Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - EGY ÉTELSOR AJÁNLAT BUDAPESTRŐL

2017.03.19

MAGYAR KONYHA

HAGYMÁS-GOMBÁS SÖRLEVES
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes-nemes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése:
A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül, állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra kihűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, s hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc

SAJTOS MOGYORÓ ÁLOM
Hozzávalók:
csirkemell 50 dkg, vaj 3 dkg, liszt 5 dkg, tojás 3 db, reszelt Pannónia sajt 25 dkg, darált mogyoró 10 dkg

Elkészítése:
A csirkemell szeleteket lisztbe, tojásba és sajtos mogyoróba forgatom, majd vajjal kikent jénai tálba teszem. A megmaradt tojást összekeverem a sajtos mogyoróval, és a tetejére öntöm. Fóliával letakarva 50 percig sütöm, ezután a fóliát leveszem, és még 10 percig pirítom. Zöldségsalátával és ropogós francia kenyérrel kínálom.

VAGDALT BORJÚTÜDŐ
Elkészítése:
Sós vízben megfőzünk egy fél borjútüdőt, majd kis kockákra vágjuk. Amíg fő, 30 dkg apróra vágott sertéshúst vajon, petrezselyemmel, puhára párolunk. 2 zsemlét tejbe áztatunk. A sertést ledaráljuk a kinyomkodott zsemlével, hozzákeverünk 2 tojást, 3 kanál morzsát, a vagdalt tüdőt és két tojás felvert fehérjét. Vajjal kikent őzgerincformába töltjük, és sütőben megsütjük.

PONTY FORRÁZVA(KRISZTINAVÁROS)
Hozzávalók:
Jó egykilós ponty, 20-20 dkg sárgarépa és gyökér, 10-10 dkg zeller és póréhagyma, csokor petrezselyem, 1 citrom, babér, szemes bors, só

Elkészítése:
A pontyot tisztítjuk és felszeleteljük. A répaféléket és a zellert metéltre vágjuk, a pórét vékony karikákra szeljük. A zöldeket föltesszük főni vízbe, babérral, borssal, sóval ízesítjük. Ha félpuha, a halak is belekerülnek, és pár perc alatt készre főzzük. Ovális tálra emeljük a halat, a két végébe halmozzuk a zöldségeket oldalra, pedig sós vízben főtt burgonya kerül.
Megszórjuk vágott petrezselyemmel, és citromkarikákat fektetünk rá.

MÁJKOCKÁK BUDAPEST MÓDRA
Elkészítése:
A kis kockákra vágott füstölt szalonna kisütött zsírjában finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Hozzáadjuk a kockákra vágott gombát, zöldpaprikát, paradicsomot, zöldborsót és májat. Sóval, törött borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és időnként kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk.
Párolt rizzsel tálaljuk.

BUDAPEST SALÁTA
Hozzávalók:
20 dkg főtt marhahús, 10-10 dkg csemegeuborka, paradicsom és paprika, só, fehérbors, citromlé, porcukor, petrezselyem

Elkészítése:
A paradicsomok héját lehúzzuk és a hússal, paprikával együtt kockákra vágjuk. Az uborkát metéltre vágjuk. Az összevágott alapanyagokat keverőedénybe tesszük. A vágott petrezselymet, a sót, a borsot, a citromlevet, a porcukrot kevés uborkalé hozzáadásával kikeverjük, és az alapanyagokra öntjük. Lazán összekeverjük, hűtőben érleljük pár órát.

TABÁNI MOGYORÓS HABCSÓK
Elkészítése:
12 dkg gyengén pörkölt, finomra darált mogyorót negyedóráig keverünk 20 dkg porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, 1/2 cs. V.-vanillincukorral, 1/2 kávéskanál citromlével és 5-6 tojás fehérje habjával.

Forrás:
BARANGOLÁS MAGYARORSZÁGON - BUDAPEST
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta