Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ponokerli és a Soproni tallér

2016.03.01

MAGYAR KONYHA

PONOKERLI LEVES
Elkészítése:
20 dkg kifejtett babot, 2-2 db karikára vágott sárgarépát és gyökeret rádobunk kevés zsírra, melyben előzőleg apróra vágott fél fej hagymát, pirítottunk. Kis kanál pirospaprikával színezzük, föleresztjük csontlével, megsózzuk.
Ha a bab és a zöldség megfőtt, apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
(A ponokerli soproni, zipszerektől származó étel: Bohnen (Ponen) und Nockerl a szó eredete.)

 

FERTŐI LECSÓS KACSAMÁJ
Hozzávalók:
1,2 kg kacsamáj, 30 dkg füstölt kolbász, 10 tojás, 20 dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, só, bors, liszt 1 kg kész lecsó, sült krumpli

Elkészítése:
A kacsamájat felszeleteljük, és zsíron megsütjük. A karikára vágott füstölt kolbászt és a finomra vágott hagymát zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a lecsót. A tojásokból kevés zsiradékon tükörtojásokat készítünk. Tálaláskor sült krumpli alapra fektetjük a kacsamájakat, ráhalmozzuk a lecsót, s tükörtojásokkal befedjük.

ÁSVÁNYRÁRÓI SÜLLŐ GOMBÁSAN
Hozzávalók:
2 kg süllő, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 2 dl tejföl, 4-5 ek liszt, 1 dl fehérbor (többi a szakácsba), só, bors

Elkészítése:
A süllőt tisztítjuk, fejét, farkát, használható belső-részeit sós vízben egy órát főzzük. Zsíron apróra vágott hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát is. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a leszűrt hallével, és fedő alatt tíz percig főzzük. A tejfölt közben elkeverjük a liszttel, és a fehérborral együtt, a halléhez adjuk. Besűrítjük, a süllőfiléket eközben sózzuk, lisztbe forgatjuk, és mindkét oldalukon átsütjük. Tálaláskor egy ovális tálra helyezzük a halszeleteket, párolt rizskoszorút adunk köré, és nyakon ötjük a mártással.

SOPRONI VÖRÖSBOROS MARHAPACSNI
Hozzávalók:
1 kg marhapacsni, 20 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, só, törött bors, 1 kiskanál paradicsompüré, 1 kiskanál piros arany, 2 db szegfűszeg, 1-1 késhegynyi őrölt babérlevél, kakukkfű, 1 l vörösbor, 2 szál sárgarépa, 5 dkg zeller, 1 csokor zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A feldarabolt füstölt szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a kisebb szeletekre vágott marhahúst, hozzátesszük a finomra vágott vöröshagymát, és egy kicsit együtt megpirítjuk. Meghintjük őrölt bérlevéllel, kevés kakukkfűvel, teszünk hozzá két szem szegfűszeget, 1-1 mokkáskanál paradicsompürét és piros aranyat. Ráöntünk annyi vörösbort, hogy ellepje és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk. Amikor puhulni kezd a hús, hozzátesszük a sárgarépát és egy kevés nagyon apróra vagdalt zellergumót. Ezekkel teljesen megpuhítjuk. Ha levét elfőné, mindég csak vörösborral pótoljuk.

SOPRONI BABOS BORDA
Hozzávalók:
60 dkg karaj, 15 dkg szárazbab, egy paprika, egy paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek paradicsompüré, olaj, só, bors, 3 ek liszt

Elkészítése:
A babot este beáztatjuk, majd másnap sós vízben föltesszük főni. A karajt szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Lisztbe mártjuk, s forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. A szeleteket átrakjuk egy edénybe. A visszamaradt olajban a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét, s pirítjuk. Megszórjuk liszttel, s felöntjük 2 dl vízzel. Jól kiforraljuk, és a húsra öntjük. Rárakjuk a főtt babot, a kockákra vágott paprikát és paradicsomot. Lefedve puhára pároljuk.

VADŐRSALÁTA - ALPOKALJA
Hozzávalók:
15-15 dkg szárazbab, zeller és burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál ecet, 5 dkg cukor, őrölt bors, só

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott babot enyhén sós vízben puhára főzzük, és kihűtjük. A zellerrel és a burgonyával ugyanígy járunk el, majd kockákra vágjuk őket. A vékonyra szelt hagymát leforrázzuk. Vízzel, cukorral, sóval, ecettel elkészítjük a salátaöntetet, és az előkészített anyagokat beletesszük. A tetejét őrölt borssal megszórjuk, és paradicsompaprikával díszíthetjük.

SOPRONI TALLÉR
Hozzávalók:
25 dkg cukor, 25 dkg liszt, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csapott mokkáskanál fahéj

Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrjuk, ha kell, egy kevés hideg vizet dolgozzunk bele, majd kilisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy más formákkal kiszúrjuk, tepsire fektetjük, végül előmelegített sütőbe tolva erős lánggal arany-barnára sütjük. Ez egy olyan soproni különlegesség, ami borba mártva az igazi.

Forrás:
Barangolás Győr - Moson Sopron megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.