Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - KÓSTOLÓ A ZALAI ÍZEKBŐL

2016.10.02

MAGYAR KONYHA

BELSŐSÉGLEVES
Hozzávalók:
40 dkg savanyú káposzta, 10-10 dkg sertéstüdő, - vese, máj, szív, 15 dkg leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 dl joghurt, 1 citrom, fél csokor snidling

Elkészítése:
A belsőségeket és a zöldségeket feltesszük főni. Ha megpuhultak, a belsőséget kockákra vágjuk, a zöldségeket áttörjük vagy turmixoljuk és a főzőlével felengedjük. A lisztet simára keverjük a tejszínnel és a joghurttal és behabarjuk vele a levest.
Citromlével ízesítjük, tálaláskor a belsőségkockákkal, apróra vágott káposztával és snidlinggel megszórva tálaljuk.


GÖCSEJI GÖNGYÖLT PULYKAMELL ZELLERES GESZTENYEMÁRTÁSSAL
Elkészítési idő: 60 perc + a mártás 25 perc
Hozzávalók:
1,2 kg pulykamell, 16 dkg csirkemáj, 2 db zsemle, 3 dl tej, 5 dkg vöröshagyma, 2 db tojás, 8 g őrölt bors, 5 g őrölt rozmaring, 5 g bazsalikom, 1,5 dl étolaj, 20 szem pirított dióval töltött aszalt szilva, 4 dkg vaj, 1 dkg só
A mártáshoz:
20 dkg natúr gesztenyemassza, 3,5 dl húsleves, 10 dkg zellergumó, 0,5 dl a pecsenye szaftjából, 3 dkg liszt, 1 szál zellerlevél, 1 dl tejszín, 1 db tojássárga, 5 g só, 8 g cukor

Elkészítése:
A pulykamellből négy egyforma szeletet vágunk, húsverővel gyengén megveregetjük, sózzuk, bazsalikommal megszórjuk. A reszelt vöröshagymát az olaj felén lepirítjuk, hozzátesszük a finomra vágott májat, és rövid ideig együtt pirítjuk. Megszórjuk borssal, őrölt rozmaringgal, kihűtjük. Közben a zsemléket a tejben megáztatjuk, jól kicsavarjuk, elmorzsoljuk, és a májhoz adjuk a tojásokkal együtt. Sózzuk, és az egészet jól eldolgozzuk.
A kiterített mellszeletekre a tölteléket egyenletesen elosztjuk, és a szilvaszemeket egy sorban a szelet szélére soroljuk. A két szélét behajtjuk és felcsavarjuk. Kötöző zsineggel átkötözve sütő tepsibe tesszük, és a maradék felforrósított olajjal leöntjük. 160-180 fokon 8-10 perig sütjük.
A tekercseket megforgatjuk, és kevés vizet öntünk alá. Megvajazott sütőpapírral letakarva még 15 percig sütjük 130 fokon. A sütés befejezése előtt meglocsoljuk olvasztott vajjal, melytől szép színt kap a hús.
Kivesszük a sütőből, és kicsit hagyjuk hűlni. A zsineget eltávolítjuk, majd éles késsel felszeleteljük. A visszamaradt szaftot felhasználjuk a mártáshoz, melyet a következőképpen készítünk el:
A zellert tisztítás után lereszeljük. A szaftban puhára pároljuk, megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk, majd felengedjük húslevessel. Beletesszük a zellerlevelet, megsózzuk. A gesztenyemasszát belemorzsoljuk, cukorral ízesítjük, jól kiforraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük. Tálalás előtt tejszín és tojássárga keverékével legírozzuk.
Köretnek mézes sült almát, húsos szalonnába tekert polentát és vajban párolt sárgarépát kínálhatunk.

 

Legírozás:

Magyarul finom habarás. A krémlevesek és mártások sűrítésének egyik módja. Egy-két evőkanál tejszínt tojás sárgájával, tejjel kevernek el, és a tűzről lehúzott forró leveshez vagy mártáshoz fokozatosan keverik hozzá. Újra felforralni már nem szabad!

