Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tartalmastól az extra finomig

2016.02.15

MAGYAR KONYHA

Babos káposzta
Hozzávalók:
25 dkg fejtett tarkabab, 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, paprika

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A nagyobb kockákra darabolt hagymát megpirítjuk, megszórjuk paprikával, és vízzel felengedjük. A savanyú káposztát beletesszük, lefedjük, és puhára pároljuk. A babot enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a káposzta felét belesimítjuk. Rászórjuk a babot, majd a maradék káposztával befedjük. A bab levét a tejföllel kikeverjük, és a káposztára öntjük. Forró sütőbe tesszük, és 15 percig sütjük.

Göcseji dödölle
Hozzávalók:
50 dkg krumpli, 25 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál kisütött szalonnazsír, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint pirospaprika és só.

Elkészítése:
A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd a levében összetörjük. Állandó keverés közben annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A felhevített zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, és kanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát.
Tálalása:
Enyhén megpirítjuk, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk.

Zalai borítós
Hozzávalók:
10 db savanyúkáposzta-levél, 60 dkg sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mk bors, késhegynyi majoránna, 1 ek liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, 2 ek paradicsompüré, 1 dl bor (akár a franciák).
A tésztához:
25 dkg liszt, 2 tojás, diónyi vaj, kevés só, 1 pohár tejföl, 3 tojás.

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, zsírját leszűrjük, zsírral kiegészítve beletesszük az apróra vágott hagymát, kissé megpirítjuk és beletesszük a csíkokra vágott húst.
Fűszerezzük borssal, fokhagymával, majoránnával, sózzuk. Hozzátesszük a paradicsompürét.
Ha a levét elfőtte, megszórjuk 1 ek liszttel, kicsit pirítjuk, kevés vízzel felengedjük. Mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Hozzáadjuk a pörcöt, kihűtjük.
A lisztből, sóval, diónyi vajjal, 2 tojással tésztát gyúrunk, jól kisodorjuk. Kisujjnyi csíkokra felvágjuk, sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
A vajat a tojások sárgájával jól kikeverjük, kicsit megsózzuk, belekeverjük a tejfölt, hozzátesszük a kifőtt tésztát és a kihűlt húst.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába keverjük.
Egy lábast jól kizsírozunk, 5 káposztalevéllel kibéleljük, ráöntjük a keveréket, borral meglocsoljuk. Betakarjuk káposztával. Nem túl forró sütőben kb. fél óráig sütjük.
Ha kész, tálra borítjuk, úgy szeleteljük, mint a tortát. (Legjobb cserépedényben készíteni.)

Zalai zöldbab
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab (lehet vékony, zöld ceruzabab, vagy zsenge, sárga Juliska bab). 3 tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj (vagy margarin), púpozott evőkanál finomliszt, 10 dkg reszelt, zalai füstölt sajt, 3 gerezd fokhagyma. 1 teáskanál mustár, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 teáskanál ketchup, ízlés szerint törött fehér bors és só; a tepsi kikenéséhez 1 dkg vaj és 1 evőkanál zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A zöldbabot a szokásos módon megtisztítjuk, majd két - három centis darabokra vágjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Közben a vajat habzásig hevítjük a liszttel, ezután ráöntjük a megmelegített tejet, és folyamatosan kevergetve, sűrűre főzzük. Zúzott fokhagymával, sóval, borssal, mustárral és ketchuppal ízesítjük, végül a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a sajt felét. Félretesszük, hogy kissé kihűljön. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, a sárgákat belekeverjük a sajtos mártásba, majd ugyancsak belekeverjük a leszűrt, főtt zöldbabot. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A zöldbabos masszát belesimítjuk a kikent tepsibe. A tetejére szórjuk a megmaradt reszelt sajtot, és betoljuk az előmelegített, forró sütőbe. Befedve sütjük 25-30 percig, ezután levesszük a fedelét, és néhány percig pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy a sajt megbarnuljon, mert megkeseredik az étel. Kockákra vágva tálaljuk.


