Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON 26.

2019.01.18

MARHALEXIKON

Ecetes marhasült(Runderlapjes)
Hozzávalók:
75 dkg marhahús, őrölt bors, só, 6 teáskanál vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1,5 teáskanál ecet, 1 teáskanál mustár, 1 babérlevél, ízlés szerint fokhagyma és szemes bors

Elkészítése:
A húst dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Tűzálló tálban forrósítsa fel habosra a vajat, majd hirtelen pirítsa a hús minden oldalát barnára. Ekkor tegye mellé a vékonyan felkarikázott hagymát, és együtt párolja tovább. Vigyázzon, hogy a hagyma ne égjen meg. Keverje el a levében a többi hozzávalót, amivel meg is öntözgeti a pecsenyét.
Letakarva, gyöngyözve párolja puhára két-három óra alatt.
Félóránként fordítson a húson.
Felszeletelve, a sütőlével meglocsolt párolt rizzsel körítve tálalja.

Édes-savanyú húsgolyók (Sweet and Sour Meatballs)
Hozzávalók:
2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 dl almaecet, 1 dl cukor, 3 teáskanál szójaszósz, 1 dl ananászlé, só, bors, 0,5 dl kukoricakeményítő, 40-40 dkg darált sertés- és marhahús

Elkészítése:
Valamennyi hozzávalót kézzel alaposan dolgozza össze 10 perc alatt. Ha nem elég formázható, akkor kevés zsemlemorzsával dúsítsa. Diónyi golyókat készítsen a keverékből, majd bő, forró olajban süsse ropogósra.
Kapros tartármártással kínálja, sült krumplival körítve.

Édes-savanyú marhahús (Tim sun gnow)
Hozzávalók:
60 dkg hátszín 1 cm-es kockákra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, olaj a sütéshez, 1 kisebb ananászkonzerv, 1 kávéskanál só, 5 dl víz, 2 dl borecet, 5 dkg cukor, 2 erős zöldpaprika nyolc részre vágva, 2 paradicsom negyedelve.

Elkészítése:
Keverjük a villával jól felvert tojásokba a fokhagymát. Mártsuk a húsdarabokat a tojásba, majd hengergessük meg 10 dkg lisztben, és forró olajban süssük ki.
Sütés után szedjük ki a darabokat az olajból.
Az ananászt szedjük ki a levéből, és az ananászlében keverjük simára a maradék lisztet, majd sózzuk, cukrozzuk meg, és keverjük össze a vízzel és ecettel.
Takaréklángra állítva folytonosan keverve sűrítsük be a levet.
Végül öntsük a húsra, és a paprikával, paradicsommal körítve tálaljuk.

Édes-sós marhaszendvics (Candied Corned Beef Sandwich)
Hozzávalók:
1 kg marhaszegy, 20 szem fekete bors, 2 babérlevél
A mázhoz:
3 evőkanál barnacukor, 1,5 - 1,5 evőkanál szójaszósz és mustár, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 teáskanál pirospaprika, 1 evőkanál ketchup

Elkészítése:
Fektesse a korábban sóval alaposan bedörzsölt húst egyben lábosba. Annyi vizet öntsön rá, hogy éppen ellepje. Fűszerezze borssal és babérlevéllel, majd forralja fel. Letakarva hagyja gyöngyözve főni 3-3,5 órán át. A vízben hagyja kihűlni. Közben készítse el a mázat. Keverje ki a máz összetevőit alaposan. A kihűlt húst csepegtesse le, és papírtörlővel itassa le. Fektesse tűzálló tálba, majd a kikevert mázzal vonja be. Tolja a tálat forró sütőbe, és süsse 15-20 percen át, miközben még kétszer átkeni a mázzal a sültet.
Hagyja kihűlni, és egy éjszakára tegye hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt vékonyan szeletelje fel.
Friss kenyérrel kínálja.

Egri marhaszelet
Hozzávalók:
60 dkg marhafelsál, 4 evőkanál olaj, 1 kávéskanál liszt
A páchoz:
7 dl Egri bikavér, 10 babérlevél, 10 db szegfűszeg, 1 darab fahéj, 1 vöröshagyma, félbevágva, 5 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa felkarikázva, 1 zeller felkockázva
A puliszkához:
30 dkg kukoricadara, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 dkg só

Elkészítése:
Összeállítom a páclevet, és hűtőszekrényben a húst, egy darabban pácolom benne, legalább három napig. Pácolás után leitatom róla a nedvességet, és serpenyőben felhevített olajon 5-6 perc alatt kérget sütök rá. Ezután rászűröm a megmaradt páclevet, és fedő alatt körülbelül 40 percig párolom. Közben a puliszkához a kukoricadarát 7 deci sós vízben megfőzöm. A füstölt szalonnát kockára vágom, és zsírját kiolvasztom. A zsírt leszűröm, és a szeletelt vöröshagymát megpirítom benne. A főtt darát elkeverem a szalonna pörcökkel és a sült hagymával. A visszamaradt zsírt tepsibe öntöm, belesimítom a puliszkát, és forró sütőben pár percet sütöm. A megsült húst felszeletelem. A visszamaradt pecsenyelevet liszttel megszórom, és állandóan keverve sűrűre forralom.
A hússzeleteket a mártással leöntve, puliszkával körítve tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MARHALEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.