Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - Palócfőldi ízelítő

2016.07.16

MAGYAR KONYHA

NÓGRÁDI PARASZTLEVES
Hozzávalók:
30 dkg tyúkhús, 15 dkg marhahús, 15 dkg sertéshús, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, 1 késhegynyi törött bors, 2 csipetnyi sáfrány, 3 dkg gomba, 3 dkg zöldborsó, 50 dkg friss paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, 10 gombóc daragaluska, petrezselyemzöld

Elkészítése:
A húsokat megmosom, és hideg vízben felteszem főni. A zöldségeket a fűszerekkel külön főzöm meg. Ha mind a kettő puhára főtt, a leveket leszűröm, majd összeöntöm.
Tálaláskor a húsokat és a zöldségeket egyforma kockákra vágom. Beleteszem a daragaluskákat, és meghintem vágott petrezselyemzölddel.

IPOLY MENTI PULYKARAGU
Hozzávalók:
1 kg pulykamell, 20 dkg fejes káposzta, 1 nagy alma, 1 fej hagyma, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, szárnyas fűszerkeverék, só, bors, kakukkfű

Elkészítése:
A csíkokra vágott húst az olvasztott margarinon, állandó keverés mellett fehérre pirítjuk. Fűszerezzük, hozzáadjuk vékonyan szeletelt hagymát és a felcsíkozott káposztát. Állandóan keverve, mintegy tíz perc alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a szeletelt almát, és felöntjük a tejszínnel. Párpercnyi forralás után belekeverjük a tejfölt. Rizzsel tálaljuk.

PÁSZTÓI BORZAS
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, zsír, só, bors;
A tésztához:
fél kiló krumpli, kb.10 dkg liszt, 1 dl tej, 1 egész tojás, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A burgonyás kulimászhoz lereszeli a krumplit, beleüti a tojást, hozzáadja a tejet, a zúzott fokhagymát és a lisztet, fűszerezi, és jól összekeveri.
A húst szeletekre vágja, kiveri, sózza, borsozza, és forró zsírban hirtelen süti mindkét oldalukat. Ha kell, pótol a zsiradékhoz, aztán egy evőkanálnyi (vagy amennyi éppen kell) masszát beleterít a serpenyőbe, rátesz egy szelet húst (kicsit nagyobb legyen a lepény). A hússzeleteket betakarja megint tésztával, és mindkét felüket jó ropogósra kisüti.
Egy másik változat szerint a hússzeleteket csak megforgatja a tésztában, s úgy süti ki, de azt mondta így finomabb, vastagabb bundája lesz.

BÖRZSÖNYI VADAS HÚS, BURGONYAGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
60 dkg szarvascomb vagy őzcomb, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír
A mártáshoz:
5 dkg vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg gomba (vargánya), só, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi kakukkfű, 1 babérlevél, 5 dkg Delikát, 1 citrom, 1 evőkanál mustár, 4 evőkanál liszt, 1 dl fehérbor, 3 dl csontlé, 3 dl tejföl

Elkészítése:
A felszeletelt combot megtűzdelem a csíkokra vágott füstölt szalonnával, és forró zsírban megsütöm. Aláöntök egy pohár vizet, és puhára párolom.
Külön edényben kevés zsíron üvegesre párolom az apróra vágott hagymát, a karikára vágott vegyes zöldséget, a gombaszárat. Sóval, borssal, kakukkfűvel, Delikáttal, babérlevéllel fűszerezem, majd 3 dl csontlével felengedve puhára párolom. Borral hígított tejfölbe lisztet, mustárt keverek, és ezzel besűrítem a mártást, szitán átpasszírozom, majd felforralom. Végezetül kevés citromlevet is keverek hozzá. Ebbe a mártásba beleteszem a húst, és még egyszer felforralom.
Tálaláskor a húsra öntöm a mártást. Tejföllel, citromkarikákkal díszítem, és burgonyagombóccal tálalom.

