Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - SOMOGY MEGYEI GASZTROANZIX 1.

2017.06.04

MAGYAR KONYHA

FÜSTÖS ZÖLDBABLEVES
Kaposmérői recept
Hozzávalók:
2 evőkanál étolaj, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, zöldbab, 1 nagy babérlevél, 10 dkg füstölt szalonna, só, bors, pirospaprika, 1 tojásból gyúrt csipetketészta, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, aprított petrezselyemzöld, 1 zöldpaprika

Elkészítése: A vöröshagymát apró kockára, a sárgarépát és fehérrépát 1 cm-es kockára, a szalonnát csíkokra vágjuk. A zöldbabot ferdén szeleteljük. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, rátesszük a zöldségeket, zöldbabot, szalonnát, fokhagymát, babérlevelet. Megforgatjuk, picit sózzuk és fedő alatt félig puhára pároljuk. Tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, borssal, felöntjük vízzel és készre főzzük. Ha kell utána sózzuk.
Csipetketésztát szaggatunk bele és tejfölös liszttel behabarjuk.
Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel és karikára vágott zöldpaprikával díszítjük.

TÚRÓS TÁSKALEVES
Berzencei recept
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg liszt, 1 tojás, csipet só, langyos víz, 1 evőkanál liszt, fél liter tejföl
A töltelékhez:
25 dkg túró, csipetnyi só, 2 egész tojás

Elkészítése:
A lisztet, sót és tojást langyos vízzel rétestészta állagúra összedolgozzuk. Jó alaposan meghúzkodjuk, hogy minél több levegőt kapjon. Akkor jó a tészta, ha már az ujjbegytől is elválik és szép hólyagos. Lisztezett terítőre borítjuk, és cipót alakítunk belőle. Konyharuhával letakarva kb. 15 percet pihentetjük.
A töltelékhez a túrót összetörjük, csipetnyi sóval ízesítjük és a 2 tojással elvegyítjük.
A habaráshoz 1 evőkanál lisztet fél liter tejföllel simára keverünk.
A megpihent tésztát nem túl vékonyra kihúzzuk. A túrós töltelékből kis halmokat adagolunk a tészta mindkét hosszabb végére. A túrós csomók között ujjnyi réseket hagyunk. A rétestészta széleit felhajtjuk a töltelékre, és a közepéig mindkét irányból feltekerjük.
A derelyevágóval először a tészta közepénél hosszában kettészeljük, utána a kis mélyedések mentén kis táskákat vágunk belőle.
Másfél liter vizet felforralunk, megsózzuk, és a táskákat kifőzzük.
Amikor a levesbetét már puha, a habarást a forró leves egy részével felhígítjuk, és a többihez öntjük.
Összeforraljuk és tálaljuk.

SAJTMÁRTÁS
Barcsi recept
Hozzávalók:
10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 dl tej

Elkészítése:
A tejet megmelegítem, belekeverem a tejfölt, majd beleszórom a reszelt sajtot. Addig keverem, amíg sima, sűrű, mártásszerű öntetet nem kapok. Ha szükséges, tejjel, vagy sajttal javítok az állagán.
Akár a búbos pulykapecsenyéhez is föladhatom.

RÉPAFŐZELÉK TAKARMÁNYRÉPÁBÓL
Andocsi recept 4 adaghoz
Elkészítése:
1 szép takarmányrépát megtisztítunk, megmosunk, három darabra vágunk és lereszelünk. 1 teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk.
Közben megtisztítunk egy fej vöröshagymát, apró kockákra vágjuk, kevés olajban megpároljuk. 3 teáskanálnyi pirospaprikát adunk hozzá.
A répa levét kinyomjuk, a reszeléket a hagymához keverjük, felengedjük 2-3 pohár vízzel, ha kell, utána sózzuk és fedő alatt megfőzzük.
Világos rántással besűrítjük, végül 2 dl tejfölt adunk hozzá.

GYÖMBÉRES METÉLT ÚJHAGYMÁVAL
Beazonosítatlan recept
Hozzávalók:
12 dkg gyömbér, 3 csokor újhagyma, só, 25 dkg metélttészta, 3 evőkanál szezámolaj, 2 narancs leve, fekete bors

Elkészítése:
a gyömbért meghámozzuk, csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 4 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat felcsíkozzuk.
A tésztát bő, sós vízben megfőzzük, leöblítjük és lecsepegtetjük. Közben az olajat nagy serpenyőben felforrósítjuk.. A gyömbért 1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk az újhagymát, és 2-3 percig együtt dinszteljük. Hozzáöntjük a narancslevet, és az egészet sóval, borssal fűszerezzük. Az újhagyma felét kivesszük, és lefedve félretesszük. A lecsepegtetett tésztát a serpenyőbe tesszük és megmelegítjük.
Tálaláskor a tésztát a félretett újhagymával díszítjük.

