Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON 30.

2020.06.26

MARHALEXIKON

Esterházy rostélyos 01.
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 cs. petrezselyem, (+1 csomó a díszítéshez), 1 zeller, 1 sárgarépa, 1 hagyma, 4 szelet marharostélyos, 2 ek víz, 1 tk ecet, liszt, 2.5 dl tejföl, 6.5 dkg szardella, olaj, vagy zsír, só, bors, tárkony.

Elkészítése:
A zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, fűszerezzük, és zsiradékon apróra vágott hagymával megpirítjuk.
Ha megpirult kissé, rátesszük a hússzeleteket, majd hozzáadunk 2 ek vizet, és 1 tk ecetet, és így pároljuk.
Időközben megfordítjuk.
Ha megpuhultak a szeletek, kivesszük, a levét átszűrjük, kevés liszttel meghintjük, és a szardellát finomra törve hozzáadjuk, majd a tejfölt is.
Tálalás előtt 15 perccel tesszük a levébe a rostélyos szeleteket.

Esterházy rostélyos 02.
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet 15 dkg-os rostélyos, 2 fej vöröshagyma,2 db sárgarépa (közepes), 1 db petrezselyemgyökér, 1 ek cukor, 1 ek ecet, 2 dl víz, só, bors, tárkony, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, mustár, kevés olaj, spagetti tészta

Elkészítése:
4 szelet marhahúst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Kevés olajban elősütjük.
Megforgatjuk, kis ideig hagyjuk fedő alatt puhulni.
Kiszedjük.
A maradék olajba 1 ek cukrot karamellizálunk, mustár bele, majd a felszeletelt vöröshagymát, durvára reszelt sárgarépát és petrezselymet hozzáadjuk.
Kicsit megpirítjuk, majd 2 dl vízzel + 1 ek ecettel felengedjük.
Sózzuk-borsozzuk, tárkonnyal ízesítjük.
Rátesszük a zöldségágyra az elősütött húsokat, és fedő alatt 40 percig pároljuk.
Közben figyeljük, hogy a zöldség meg ne égjen, pótoljuk a vizet.
A húst megfordítjuk, ha megpuhult kiszedjük, melegen tartjuk.
A sült zöldséget lisztezzük, és beletesszük a tejfölt, majd turmixoljuk.
Tálalás előtt a húst visszarakva rottyantunk rajta egyet.
Spagetti tésztát főzünk hozzá, és tálaljuk

Esterházy rostélyos 03.
Elkészítése:
Az elősütött rostélyosokat lábosba tesszük.
Zsírjában szeletekre vágott vöröshagymát fonnyasztunk, meghintjük liszttel, kicsit tovább pirítjuk, majd csont-alaplével és fehérborral felengedve felforraljuk.
Ráöntjük a húsra, babérlevelet és egész borsot teszünk hozzá.
Lefedve puhára pároljuk.
Vegyes zöldséget finommetéltre vágunk, vajban pároljuk, végül finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
Ha a hús megpuhult, kivesszük. A mártást tejföllel dúsítjuk, és kiforralás után finom szűrőn átszűrjük.
Most hozzáadjuk a megpárolt zöldséget, a finomra vágott tárkonylevelet.
Sóval, cukorral, mustárral és citromlével ízesítjük.
Tálaláskor előmelegített tálra tesszük a rostélyost, bevonjuk a zöldséges mártással, tetejére meghámozott, díszített vékony citromkarikát, erre pedig néhány szem kapribogyót teszünk.
Köretként spagettit vagy párolt rizst adunk.

Esterházy rostélyos 04.
Hozzávalók:
1 kg rostélyos, 16 dkg sárgarépa, fél citrom, 16 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl vörösbor, 4 dkg liszt, 6 dkg vaj, 1,5 dl olaj, 1 dkg pirospaprika, borsikafű, törött bors, 10 szem bors, 4 dl tejföl.