PALÓC MAJORÁNNÁS MARHATOKÁNY
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1-2 szem paprika és paradicsom, 2 dl tejföl, liszt, csokor petrezselyem, majoránna, kömény, só, bors

Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk és kiolvasztjuk, benne megpirítjuk a karikákra vágott hagymát. A húst csíkokra szeljük, hozzáadjuk a hagymához, sózzuk, és lefedve pároljuk.
Fövés közben borsot, köményt és majoránnát adunk bele, majd mikor a hús félpuha, következik a cikkekre vágott paradicsom és a karikázott paprika. Ha megpuhult tejfölös habarással sűrítjük, jól kiforraljuk és megszórjuk vágott petrezselyemmel.

KRUMPLIFŐZELÉK KÁPOSZTÁSAN - PALÓC
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli, 20 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg sima liszt, 2,5 dl tejföl, 4-5 tojás, só, babérlevél

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és negyedekre vágjuk. Forró, sós vizet öntünk rá, és félpuhára főzzük. A savanyú káposztát kicsavarjuk, apróra vágjuk, és megfőzzük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és a szalonnapörcöket kiszedjük belőle. A zsírból meg a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, és a babérlevéllel simára főzzük. Összekeverjük az elhabart tejfölt, a megfőtt krumplit, és a káposztát, és még egyszer átforraljuk.
Tükörtojással, és a szalonnapörccel meghintve tálaljuk.

ZÖLDSALÁTA ÖTLETEK
Az ásványi anyagban és vitaminban gazdag étkezéshez elengedhetetlen a friss zöldségekből készült saláta. Az alábbi háromféle mártásból saját ötleteinkkel kiegészítve változatos salátákat készíthetünk.

Fűszeres öntet
- 1/8 l tejből, 2 evőkanál aprított gyöngyhagymából készítjük. Citrommal, sóval és fehér borssal ízesítjük. Egy-egy evőkanál aprított kaporral és petrezselyemmel fűszerezzük.
1. Fejenként 6 dkg fejes salátát vagy 12,5 dkg zöldségfélét előkészítünk, és 1-2 evőkanál tormamártással összekeverjük.
2.Friss fejes salátából, vékony karikákra vágott piros és zöldpaprikából, retekből és karfiolból salátát készítünk. Mindhárom öntet illik hozzá.
3.Kígyóuborkát felkarikázunk, és pirospaprikát kockákra vágunk. Összekeverjük. A fűszeres öntet illik hozzá a legjobban.
4.Friss gombát felszeletelünk, reszelt hagymát és néhány zöldpaprikakockát adunk hozzá. Szójamártás és petrezselyem illik hozzá.
5.Répát reszelünk és elkeverjük 1/4 rész reszelt almával. Tormaöntettel finom.
Szójamártás
2 evőkanál édes szójaszószt, másfél evőkanál borecetet, sót, borsot, fokhagymakrémet, curryt, 4 evőkanál olajjal jól elkeverünk.
Tormamártás
A tormamártást 1/8 l tejszínből, 1 evőkanál tormából, 2 evőkanál chili-szószból készítjük. Curry-vel, sóval, fekete borssal és Worcester szósszal ízesítjük.

PÁRNA CSÜCSKE
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 7 dl tej, 6 dkg porcukor, 10 dk vaj, 10 dkg fahéjas porcukor, 3 tojássárgája, fél citrom héja, 40 dkg lekvár, só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
Az élesztőt 15 dkg liszttel, 2 dl langyos tejjel, csipetnyi cukorral és sóval kovásszá keverjük, és megkelesztjük. A maradék lisztet és tejet a vajjal, 6 dkg cukorral, 3 tojássárgájával, reszelt citromhéjjal és a kovásszal tésztává dagasztjuk. Langyos helyen, letakarva megkelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és nagyobb kockákra vágjuk. Megtöltjük lekvárral, átlósan sarokra hajtjuk, és letakarva még egyszer megkelesztjük. Végül bő, forró olajban kisütjük, és fahéjas porcukorral meghintjük.

 

Forrás:
BARANGOLÁS NÓGRÁD MEGYÉBEN
Szerző:


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.