SZÉLES-METÉLT PÁRMAI SONKÁVAL
Ádándi recept
Hozzávalók 4-6 személyre:
70 dkg friss érett paradicsom, 22,5 dkg hagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 4 nagy gerezd fokhagyma, meghámozva apróra vágva, 35 dkg szeletelt pármai sonka, friss oregánó, friss bazsalikom, 3 dl folyékony tejföl, 80 dkg széles-metélt, frissen őrölt feketebors, só

Elkészítése:
Először készítsük elő a paradicsomot: merítsük lobogva forró vízbe, öblítsük le hideg vízzel, hámozzuk meg, vágjuk kockákra. Míg a szószt készítjük, forraljunk nagy fazék sós vizet, és főzzük meg a tésztát. Ha nem kaptunk pármai sonkát, helyettesíthetjük vékony csíkokra vágott angolszalonnával.
Az olajat hevítsük fel egy nagy serpenyőben, pároljuk üvegesre a meghámozott és apróra vágott hagymát, majd keverjük bele az előkészített paradicsomot.
Tegyük a szószba a fokhagymát és a csíkokra vágott pármai sonkát.
Vágjunk annyi oregánót és bazsalikomot, hogy 2 evőkanálnyi zöldfűszert kapjunk. Néhány bazsalikomlevélkét tegyünk félre a díszítéshez. A zöldfűszereket keverjük a paradicsomos szószba.
Öntsük hozzá a tejfölt, főzzük a szószt 3-5 percig lassú tűzön, hogy a fölösleges lé elpárologjon. Főzzük a tésztát olaszosan félkeményre, hagyjuk lecsepegni és rendezzük előmelegített tányérra.
Öntsük rá a szószt, díszítsük bazsalikomlevélkékkel.
Tálaljuk forrón, frissen őrölt borssal.

GYÜMÖLCSSALÁTA
Segesdi recept
Hozzávalók 4 személyre:
1 sárgadinnye, néhány szem málna, egres, piros ribizli, fekete ribizli, őszibarack, vagy tetszés szerinti idénygyümölcsök, kevés citromlé, tejszínhab

Elkészítése:
A sárgadinnye kalapját levágjuk, közepét kivájjuk. A talapzat felső peremét késsel cakkosan kivágjuk. Megtöltjük gyümölcsökkel. A sárgadinnye kivájt húsából is tehetünk bele.
Citromlével meglocsoljuk, tejszínhabbal díszítjük.
Felnőttek édes likőrrel meglocsolva is fogyaszthatják.

MEDVEHAGYMÁS HÚSSALÁTA
Barcsi recept
Hozzávalók:
maradék sült hús vékony csíkokra vágva, maréknyi snidling apróra felaprítva, nagyobb maréknyi medvehagyma laskára vágva, fejes saláta felcsíkozva, só, tartár

Elkészítése:
A felaprított hozzávalókat egy tálban összekevertem, belekevertem a tartárt, kevéske reszelt sajttal dúsítottam, vacsoráig a hűtőben pihentettem.
Sajnos, hamar elfogyott.

BÁRÁNYPAPRIKÁS
Ladi recept
Hozzávalók:
1 kg bárányhús, egy közepes fej vöröshagyma, 8 dkg zsír, egy kávéskanálnyi pirospaprika, egy zöldpaprika, egy paradicsom, és só ízlés szerint

Elkészítése:
A húst nagyobb darabokra vágjuk, de előzőleg a faggyútól alaposan megtisztítjuk. Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfuttatjuk, pirospaprikát és sót teszünk bele. Ezután rárakjuk a húst, és addig sütjük, amíg el nem veszítette a nyersességét. Paradicsomot, paprikát teszünk bele, és tovább pároljuk, amíg el nem főtte a levét. Ekkor egy kis vizet öntünk rá, és még puhulni hagyjuk a húst. Ha megfőtt, még öntünk alája annyi vizet, hogy sűrű leve legyen.
Aki szereti, tehet bele egy fél vagy egy egész pohár tejfölt is.
Az így elkészített báránypaprikást galuskával és fejes salátával tálaljuk.

