Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöldségtál és túró torta

2016.03.13

MAGYAR KONYHA

Ínyenc zöldségtál gazdagon
Magyar Ágnes, Solymár
Hozzávalók:
szeletelt Pannónia sajt 20 dkg, vöröshagyma 10 dkg, fokhagyma 3 gerezd, padlizsán 20 dkg, cukkini 15 dkg, zöldpaprika 2 db, gomba 20 dkg, paradicsom 10 dkg, zöldbab 20 dkg, zöldborsó 20 dkg, tejföl 2 dl, petrezselyem, bazsalikom, őrölt bors, só Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, a zöldborsót és a zöldbabot. Fedő alatt pároljuk, majd a felkarikázott padlizsánt és cukkinit, a szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ha félig puha, beletesszük a felszeletelt paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és bazsalikomot adunk hozzá. Egy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleteszünk egy réteg zöldséget, beborítjuk sajtszeletekkel, s így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ismét sajtszeleteket teszünk, vékonyan megkenjük tejföllel és előmelegített sütőben, a sajt olvadásáig sütjük.

Csömöri gombócleves
Hozzávalók: 30 dkg borjúlábszár, 2 evőkanál olaj, só, 1 csomó vegyes leveszöldség, 10-10 dkg zöldborsó és zöldbab, 1 csomó petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál tárkonyecet
A burgonyagombóchoz:
20 dkg burgonya, 1 tojás, só, kb. 15 dkg liszt Elkészítése:
A húst apró kockákra vágjuk, majd a felforrósított olajon fehéredésig sütjük. Megsózzuk, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük, leszűrjük, még melegen áttörjük, sózzuk, az egész tojással és annyi liszttel dolgozzuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Ha a hús már majdnem puha beletesszük a zöldségeket, másfél liter vízzel felöntjük, és amikor felforrt, a burgonyás keverékből formált apró gombócokat is hozzáadjuk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a gombócok feljöttek a tetejére és a zöldségek is megpuhultak. A levest besűrítjük a liszttel elkevert tejföllel, még egyszer átforraljuk, majd a tűzről levéve kevés tárkonyecettel savanyítjuk és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

Sasadi szelet
Hozzávalók:
8 kis szelet csont nélküli borda, 5 dkg vaj, 4 db magvaváló őszibarack (vagy őszibarackbefőtt), 3 szem összetört szegfűszeg, 3 szem összetört szegfűbors, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, só. Elkészítése:
A hússzeleteket enyhén kiverjük, megsózzuk, és a fűszerekkel meghintjük. A forró vajon hirtelen, erős tűzön átsütjük mindkét oldalukat, és a serpenyőből kivéve félretesszük. A visszamaradt pecsenyelében megpirítjuk a lehéjazott, félbevágott, mag nélküli őszibarackot is, ezután a hússzeleteket a mártásba visszatéve jól átmelegítjük. Tálaláskor egy-egy szelet hús tetejére egy szem fél barackot helyezünk. Burgonyapüré vagy párolt rizs illik mellé.

Csirkemell töltve (váci)
Hozzávalók:
2 csirkemell, 4 csirkemáj, 2 zsemle, 2 tojás, fej vöröshagyma, csokor petrezselyem, olaj, só, bors, ételízesítő (vegeta) Elkészítése:
A melleket félbevágjuk, és a csont mentén úgy szúrjuk fel, hogy tölthetőek legyenek. A májat két ek olajon megsütjük, majd félretesszük. A finomra vágott hagymát a visszamaradt olajon megpároljuk. Összekeverjük az áztatott és kifacsart zsemlékkel, a tojásokkal, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel és ételízesítő porral. Egyenletesen elosztjuk a húsok között és beletömködjük a felszúrt nyílásba. Beledugunk egy-egy májat, s a nyílást hústűvel lezárjuk. A húsokat besózzuk, egy tűzálló tálra fektetjük, meglocsoljuk olajjal, és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük. Rizi-bizit, mexikói rizst stb. ajánlok mellé.

Deákvár saláta
Hozzávalók: 1 csokor petrezselyemlevél, néhány szál borsikafű, 3 db friss sarjhagyma, 2 kicsi póréhagyma, 3 szál zellerlevél a húsos nyelével, 1 csokor édeskömény levél, 1 csokor bazsalikomlevél, 15 db spenótlevél, 2 db paradicsom, 1 fehér paprika, 1 sárgarépa.
Dresszing:
cukor, só, 1,5 citrom leve, 1 dl olíva olaj. Elkészítése:
A füveket, hagymákat apróra vágva, a sárgarépát reszelve keverjük össze. Elkészítjük az ízlés szerinti dresszinget, ráöntjük a zöldségekre, és addig állni hagyjuk, míg a paprikát, paradicsomot megtisztítjuk, karikára vágjuk.
Könnyedén a zöld fűszerekhez keverjük. Jól behűtve kínáljuk, különösen grillezett húsokhoz nagyon finom.

Sült barackos túrótorta
Hozzávalók a tésztához:
18 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája, vaníliás cukor, citromhéj Hozzávalók a töltelékhez:
60 dkg túró, 6 dkg búzadara, 4 db tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 30 dkg barackbefőtt, 1 dkg vaníliás cukor, baracklekvár 

Elkészítése:
Összegyúrjuk a tésztát, majd kibélelünk vele egy tortakarikát. 180 fokos sütőben félig megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután vékonyan bekenjük baracklekvárral, és ráöntjük az elkészített túrótöltelék felét. A szeletekre vágott barackbefőttet beleszórjuk, majd a többi tölteléket is ráöntjük, simára kenjük, és 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A töltelék elkészítése: A margarint, a porcukrot, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szitán áttört túrót és a búzadarát. A végén a tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral, és belekeverjük a túrós alapba. Sütés után egy órát hagyjuk hűlni, majd lehet tálalni. Porcukorral vagy forró baracklekvárral díszíthetjük

Forrás:
Barangolás Pest - megyében
Szerző:
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.