Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - ISMERD MEG AZ IGAZI PALÓC KONYHÁT 1.

2017.05.28

MAGYAR KONYHA

BABOS LEVES
Hozzávalók:
10 dkg tarkabab, 10 dkg csiperkegomba, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 dl tejföl, fél dl étolaj, 1 evőkanál liszt, 1,5 liter húsleves, só, tárkony

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott tarkababot a húslevesben teszem főni. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítom, majd hozzáadom a cikkekre vágott gombát és a karikázott virslit. Mikor a bab majdnem megpuhult, hozzáadom a gombás ragut, és együtt készre főzöm. Liszttel simára kevert tejföllel behabarom, és kiforralom. Vágott tárkonylevéllel, kevés fehérborral bolondítom. Tálalásnál tejföllel díszítem.


CSIRKE EGRESMÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
egy 1,5 kg-os csirke, fél kiló egres, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, só, gyömbér

Elkészítése:
A csirkét tisztítjuk és feldaraboljuk. Besózzuk, s vajon átpirítjuk. Aláöntünk 2 dl bort, s kevés gyömbérrel meghintve, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Néhányszor forgassuk át a húsdarabokat. Az egrest megtisztítjuk, s a már puha csirkéhez adjuk. Addig pároljuk együtt, míg a szemek kipattannak. Ekkor tejfölt keverünk hozzá, s egyet forralunk rajta.

 

NÓGRÁDI OLDALAS
Hozzávalók:
1 kg oldalas, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, 1 kanál paradicsompüré, egy csipet kakukkfű, 1 dl olaj, só, bors, 1 doboz, vagy üveg zöldbabkonzerv

Elkészítése:
Az oldalast kétujjnyi csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, és forró olajban megforgatjuk. Az apróra vágott vöröshagymát ebben a pecsenyezsírban megforgatjuk, rátesszük a tört fokhagymát, visszatesszük az oldalas darabokat. Meghintjük kakukkfűvel, pirospaprikával, hozzáadjuk a paradicsompürét, és rövid pirítás után fölengedjük a zöldbabkonzerv levével. Ha puhára párolódott, zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a leszűrt zöldbabot, és a húsok köré halmozva tálaljuk.

 

 

BUJÁKI PISZTRÁNG TEJFÖLÖSEN
Hozzávalók:
1 kg-nyi pisztráng, 2 dl fehérbor, 3 dl tejföl, 1 citrom, 5 dkg zsemlemorzsa, 4 dkg vaj, fehérbors, só

Elkészítése:
A tisztított pisztrángokat tűzálló tálba fektetjük, sózzuk, borsozzuk, rácsavarjuk a citrom levét, ráöntjük a bort és kevéske vizet. Lefedjük, és sütőben 15 percig pároljuk. Kiszedjük a léből a halakat, beleöntjük a tejfölt (a lébe!), és felforraljuk. A halakat zsemlemorzsába forgatjuk, és vajazott sütőlapra tesszük. Pár percre visszatesszük a sütőbe, s pirosra sütjük. Tálaláskor a halakra öntjük a mártást, s petrezselymes burgonyával tálaljuk.

 

FARMERSALÁTA
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 15 dkg füstölt tarja, 3 db piros retek, 1db kígyóuborka, 2 kisebb lilahagyma, 1 csokor petrezselyem, 2-3 evőkanál hidegen sajtolt kukoricacsíra-olaj, őrölt bors, só

Elkészítése:
A savanyú káposztát kissé összevágjuk, tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. A tarját, a megtisztított retket meg a megmosott kígyóuborkát vékony csíkokra, a héjától megfosztott lilahagymát karikákra vágjuk. Mindezeket a káposztával összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, végül az olajat is rácsöpögtetjük. Száraz fehérbor illik hozzá.

ALMÁS PISKÓTA
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, 1-2 evőkanál kakaó, 6 közepes nagyságú alma, valamilyen pikáns dzsem, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése:
Az almákat meghámozzuk, és kettévágva a magházukat kivájjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe üregükkel felfelé egymás mellé ültetjük, a magházukba egy-egy kanálka gyümölcsízt töltünk. A tésztához valókból a szokásos módon piskótatésztát keverünk, és a felét az almákra csurgatjuk.
A másik felébe kakaót keverünk, és ezt is ráöntjük: így szép tarka színt kap a tészta. Előmelegített sütőbe tolva, közepes lángon kissé tovább kell sütni, mint az egyszerű piskótát (az alma miatt). Amikor a teteje szépen megpirult, tűpróbával ellenőrizzük, ha jó, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd úgy szeleteljük, hogy minden darabba jusson alma. A tetejét egy kevés tejszínhabbal is díszíthetjük.

Forrás:
BARANGOLÁS NÓGRÁD MEGYÉBEN
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.