemléket tejben áztatjuk, majd jól kicsavarjuk. Zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és gombát, megfűszerezzük, megsózzuk, a zsemléhez adjuk, a tojásokkal összegyúrjuk, és a felaprított petrezselymet is beledolgozzuk.
Ezt a masszát az oldalas üregébe töltjük, majd a nyílást hústűkkel vagy hegyes fogvájóval összetűzzük, lezárjuk. Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, forró zsírral leöntjük, közepes lángú sütőben alufóliával letakarva sütni kezdjük. Amikor már jól megpárolódott, levesszük róla az alufóliát, és valamivel nagyobb lángon sütjük tovább. Időnként az alábbi keverékkel egyenletesen kenegetjük: a sörben elkeverjük a mézet, késhegynyi pirospaprikát, késhegynyi rozmaringot, őrölt borsot meg a paradicsompürét. A pecsenyét valamivel, nagyobb lánggal sütjük tovább. Amikor a fenti keverék rákeményedik a húsra, még nagyobb lángra vesszük, 0,5 dl tejben elkeverünk egy késhegynyi pirospaprikát, és ezzel kenegetjük, amíg jó élénk, vörös színt nem kap.
Amikor kész, a tepsiből kivesszük, és az oldalasból eltávolítjuk a csontokat. Felszeletelve tálaljuk.
Dagadóból is hasonlóan készíthetjük, csupán a mennyiségen változtassunk.

GOMBASALÁTA PARADICSOMOSAN
Hozzávalók:
40 dkg gomba, 1,5 dl olaj, 10 dkg paradicsom, 3 dkg porcukor, főtt tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, fél citrom leve és héja, 1 babérlevél, koriander, kakukkfű, bazsalikom, őrölt bors, só

Elkészítése:
A gombát cikkekre vágjuk. Az olajban a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát megfonnyasztjuk. Hozzátesszük a paradicsompürét, majd rárakjuk a gombát. Sóval, borssal, reszelt citromhéjjal, korianderrel, kakukkfűvel, babérlevéllel és bazsalikommal fűszerezzük. Amikor a gomba levet engedett, hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot, és kevés cukrot. Végül citromlével ízesítjük. Főtt tojásszeletekkel díszítjük, és jól lehűtve tálaljuk.

DEBRECENI SZÉLLEL BÉLELT
Hozzávalók:
Liszt 0.5 kg, tojás 1 db, zsír vagy vaj 3 dkg, porcukor 1 ek. tejföl 1 ek., só 1 késh., íz 10 dkg, vaníliás cukor 2 ek

Elkészítése:
Fél kg liszthez veszünk egy egész tojást, 3 dkg zsírt vagy vajat, evőkanál porcukrot, és ugyanannyi tejfölt, késhegynyi sót. Kevés langyos vízzel rétestészta keménységűre keverjük, jól kidolgozzuk, fél óráig állni hagyjuk, kinyújtjuk, zsírral vagy vajjal vékonyan bekenjük, és negyedóránként, háromszor nyújtjuk, az utolsó nyújtásnál, ha töltjük, vékonyabbra, ha nem, vastagabbra nyújtjuk. Ha töltjük, bármilyen gyümölcsízzel lehet, csörögemetélővel vágjuk kockákra, sütés közben forgassuk. Ha kisült, vaníliás cukorral behintjük.

Forrás:
Barangolás Hajdú-Bihar megyében
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.