 

MARHAHÚS ROZMARINGMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
60 dkg, marhahús, 10-10 dkg sárgarépa, gyökér, zeller és karalábé, 5 dl húslé, 1 dl tejföl, 1 citrom, 4 rozmaringág, vaj, liszt, só

Elkészítése:
A húst annyi vízbe tesszük fel főni, ami épp ellepi. Sózzuk, hozzáadjuk a zöldségeket és kis lángon puhára pároljuk. A húst kivesszük, a húslét leszűrjük. Vajból és lisztből világos rántást készítünk, felengedjük a húslével és kevergetve besűrítjük. Tejfölt adunk bele, a rozmaringágakat beledobjuk és citromlét csavarunk bele. Nagyon kis lángon 25 percig forraljuk, majd a rozmaringot kivesszük belőle. Kóstoljuk meg, ha kell sóval, citromlével igazítsuk az ízét. A szeletelt marhahúst főtt burgonyával körítsük, s locsoljuk meg a mártással.

 

GÖCSEJI TORMÁS VADDISZNÓ
Hozzávalók:
1 kg vaddisznóhús, 1 fej vöröshagyma, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 5 dkg zeller, egy szál torma, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, kakukkfű, borókabogyó, szemes bors, só

Elkészítése:
A jól megmosott húst úgy fordítjuk össze, hogy a zsírosabb része belülre kerüljön. Vékony zsineggel átkötözzük, majd egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi a húst ellepi, megsózzuk. A megtisztított hagymát, a karikára vágott zöldségeket, a borókabogyót, a szemes borsot, a babérlevelet, a fokhagymát, a kakukkfüvet a forrásban lévő vízbe tesszük.
Lassan főzzük, közben az elpárolgott levet borral pótoljuk. Amikor a hús megfőtt, levében hagyjuk a tálalásig. Akkor kivesszük, felszeleteljük, saját levével meglocsoljuk, és megszórjuk frissen reszelt tormával. Sós burgonyát kínáljunk mellé.

ZALAI BORÍTÓS 01.
Hozzávalók:
10 db savanyú káposzta-levél, 60 dkg sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mk bors, késhegynyi majoránna, 1 ek liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 2 ek paradicsompüré, 1 dl bor
A tésztához:
25 dkg liszt, 2 tojás, diónyi vaj, kevés só, 1 pohár tejföl, 3 tojás

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, zsírját leszűrjük, zsírral kiegészítve beletesszük az apróra vágott hagymát, kissé megpirítjuk és beletesszük a csíkokra vágott húst. Fűszerezzük borssal, fokhagymával, majoránnával, sózzuk. Hozzátesszük a paradicsompürét. Ha a levét elfőtte, megszórjuk 1 ek liszttel, kicsit pirítjuk, kevés vízzel felengedjük. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Hozzáadjuk a pörcöt, kihűtjük.
A lisztből, sóval, diónyi vajjal, 2 tojással tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk. Kisujjnyi csíkokra felvágjuk, sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A vajat a tojások sárgájával jól kikeverjük, kicsit megsózzuk, belekeverjük a tejfölt, hozzátesszük a kifőtt tésztát és a kihűlt húst. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük.
Egy lábast jól kizsírozunk, 5 káposztalevéllel kibéleljük, ráöntjük a keveréket, borral meglocsoljuk. Betakarjuk káposztával.
Nem túlforró sütőben kb. fél óráig sütjük.
Ha kész, tálra borítjuk, úgy szeleteljük, mint a tortát. Legjobb cserépedényben készíteni.

ZALAEGERSZEGI BABOS KÁPOSZTA
Elkészítése:
40-50 deka, előző este beáztatott babot lehetőleg nagy szemű tarkabab legyen, és egy kiló savanyított káposztát külön-külön puhára főzünk. Mikor ez megtörtént, egy fazékba öntjük a kettőt, megsózzuk, megpaprikázzuk, és egy fél liter paradicsomlevet keverünk hozzá. Keveset forraljuk, és ízlés szerint 1-2 kanál tejfölt teszünk bele. Ha egy kis darabka füstölt oldalast is főzünk akár a babba, akár a káposztába, akkor lesz igazán jó.

