Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - Ízelítő Borsodból

2016.07.01

MAGYAR KONYHA

CSERÉPVÁRALJAI HÚSLEVES
Hozzávalók:
1 csirke, 20 dkg sertéshús, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 15 dkg gomba, gerezd fokhagyma, lángos-tészta, só, szemes bors, szerecsendió

Elkészítése:
A földarabolt húsokból és zöldségekből a fűszerekkel egy jó húslevest főzünk. A kész levest cserépkorsókba adagoljuk, és a tetejüket lezárjuk nyers lángos-tésztával. Forró sütőben megsütjük.

CSIRKEZÚZA FOKHAGYMÁSAN
Hozzávalók:
fél kiló zúza, 60 dkg főtt krumpli, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem, olaj, só, bors

Elkészítése:
A tisztított zúzát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, s kis hűlés után 2-3 darabba vágjuk. A héjában főtt krumplit tisztítjuk, és karikákra vágjuk. Serpenyőben olajat forrósítunk, az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zúzát. Sóval, borssal, vágott petrezselyemmel ízesítjük, s megpirítjuk. Ekkor beletesszük a krumplit, és óvatosan meg-megkeverve pirosra pirítjuk.


PÁCOLT BÁRÁNYFLEKKEN
Hozzávalók:
személyenként 2-2 szelet bárányborda, a páchoz: 1-1 sárgarépa, gyökér, vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 kiskanál boróka, koriander, szegfűbors, egész bors, kakukkfű, borsikafű és őrölt bors, 5 dl víz

Elkészítése:
A répákat kockákra, a hagymát cikkekre vágjuk, majd hideg vízbe téve felforraljuk. Hozzáadjuk az egész borsot és a borókát, és öt percig főzzük. Ezután beletesszük a koriandert, a szegfűborsot, a kakukkfüvet és a borsikafüvet és harminc percig forraljuk.
A húst eközben kiklopfoljuk, széleit bevagdossuk, bekenjük zúzott fokhagymával és őrölt borssal. A páclét lehűtjük, belefektetjük a húst, és hideg helyen 4 napig érleljük. Sütés előtt a szeleteket lecsöpögtetjük, és roston készre sütjük. Hagymás-ecetes krumplisalátát adjunk mellé és természetesen bort.


KLOPFOLT PECSENYE
Hozzávalók:
1 kg borjúhús, só, 1 fej fokhagyma, 3 vöröshagyma, 10 szem egész fekete bors, 2 teáskanál őrölt fekete bors, 1 dl étolaj, 2 babérlevél, 2 teáskanál ecet, 2 evőkanál sertészsír. Köretnek 1 kg krumpli, só

Elkészítése:
A borjúhúst a főzés előtti nap felszeleteljük, kiklopfoljuk, enyhén besózzuk, és bepácoljuk. Egy tál alját megszórunk vágott vöröshagymával, és fokhagymával, egész borssal, őrölt borssal, és kevés olajat öntünk rá. Erre helyezzük az első sor borjúhúst, aminek a tetejét is ugyanúgy ízesítjük. Több sorban folytatjuk a rétegezést addig, míg a hús elfogy. Közben közé tesszük a babérlevelet, és 1 teáskanálnyi ecettel is meglocsoljuk. Az edényt letakarva, egy éjszakán át hűtőszekrényben tartjuk.
Másnap egy serpenyőt vastagon kikenünk zsírral, az aljába a pácból kikotorjuk a hagymát, és arra helyezzük a hússzeleteket. Utólag még egy teáskanálnyi ecettel ízesítjük, felöntjük egy dl vízzel, és fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul. Párolás közben átforgatjuk, és zsírjára sütjük.
A krumplit megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezt kínáljuk a borjúpecsenye mellé.


BORSODI SONKÁS PECSENYE
Hozzávalók:
1 kg sertéscomb, só, törött bors, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 szem borókabogyó, 1 kávéskanál paprikakrém, 20 dkg füstölt főtt tarja, 1 dl tejföl, 4 db jonatánalma, 15 dk sajt, 1 dl olaj, 1 dl bor

Elkészítése:
A húst megsózzuk, megborsozzuk, forró olajban hitelen körbesütjük, öntünk rá 1 dl bort, kevés vizet. Dobunk mellé egy kettévágott vöröshagymát néhány cikkely fokhagymát, pár szem borókabogyót, egy kanál paprikakrémet, és lassú tűzön puhára pároljuk. Elfövő levét apránként borral és vízzel pótoljuk. Ha már puha, néhány percig pihentetjük, majd felszeleteljük, tűzálló tálra egymás mellé tesszük. Közben a füstölt húst ledaráljuk, teszünk hozzá annyi tejfölt, hogy a massza sűrű legyen, és a húsokra terítjük. Ezután vékonyan felszeleteljük a megtisztított almákat, és a szelekre rakjuk. Beborítjuk vékony sajtszeletekkel, és sütőben 15 percig sütjük.

TÖK, TEPSIBEN
Hozzávalók:
80 dkg gyalult tök (tisztán), 20 dkg héjában főtt krumpli, 30 dkg reszelt sajt, csokor zöld kapor, 20 dkg angolszalonna, 6 tojás, olaj, vaj, fehér bors, só

Elkészítése:
A tököt pároljuk meg vajon, s ha kihűlt keverjük össze a kockákra vágott krumplival, a tojásokkal, a sajttal és a vágott kaporral. Ízesítsük fehér borssal és sóval. A szalonnát szeleteljük hajszálvékonyra, majd csíkokra, és kevés olajban süssük ropogósra. Adjuk ezt is a keverékhez, hőálló tálat vajazzunk ki, és terítsük bele a tökös keveréket. Előmelegített sütőben süssük szép pirosra.


PITYPANG SALÁTA - BÜKKALJA
Elkészítése:
A fiatal pitypangleveleket megtisztítjuk, bő vízben megmossuk, és sós vízzel leöblítjük. Salátástálba tesszük, 2 kiskanál ecetet, és 1 evőkanál olajat öntünk rá. Megsózzuk, megborsozzuk, keményre főtt tojásszeletekkel díszítjük.

Finomra vágott tárkonnyal megszórjuk.


SZILVALEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg zsír, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, csipet cukor, csipet só, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az élesztőt egy csipet cukorral és egy kanál liszttel a langyos tejben elmorzsoljuk, felfuttatjuk. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a csipet sót és jól összedolgozzuk. Ha úgy érezzük, hogy még felvesz lisztet, annyit adjunk hozzá, hogy jól gyúrható, rugalmas tészta legyen, de ne ragadjon. Fél-egy órát hűtőben pihentetjük. Kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk (kb.:8 x 10 cm) szilvalekvárral megtöltjük, és kis buktákat tekerünk belőle. Fél órát utó- kelesztjük, előmelegített sütőben 200 C-on zsemleszínűre sütjük, majd még melegen porcukrozzuk.

Forrás:
Barangolás Borsod - Abaúj - Zemplén - megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.