BÚBOS PULYKAPECSENYE
Barcsi recept
Hozzávalók:
1 kg pulykamell-filé, 30 dkg szeletelt gomba, 1 hagyma, 1 doboz liba, vagy kacsa-májkrém, 5 dl főzőtejszín, 20-30 dkg füstölt sajt lereszelve, só, bors

Elkészítése:
A hússzeleteket sózom, borsozom, aztán olajon, mindkét oldalukon halványpirosra sütöm, félreteszem. A húsok szaftján a hagymát megdinsztelem, hozzákeverem a gombát, sózom, borsozom, zsírjára sütöm. Egy tepsit kikenek, belerakom a hússzeleteket, ezekre halmozom a ragut, a ragu közepébe pedig egy kávéskanálnyi májkrémet teszek. Ráöntöm a tejszínt, lefóliázom, és jó félórára előmelegített sütőbe rakom. Kiszedem, leveszem a fóliát, rászórom a reszelt sajtot, majd annyi időre rakom vissza a sütőbe, hogy a sajt a szeletekre olvadjon.
Habosra kevert krumplipürével tálalom.

CSIRKEMÁJJAL TÖLTÖTT CSIRKEMELL
Darányi recept
Hozzávalók:
4 db kicsontozott csirkemell, csirkemáj, só, bors, ízlés szerint egyéb fűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál libazsír, olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemájakat a felhevített fokhagymás libazsírban átsütjük és félretesszük. A csirkemelleket enyhén kiverjük, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük. Minden csirkemellre 2-2 májat teszünk, felcsavarjuk, megtűzzük. Kevés olajon megpirítjuk a roládokat. Vizet öntünk alá és puhára pároljuk. Készíthetjük sütőben is, alufóliába csomagolva.
Libazsírral meglocsoljuk a fóliába helyezett roládokat és 30 perc alatt közepes hőmérsékleten puhára sütjük. Hidegen, rézsútosan felszeleteljük, petrezselymes rizzsel tálaljuk.

BALATONI MUSTOS PECSENYE
Beazonosítatlan recept
Hozzávalók 6 adagra:
1 kg sovány sertéscomb, 5 dl must, 1 szál sárgarépa, 2 zöldpaprika, 1 szál petrezselyem-gyökér, 2 friss paradicsom, 1 kis fej vöröshagyma, 3 szem feketebors, 10 dkg zsír, 3 szem borókabogyó, 3 dkg liszt, só ízlés szerint

Elkészítése:
A paradicsomot és a kicsumázott zöldpaprikát nagy kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret lereszeljük. A húst lábasba helyezzük, és zsíron körbesütjük. Majd hozzátesszük a hagymát, a reszelt sárgarépát, a petrezselymet, a zöldpaprikát, és néhány percig még pirítjuk. Ezután belerakjuk a paradicsomkockákat és pároljuk, később pedig beleöntjük a mustot, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, deszkára emeljük ki, szeleteljük, és meleg tálon helyezzük el.
Levét leszűrjük, megszórjuk liszttel, jól kiforraljuk, és a húsra öntjük.
Kapros galuskával vagy más, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

CSÓKTAKARÓ PECSENYE
Polányi recept
Hozzávalók:
személyenként 30 deka kicsontozott sertéskaraj, egy centi vastagságúra szeletelve
Páclé:
olívaolaj, flekkenfűszer-keverék, mustár, piros arany, fokhagyma, vöröshagymakrém, fehér bors

Elkészítése:
Kenjük be a hússzeleteket, s halmozzuk őket egymásra. Fóliázzuk be a húst, és érleljük 1-2 napig hűtőben. Elkészítéskor a hússzeleteket jól pároljuk át olajos vízben. Utána rakjuk tepsibe, rá karikára vágott hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot és hasábokra szelt burgonyát, s öntsük le a párolásból visszamaradt lével.
Fóliázzuk le, s 200-220 fokra hevített sütőben 25-30 percig sütjük, majd szedjük le a fóliát, locsoljuk meg sörrel, és még 5-10 percig lefedés nélkül süssük.

