Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON 28.

2019.08.12

MARHALEXIKON

Empadas de horno
(Holland - mexico)
Hozzávalók:
10 szelet leveles tészta, 2 tojás, 5 zöld olíva, só
Töltelék:
2 hagyma, 250 g marhahús, 1 ek olíva olaj, 2 ek mazsola, 2 1/2 dl víz, 2 kis chili paprika, 1/2 tk paprikapor, 1/2 tk só, 1 tk köménymag, bors A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra. Az olíva olajat forrósítsuk fel és süssük benne a hagymát üvegesre. A marhahúst vágjuk vékony szeletekre és adjuk a hagymához. Adjuk hozzá a mazsolát, paprikát, köménymagot, sót, borsot és a chillit.
Süssük készre és tegyük félre.
A sütőt melegítsük fel 200 C-ra.
A tojásokat 6 perc alatt főzzük keményre.
A tésztát nyújtsuk 0,25 cm vastagra, tegyünk 1 kanál húsos tölteléket a közepébe, borítsunk rá 1 szelet tojást és 1 olíva bogyót.
Borítsuk össze, és 15 perc alatt süssük készre.

Enchillada
Hozzávalók a tortillához:
2,5 dl liszt, 1,25 dl kukoricaliszt, 3,5 dl víz, só és 2-3 kanál olaj a sütéshez.
A töltelékhez:
10-12 dkg bacon szalonna, 30 dkg darált marhahús, 6-8 dkg sajt, 2 paradicsom, 2-3 levél saláta
A mártáshoz:
40 dkg paradicsompüré, 1 kis hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál chillipor, 2 evőkanál Tabasco szósz, só 1 evőkanál olaj. A kétféle lisztből és a vízből a szokásosnál kicsit sűrűbb tésztát keverünk, mint a palacsintáé, megsózzuk, és forró olajban 12 vékony lepényt sütünk.
Az apróra vágott hagymát, a szétnyomott fokhagymát megpirítjuk a forró olajban, meghintjük liszttel, jól átkavarjuk.
Hozzáadjuk a paradicsompürét, kevés vízzel felengedjük, hogy a mártás testes legyen, chilliporral, sóval, Tabasco-szósszal fűszerezzük, kiforraljuk, néhány percig lassú tűzön főzzük.
A szalonnát felkockázzuk, kisütjük, kivesszük a serpenyőből.
A visszamaradt zsírban megpirítjuk a darált húst, hozzáadjuk a kockára vágott sajtot, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, az apróra metélt salátát, a sült szalonnát és melegen tartjuk.
A lepények egyik felére halmozzuk a tölteléket, a másik felét ráhajtjuk.
A hússal töltött enchilladát forró mártással tálaljuk.

Erdélyi húsgombóc
(Transylvanian Meatballs)
Hozzávalók:
70 dkg marhahús, 1 nagy fej hagyma, 1 nagy szál sárgarépa, 3 gerezd fokhagyma, 1-1 teáskanál majoránna, borsikafű és tárkony, 2 tojás, só, őrölt fekete bors, 3 kávéskanál liszt, fél kávéskanál pirospaprika A darált húst a reszelt zöldségekkel, a morzsolt fűszerekkel és a felvert tojásokkal alaposan dolgozza össze. Ízlése szerint sózza és borsozza.
Kézzel dagassza sima, formázható anyaggá.
Formázzon ebből két centi átmérőjű golyókat.
Forgassa bele mindegyiket paprikás lisztbe. Tegye egymás mellé őket enyhén olajos tepsibe, és minden oldalukat süsse barnára.

Erdélyi tokány
Öt személyre két kiló marhafelsált vagdaljunk egyenlő, diónyi nagyságú darabokba.
Lábasba tegyünk egy jó nagy kanál zsírt:
ha forró lesz, rakjuk bele a megmosott pecsenyét, sózzuk meg és fedjük be, aztán hagyjuk párolódni egy jó óráig. Ha el párolog 
a leve, mindig egy kevés vizet öntsünk reá, hogy ne piruljon meg a hús, de ne is főjön bő lében.
Mikor aztán elég puha lett a pecsenye, de azért van rajta egy merítőkanálnyi lé, tegyünk bele hat fej laskára vágott vereshagymát, azzal is süssük negyed óráig, de egy csöpp vizet sem szabad többé reá önteni, ha a hagyma már benne van.
Mikor piros lesz, és zsírig sül, de még nem ropog a hús és a hagyma, akkor van készen.
Hosszú tálban tarhonyával körítve tálaljuk.
Egész Erdélyben ez a legkedveltebb sült húsok egyike, juhhúsból és bárányhúsból is éppen így készül.

Erdélyi tokány Fiadi módra
Hozzávalók:
1,5 kg sertés, vagy marhahús, 30 dkg füstölt szalonna, 30 dkg vöröshagyma, 3 dkg fokhagyma, 10 dkg paradicsompüré, 3 dl fehérbor, 5 dkg zsír, ízlés szerint só, bors, ételízesítő, és 1 kávéskanálnyi kakukkfű

Elkészítése:

A szalonnát aprítás után zsírjára sütjük, majd dinszteljük a felszeletelt vöröshagymát.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, a fokhagymát és a fűszereket.
Ezután a húst puhára pároljuk, hozzátesszük a paradicsompürét, a fehérbort, és pár percig összeforraljuk.
Köretként általában nokedlit adunk a tokány mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MARHALEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.