Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tejföllevestől a desszertig

2016.03.02

MAGYAR_KONYHA

GYŐRI TEJFÖLLEVES
Elkészítése:
Egy liter vizet vagy ugyanannyi csontlevet 15 percig forraljunk 1 kávéskanálnyi köménymaggal és 3-4 szem borssal. 8-10 deka lisztet simára habarunk fél liter sűrű tejföllel. Tovább is folyamatosan keverve belevegyítjük a még mindig forrásban levő vízbe vagy húslébe. Még egyszer felforraljuk, pár csepp citromlevet öntünk bele, átpasszírozzuk és pirított zsemlekockákkal tálaljuk. Természetesen kellőleg meg is sózzuk tálalás előtt.

LIBASÜLT
Hozzávalók:
2-3 libacomb, 10 dkg libazsír, pár gerezd fokhagyma, szalonnabőr, 20 dkg vegyes zöldség, 1 ek ketchup, só, bors, majoránna, petrezselyem, fehérbor

Elkészítése:
A libacombokat kicsontozzuk, s kisebb darabokra vágjuk. Jól bedörzsöljük só és zúzott foki keverékével, majd serpenyőbe téve, forró zsírral leöntve félpuhára sütjük. Sütés közben locsolgassuk fehérborral. A kockákra vágott zöldségeket a szalonnabőrrel együtt kevés vízben, s borban feltesszük főni. Ízesítsük a ketchuppal és a fűszerekkel. Ha a zöldség puha, tegyük rá a libadarabokat a szaftjával egyetemben, és süssük készre. Közben borral néha löttyintsük nyakon. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel.

GOMBÁS BÁRÁNYSZELETEK - SZIGETKÖZI
Hozzávalók:
6 szelet báránykaraj, 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 6-6 szelet sonka és sajt, petrezselyem, bazsalikom, só, bors, 1dl olaj

Elkészítése:
A hússzeleteket bedörzsöljük bazsalikom, bors és zúzott fokhagyma keverékével, majd olajban egy napig érleljük. Másnap kivesszük a pácból, lecsepegtetjük, és a pácot leszűrjük. Ebben félig átsütjük a szeleteket. Az aprított hagymát megpároljuk, rátesszük a szeletelt gombát, és 10 percig sütögetjük. Közben sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük. Olajozott tűzálló tálba helyezzük a húst, a tetejükre öntjük a párolt gombát, mindegyikre ráhelyezünk egy sonka,- majd egy sajtszeletet. Közepesen meleg sütőben a sajt ráolvadásáig sütjük.

CSUKAGOMBÓC, TEJSZÍNES KAPORMÁRTÁSSAL - RÁBAKÖZI
Hozzávalók:
50 dkg csuka színhús, 2 dl tejszín, 2 tojásfehérje, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 csokor kapor, 5-5 dkg vaj és liszt, só, fehér bors, zsálya

Elkészítése:
A csukahúst péppé daráljuk, fél deci tejszínnel és a tojásfehérjével összekeverjük. Sóval és fehér borssal ízesítjük, majd egyforma kis gombócokat gyúrunk belőle. Készítünk egy főzőlevet, a zöldségekkel, a hagymával, fűszerezzük borssal és zsályával. Lassú tűzön 20-25 percig főzzük benne a halgombócokat. Lisztből és vajból világos rántást készítünk, finomra vágott kaprot teszünk bele, és a halfőző lével felengedve kiforraljuk. Sózzuk, s beleöntjük a tejszínt, citromlével savanykásra igazítjuk.
A gombócokat a kapros mártással nyakon öntve tálaljuk.

FOKHAGYMÁS MARHAHÚS KRUMPLIFÁNKKAL
Elkészítése:
Bő egy kg marhacombot szeletekre vágunk, besózunk, lisztbe forgatunk, és forró olajban hirtelen megpirítunk. 50 dkg fokhagymát megtisztítunk, felaprítunk. A hússzeleteket egy nagyobb lábosba tesszük, ráborítjuk a fokhagymát, felöntjük fél liter vörösborral, megszórjuk őrölt borssal. Fedő alatt kb. 2 órát pároljuk, hogy jó puha legyen. Ekkor a fedőt levesszük, és addig rotyogtatjuk, míg besűrűsödik.
Krumplifánkkal kínáljuk.
Krumplifánk
Elkészítése:
25 dkg krumplit héjában puhára főzünk. 25 dkg lisztbe belereszeljük, hozzádolgozunk 1 evőkanál olajat, 2 tojás sárgáját, kevés sót, és 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatott 1,5 dkg élesztőt. Lágy tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, és ruhával letakarva 1 órát kelesztjük. Ekkor bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a marhahúshoz kínáljuk.

GYŐRI APRÓ-PECSENYE
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 20 dkg sertéscomb, 3 dl vörösbor, 1 dl víz, 1 fej vöröshagyma, 1 db konzerv sűrített paradicsom, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1 pár virsli, 1 gerezd fokhagyma, liszt, só, őrölt bors, olaj

Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, beletesszük a lereszelt vöröshagymát, és megpirítjuk. Közben az apróra vágott húst megforgatjuk lisztben, és forró olajban hirtelen megsütjük. Amikor a hús fehér lesz, kivesszük. A húsból megmaradt olajat beleöntjük a hagymás zsírba, teszünk bele sót, őrölt borsot, zúzott fokhagymát. Felöntjük vörösborral, beletesszük a sűrített paradicsomot és végül a húst. Takaréklángon főzzük kb. fél órát. Majd beletesszük az apróra vágott gombát és a felkarikázott virslit. Ha elfőtt a leve felöntjük 1 dl vízzel, de a víz helyett lehet még 1 dl bort is használni. Teljesen puhára főzzük.
Köretnek párolt rizst adunk hozzá.

CÉKLASALÁTA CUKORRÉPÁVAL - KISALFÖLD
Elkészítése:
A megmosott céklát és cukorrépát héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Salátalevet készítünk ecettel, köménymaggal és reszelt tormával. A felszeletelt répára és céklára öntjük. Megkeverjük, és néhány órai pihentetés után, amikor a répát az ecetes, fűszeres lé jól átjárta, tálalható.

GYŐRI ALMÁS TÚRÓTORTA
Hozzávalók:
50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.

Forrás:
Barangolás Győr - Moson - Sopron megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.