BOJTÁRAVATÓ
Szentgyörgyi recept
Hozzávalók 10 személyre:
2,5 kiló borjúkaraj és 1 kiló máj

Elkészítése:
a karajból erős alaplevet főzünk.
A húst szeleteljük, fehér borssal, metélőhagymával, rozmaringgal fűszerezzük, sózzuk, s hűtőbe tesszük kettő órára. A májat megsütjük, babérlevéllel, majoránnával, vörös- és fokhagymával, borssal fűszerezzük; mikor majdnem kész, gyöngyhagymát adunk hozzá, majd ledaráljuk, kevés konyakkal ízesítjük. A karajokat májjal töltjük, göngyöljük, hústűvel megtűzzük; lisztbe forgatva hirtelen elősütjük. A zsiradékban gyöngyhagymát hevítünk, barna cukrot, paradicsompürét, babérlevelet és száraz vörösbort adunk hozzá. Az alaplével felöntjük, belerakjuk a karajt, és 35-40 perc alatt készre pároljuk.
A karajt kivesszük, a levet barna liszttel sűrítjük, átszűrjük, készre forraljuk.
Tálaláskor tepertős túrós csuszát adunk.

MARHAHÚS MÁSKÉPPEN
Nagyatádi recept
Hozzávalók:
1 kg marhafelsál, 1 l tej az áztatáshoz, 20 dkg füstölt bacon, 2 evőkanál olaj, 0,5 kg spagetti, 1 evőkanál liszt, 1-1,5 dl paradicsomlé, babérlevél, só

Elkészítése:
A húst a tejben - 1 napig hűtőbe téve - áztatjuk. Elkészítés előtt szárazra töröljük, majd felszeleteljük és besózzuk. A hússzeleteket, evőkanálnyi olajon mindkét oldalukon fehéredésig pirítjuk, majd a szalonnaszeletekkel rétegezve visszahelyezzük a pirítólébe. Puhára pároljuk (legjobb kuktát használni). Párolás után a húst kiszedjük és a visszamaradó húslébe babérlevelet teszünk, bepárlással sűrítjük. A lisztet rászitálva kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és pár percig együtt főzzük. Közben megfőzzük a spagettit, olajjal kikent tűzálló tálba tesszük.
Ráhelyezzük a megpárolt hús- és szalonnaszeleteket, és az egészre ráöntjük a paradicsomos ragut. Sütőben alaposan átforrósítjuk, hogy az ízek összeérjenek.

AGYAGBAN SÜLT HAL
Barcsi recept
Elkészítése:
A halat lepikkelyezzük, kibelezzük, sózzuk (Pásztorsó), majd nedves agyagba burkoljuk. Ha a tűznek már jó parazsa van, azt szétkotorjuk, belerakjuk a beburkolt halakat, a parazsat rákotorjuk, rakunk a tűzre és addig sütjük, míg az agyag kopogni nem kezd. Ez maximum fél óra. Félidőben megfordítjuk a halakat.
Ha az agyag már kopog, egyszerűen összetörjük, és a halakat elfogyasztjuk.
Hihetetlenül finom étel!

AMUR CSŐBEN SÜTVE
Somogyszili recept
Hozzávalók:
8 szelet hal, 4 dkg zsír vagy olaj, 2 dl tejföl, 1 tojás, 10 dkg Óvári sajt, 2 dkg vaj, 1 citrom, 5 dkg liszt, só

Elkészítése:
A halszeleteket sózzuk, lisztbe mártjuk és kevés zsíron vagy olajon mindkét oldalukat megsütjük, majd tűzálló edénybe tesszük. Ezután a tejfölt, a tojást, 7 dkg reszelt sajtot, kevés sóval összekeverjük, majd a halra öntjük. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot és 15 percig forró sütőben sütjük. Végül olvasztott vajjal meglocsoljuk. A halra ízlés szerint citromot is csepegtethetünk.
Vajas, petrezselymes burgonyával vagy párolt zöldséggel tálaljuk.

SZARVAS-BATYU
Somogysimonyi recept
Hozzávalók:
8 szelet szarvascomb, 16 gombakalap, 30 deka baconszalonna, 25 deka magozott aszalt szilva, tízujjnyi kenyérszalonna-szelet, vad-fűszerkeverék, só, fahéj, félédes vörösbor, két citrom, vaníliarúd

Elkészítése:
A hússzeleteket nagyon vékonyra kiklopfoljuk, befűszerezzük, a közepükre néhány darab baconszalonnát, néhány szelet gombát és aszalt szilvát helyezünk. A húst batyuszerűen összefogjuk, és baconszalonnával megkötjük. egy lábas alját kibéleljük a kenyérszalonnával, s ráhelyezzük a batyukat. Föltesszük a tűzre, s amikor a szalonna már kiolvadt, felöntjük a borral, és hozzáadjuk a fűszereket. Egy óra hosszat főzzük, majd kivesszük a húst, és a szaftot besűrítjük.
Héjában sült krumpli illik hozzá.
Elkészíthetjük bográcsban is.