SAJTSALÁTA ILLATOS SALÁTAÖNTETTEL
Hozzávalók:
1 db fejes saláta, 2 db paradicsom, 4 dkg dióbél, 25 dkg Anikó vagy Enikő sajt (ezt helyettesíthetjük sváb sajttal vagy Feta sajttal), 2 db alma, 2 db nektarin, 1 fürt szőlő
Az illatos salátaöntethez:
2 evőkanál illatos salátaecet, 1 pohár joghurt vagy kefir, negyed csomag petrezselyemzöld finomra vágva, só, őrölt bors

Elkészítése:
A megmosott salátaleveleket apróra tépkedjük, egy tányéron körberakjuk.
A paradicsomokat felszeleteljük, az almákat vékony metéltre vágjuk, és a tányér közepére tesszük. Melléhelyezzük a szeletelt sajtot és nektarin-cikkeket, majd a megmosott szőlőszemeket és dióbelet is.
Illatos salátaöntettel leöntve, jól behűtve tálaljuk. Szép és finom étel.
Elkészítési idő: 30 perc

GÖCSEJI DÖDÖLLE
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 csapott ek só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír

Elkészítése:
A felaprított krumplit annyi vízben főzzük, hogy ellepje. Krumplitörővel (a levében) összetörjük. Ugyancsak a törőt használva beledagasztjuk a lisztet, addig, míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Az apró kockára vágott hagymát a zsíron világosra pirítjuk Egy lábasba, kevés hagymás zsírt teszünk, zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Közben a zsírral locsolgatjuk.
Sütőben pirosra sütjük. Tálaláskor még megszórhatjuk pirított hagymával, és hideg tejföllel meglocsoljuk.

BARLAHIDAI CUPITA (BÚZAPRÓSZA)
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 2 tojás, 1 bögre tej, só, diónyi vaj

Elkészítése:
A tojást a tej egy részével jól felverjük, a lisztet belekeverjük. Fakanállal simára dolgozzuk, majd a megmaradt tejet is hozzáöntjük, és palacsinta sűrűségűre keverjük. Zsírozott tepsibe öntjük, tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, forró sütőben megsütjük. Meghinthetjük cukorral. Nagy kockákra vágjuk és forrón tálaljuk.

PÖRKÖLT TORTA
Hozzávalók:
60 dkg nagyon finom megszelt dió, teljesen ép, egészséges dió kell, másfél kg cukor, kockacukor

Elkészítése:
A kockacukrot hibátlan, zsírmentes nagyobb lábasba tesszük. Folytonos keverés mellett egyenletesen fölolvasztjuk. Sötétebb sárgára pirítjuk, de nem szabad, hogy megégjen. Belekeverjük a fölszelt diót. Az egészet fakanállal összekeverjük, de vigyázzunk, hogy a dió össze ne törjön, és az előre elkészített formába öntjük. A forma egy 2, 2 és fél literes lábas, amelybe vizes vászonruhát teszünk. Ebbe öntjük a megolvasztott cukorral összekevert diót. Előzőleg már egy nagyobb burgonyát meghámozunk, vízbe mártva a karamellás, diós anyagot a forma aljára és oldalára egyenletesen fölkenjük vele. A karamellás, diós anyag negyed részét meghagyjuk, és melegen tartjuk. Ha a formában a cukor megdermedt, kiborítjuk. A ruhát levesszük róla. A széleit kiigazítjuk, és tálra tesszük. A megmaradt anyagot jól fölmelegítjük, és ebből készítjük a különböző formákat, amelyeket a tortára rakunk.

 

 

Forrás:
Zalai barangolások
Szerző:
 
Szerkesztette, illusztrálta<
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.