Göcseji gombás tokány
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka, 2 tojásnyi zsír, 20-25 dkg friss gomba vagy 6-7 dkg szárított, késhegynyi őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, csipetnyi majoránna, késhegynyi színes paprika, 1 pohár tejföl, 1 dl fehérbor, 1 kávéskanál paradicsompüré, só, 1 kávéskanál liszt, 1 fej vöröshagyma.

Elkészítése:
A húst megmossuk, vékony csíkokra vágjuk és lecsepegtetjük. A zsírt fölhevítjük, és az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk. Hozzátesszük a színes paprikát, borral elkeverjük és kiforraljuk. Ha már a levét jól elfőtte, beletesszük a húst, megsózzuk, borsozzuk, ráhintjük a majoránnát, és rövid lében majdnem puhára pároljuk. A gombát külön kevés zsíron megpároljuk, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a húshoz keverjük. Mielőtt a hús párolását befejeznénk, szórjuk meg liszttel, még egy keveset pirítjuk, és kevés vizet öntünk hozzá. Belekeverjük a tejfölt, és az egészet együtt jól kiforraljuk. Ízleljük meg, és ha kell, ízesítsük. Párolt rizst vagy tarhonyát adhatunk hozzá. A tokányt marha- vagy borjúhúsból ugyanígy elkészíthetjük

Göcseji sajtsaláta illatos salátaöntettel
Hozzávalók:
1 db fejes saláta, 2 db paradicsom, 4 dkg dióbél, 25 dkg Anikó vagy Enikő sajt (ezt helyettesíthetjük sváb sajttal vagy Feta sajttal), 2 db alma, 2 db nektarin, 1 fürt szőlő.
Elkészítése:
Az illatos salátaöntethez:
2 evőkanál illatos salátaecet, 1 pohár joghurt vagy kefir, negyed csomag petrezselyemzöld finomra vágva, só, őrölt bors.

A megmosott salátaleveleket apróra tépkedjük, egy tányéron körberakjuk.
A paradicsomokat felszeleteljük, az almákat vékony metéltre vágjuk, és a tányér közepére tesszük. Melléhelyezzük a szeletelt sajtot és nektarin-cikkeket, majd a megmosott szőlőszemeket és dióbelet is.
Illatos salátaöntettel leöntve, jól behűtve tálaljuk. Szép és finom étel.
Elkészítési idő: 30 perc

Zalai kocka
Hozzávalók: a sárga laphoz:
5 tojás, 13 dkg cukor, 10 dkg liszt.

A barna lapokhoz: 5 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg liszt, 3 dkg kakaó.
A krémhez:
1/2 liter tej, 2 csomag csokoládé-krémpor, 5 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 4 dkg tojáshab.
A szóráshoz
5 dkg csokoládédara.

Elkészítése:
5 db tojást a 13 dkg cukorral meglangyosítjuk, és addig verjük, amíg a habverő nyakán megáll. Óvatosan hozzáadjuk a 10 dkg lisztet, egy zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, megsütjük. enyhén lisztezett deszkára borítjuk. Az 5 tojásból, a 13 dkg cukorból, a 7 dkg lisztből és a 3 dkg kakaóból ugyanígy készítünk, ugyanekkora tepsiben két barna lapot. Elkészítjük a krémet: 2 dl tejben elkeverjük a krémport. Kicsit pihentetjük, hozzáadjuk a cukor 1/3 részét és a maradék tejet. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük.
Kiveszünk belőle 4 dkg-ot, majd a forró krémbe forgatjuk és kihűtjük. A vajat 10 dkg porcukorral és a 4 dkg habbal, habosra keverjük. A lapokat megtöltjük. Alul egy barna lap,
rákenünk félujjnyi vastagságú krémet. Rátesszük a sárga lapot, és erre is félujjnyi krémet kenünk. Erre tesszük a barna lapot. A felső lapot is krémmel vonjuk be. A krémre ráhintjük a csokoládédarát.
Kockára vágva tálaljuk.

 

Forrás:
Barangolás Zala.- megyében
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.