ZSELIC-ERDEI SZARVAS-RAGU
Kaposvári recept
A Kapos Hotel mester-szakácsának receptje.
Hozzávalók:
80 deka szarvas-apró hús, 5 deka kolozsvári szalonna, 10 deka vöröshagyma, teáskanálnyi paradicsompüré, 2 deka cukor. Borókabogyó, őrölt bors, babérlevél, só, kakukkfű, ízlés szerint, 20 deka erdei gomba vegyesen, 2 deci tejföl, 2 deci vörösbor

Elkészítése:
A szalonnakockákat lábosban kiolvasztjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, a hagymát, a cukrot és a fűszereket. Hozzáadjuk a kockára vágott szarvashúst és lepirítjuk, majd vörösborral és vízzel felengedjük, puhára pároljuk. Végül hozzátesszük a szeletelt gombát. Az utolsó pillanatban tejföllel összeforraljuk.
Szalvétagombóccal és túrós polentával tálaljuk.

ALMÁS OLGA
Barcsi recept
Hozzávalók - Tésztához:
5 tojás, 20 dkg cukor, 1 dl olaj, 1 dl langyos víz, 20 dkg liszt, 1 db sütőpor
Krémhez:
2 csomag pudingpor, 5 dl tej, 1 Ráma, 20 dkg cukor, 1.5 kg alma

Elkészítése:
A tojássárgáját, cukrot, olajat, vizet jól kikeverjük és hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és az 5 tojás keményhabját. A tepsit kibéleljük alufóliával, kivajazzuk. A vékonyra szeletelt almát a tepsibe rakjuk. A tészta felét ráöntjük, és a másik felét kakaózzuk, majd a sárga tésztára öntjük.
Megsütjük. Ha megsült a tepsiből kiborítjuk, fóliát levesszük, és az alábbiak szerint járunk el:
Krém: a pudingport, a tejet és a cukrot összefőzzük, és ha kihűlt hozzáadjuk a Rámát.
A krémet a tészta almás oldalara rákenjük.
Majd "csoki" darával meghintjük.

EPRES RÉTES
Csökölyi recept
Hozzávalók 6 személyre - A rétestésztához:
75 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, csipetnyi só, 2 egész tojás, fél dl étolaj, langyos ecetes víz
A túrós töltelékhez:
50 dkg eper, fél kg túró, 25 dkg porcukor, 2 db tojás
A morzsás töltelékhez:
15 dkg zsemlemorzsa, fél kiló eper, 15 dkg cukor
A locsoláshoz:
5 dl tejföl, 1 tojás, olaj

Elkészítése:
A rétestésztához valókat langyos ecetes vízzel jó alaposan kidolgozzuk. Hosszasan dagasztjuk, hogy teljesen sima, lágy tésztát kapjunk. Akkor lesz jó, ha elválik a táltól és a kéztől is. Ekkor lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formázunk belőle, és mindegyiket még ott is jó alaposan kidolgozzuk, közben folyton lisztezzük. Sodrófával kicsit megnyújtjuk, és abrosz alatt, meleg helyen legalább másfél órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. A nagyobb eperszemeket kisebbekre vágjuk. A túrót a porcukorral és a tojásokkal összekeverjük. Egy másik tálban előkészítjük a tejfölt és a tojást.
A megpihent tésztát lisztezett abroszon vékonyra nyújtjuk. Széleit legombolyítjuk (ezt is felhasználhatjuk, pl. káposztás rétesnek). Az első rétest túrós töltelékkel és eperszemekkel megszórjuk, meglocsoljuk tejfölös tojással és étolajjal. Két oldalról a közepe felé hosszában felgöngyöljük, és megfelelő hosszúságúra vágva kizsírozott tepsibe helyezzük. A tetejét is átkenjük tejfölös tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd kivágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A rétestészta másik felét kinyújtás után zsemlemorzsával, tejfölös tojással, étolajjal és eperszemekkel meghintjük, majd ugyanúgy feltekerjük, és sütjük, mint a túrós változatot.

Forrás:
BARANGOLÁS MAGYARORSZÁGON - SOMOGY MEGYE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.