Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MAGYAR KONYHA - SVÁB KÓSTOLÓ

2016.08.21

MAGYAR KONYHA


SVÁB LENCSE
Hozzávalók: 35 dkg száraz lencse, 10 dkg húsos szalonna, 15 dkg füstölt sonka, 15 dkg fôzô kolbász, 15 dkg vöröshagyma, só, ôrölt feketebors, ecet, 10 dkg sárgarépa, friss petrezselyemzöld

Elkészítése:
A szalonnát felkockázzuk, zsírját kisütjük, félretesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, megpirítjuk.
A sonkát feldaraboljuk, a hagymához adjuk, beletesszük a megmosott lencsét.
Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje, és megsózzuk.Kis lángon addig fôzzük, míg megpuhul.
Közben megtisztítjuk a sárgarépát, hasábokra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk, majd hozzáadjuk a félig megfôtt lencséhez. Amikor a lencse megfôtt, ecettel, petrezselyemmel ízesítjük, és hagyjuk kihûlni.
Behûtve tálaljuk, a kisült szalonnával megszórva.
Mihalek Jenôné

 

 


SZALONNÁS KÁPOSZTA
A szalonnát üvegesre sütjük, majd zsírjából kivesszük.
Savanyított káposztát dinsztelünk, párolunk. Amikor teljesen puha lesz, rátesszük az elô sütött szalonnát, majd még egy rövid párolás után tört krumplival tálaljuk.
Gelencsérné Treml Hildegard

 

SVÁB PECSENYE, MÁSKÉPP
Néhány szelet karajt lisztbe forgatunk, és kevés olajban hirtelen kisütünk, hogy kifehéredjen.
A szeleteket lábasba tesszük, vizet öntünk rá, és hozzáadunk három húsleveskockát, 5-6 gerezd reszelt fokhagymát.
Lassú tûznél keverés mellett puhára fôzzük, vigyázva, hogy ne süljön le.
Sült krumplival tálaljuk.
Végh Ferencné

 

GŐZGOMBÓC (HÉBEKNÉDLI)
Hozzávalók:
fél kiló liszt, 2 dl cukros tej, 5 dkg élesztô, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2,5 dl víz, só, cukor, gríz

Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a cukros tejben megfuttatott élesztôt, majd egy csipet sót.
Ezután a vajat elkeverjünk a 2 egész tojással, a lisztes masszához öntjük, és sima tésztát gyúrunk belôle.
Miután nyolc gombócot formáztunk, 45 percig kelesztjük. Amikor megkelt a tészta, 1-1,5 centiméter vékony csíkra nyújtjuk, egy kis cukorral ésgrízzel megszórjuk, majd szorosan feltekerjük. Közben a vizet kevés sóval és olajjal felfôzzük.
A gombócokat a vízbe tesszük fedô alá, majd egy nedves ruhával szorosan betekerjük, légmentesen lezárva vele a lábost. Kis lángon kb. 40 percig gôzöljük így a gombócokat.
(Készíthetjük forró sütôbe téve, majd a lángot mérsékelve, ekkor a végén le kell szedni a fedôt, és a tészta tetejét pirosra sütni.)
Finom pikáns házi lekvár illik hozzá.
Mihalek Jenôné

Forrás:
Sváb recepteskönyv
Szerző:
Szigetszentmiklósi Német Kisebbségi Önkormányzat
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.