Elkészítése:
A rostélyost kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, és egy edényben nagy lángra téve az olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
A zöldségeket megtisztítjuk, vékony metéltre vágjuk, hozzáadjuk a paprikát, és ugyanabban a zsírban megpirítjuk.
Hozzáadjuk a szemes borsot, felhígítjuk 2 dl vízzel, borral, vagy húslevessel, felforraljuk és rászűrjük a hússzeletekre.
Takaréklángon fedő alatt, puhára pároljuk.
A hús ezután kivesszük a mártásból.
A mártásba beletesszük a liszttel elkevert tejfölt, a vajat és a meghámozott, vékonyan fölszeletelt citromot.
Együtt forraljuk, a tálra rakott húsra öntjük, és galuskával tálaljuk.

Esterházy rostélyos 05.
Hozzávalók:
60 dkg magas hátszín, só, 5 dkg finomliszt, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor, őrölt bors, 1 babérlevél, 20 dkg sárgarépa és petrezselyemgyökér, 3 dkg vaj, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 kiskanál mustár.

Elkészítése:
A hátszínt négy nagyobb szeletre vágjuk, kissé kiverjük, a széleit bevagdossuk.
Utána a húst megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és az olajon hirtelen megsütjük, majd lábasba szedjük.
Zsírjában a hús hempergetésénél megmaradt lisztet kissé megpirítjuk, apróra vágott vöröshagymával ízesítjük és egy kevés vízzel, meg a borral felengedjük.
Simára keverve megsózzuk, megborsozzuk, babérlevéllel fűszerezzük, majd a hátszínre öntjük.
Az edényt letakarjuk, és a húst kis lángon puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk.
A vegyes zöldséget tisztítás után gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és a vajon lefedve pároljuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, felaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
Amikor megpuhult összekeverjük a tejföllel, az ugyancsak puha rostélyosra öntjük, végül a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a citromlével meg a mustárral pikánsra ízesítjük.
Éppen csak, úgy 11-22 percig forraljuk és spagetti kíséretében tálaljuk.

Esterházy rostélyos zsemlyegombóccal
Hozzávalók:
80 dkg hátszín, só, liszt, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 dl olaj, 2 fej vöröshagyma, 10 szem egész bors, 2 babérlevél, 4 dl tejföl, 1 citrom, pici fehérbor, cukor, mustár

Elkészítése:
A zsemlegombóchoz: 10 zsemle kockára vágva, 6-8 tojás, 60 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, törött bors

A hátszínből nyolc szeletet vágunk, sózzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban elősütjük.
Lábasba szedjük úgy, hogy a szeletek félig fedjék egymást.
A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, feleresztjük vízzel, és a húsra öntjük.
Babérlevelet, szemes borsot adunk hozzá.
Az egészet óvatosan rázogatva, fedő alatt lassan pároljuk.
Közben a metéltre vágott zöldséget is félpuhára pároljuk.
Ha a hús majdnem puha, kivesszük a pároló léből, amit utána tejfölös habarással besűrítünk.
Sóval, cukorral, citromlével, mustárral ízesítjük, végül hozzáadjuk a húsokat, a metéltre vágott zöldségeket és lassan készre pároljuk.

Zsemlegombóc:
A zsemlekockákat sütőben aranysárgára pirítjuk.
A finomra vágott hagymát kevés olajban megpirítjuk, és a tűzről lehúzva, finomra vágott petrezselyemzöldet keverünk hozzá.
Külön edényben felütjük a tojásokat, kevés vízzel jól összekeverjük, majd sóval, törött borssal fűszerezzük. A zsemlekockákat keverőtálba rakjuk, rálocsoljuk a tojásos vizet, hozzáadjuk a pirított hagymát és a lisztet.
Összekeverjük, majd 20 percig hűtőben pihentetjük.
Forró vízben próbát főzünk: ha a gombóc szétfő, akkor lisztet, ha túl kemény, akkor vizet adunk a tésztájához.
Kifőzzük a gombócokat és tálalhatjuk az ételt.
Elkészítési idő: kb. 1,5 óra

Jó tanács:
A mártás tartalmas, kissé pikáns ízű és krémszerű legyen.

Éva vagdalt
Elkészítése:
A darált marhahúst sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, egészen kevés pirospaprikával, 1 evőkanál áfonyalekvárral, mazsolával, tojással jól összedolgozzuk.
Egy órán át, pihentetjük.
Szeleteket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk és vajon kisütjük.
Burgonyaropogóssal tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MARHALEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.