Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MARHALEXIKON ABC RENDBE SZEDVE 25.

2018.11.16

MARHALEXIKON

Diadal rostélyos
Elkészítése:
Kicsontozott rostélyosokat jól kiverünk. Sóval, törött borssal, mustárral és olajjal ízesítjük. A hússzeletek mindkét oldalához egy-egy babérlevelet erősítünk. Egy kisebb fej reszelt vöröshagymát megfonnyasztunk kis kockákra vágott és kisütött szalonna zsírjában, majd ráhelyezzük a húsokat, és kb. 15 perc alatt puhára sütjük.
Ízlés szerint karikára vágott sárgarépával is párolhatjuk együtt.

Diplomata stefánia
Hozzávalók:
80 dkg marha lapocka, fél kg csirkemáj, 10 dkg ementáli sajt, 20 dkg gombafej, 1 dl vörös bor, 1dl olaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg liszt, 2 db vöröshagyma. Elkészítése:
A húst felszeleteljük, kicsit kiverjük, megborsozzuk, megsózzuk, és kevés olajban mindkét oldalát megsütjük. A visszamaradt zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, visszatesszük a húst, ráöntjük a bort és kevés vizet, fedő alatt takaréklángon puhára pároljuk. A csirkemájakat kevés olajban néhány percig sütjük, megsózzuk, borsozzuk, és elosztjuk a hússzeletekre. Mindegyikre teszünk egy vékony szelet sajtot, és sütőben addig sütjük, amíg a sajt a májra ráolvad, mindegyikre teszünk egy gombafejet, amit lisztbe, tojásba, morzsába forgatva kisütünk.
Barna mártást tálaljunk hozzá mártásos csészében.

Dolma
Hozzávalók 4 személyre:
20 tölthető nagyságú szőlő-levél, 25 dkg marhahús, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 hagyma, 1 tojás, 1 csokor zöld kapor, 2-2 mentalevél, 1/2 teáskanál őrölt bors, 2 cikk fokhagyma, 2O dkg rizs, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanálnyi citromlé, só, 2 dl joghurt. Elkészítése:
A szőlőleveleket forrázzuk le. A hagymát reszeljük le, futtassuk meg olajon, adjuk hozzá a mosott rizst, az apróra vágott petrezselyemzöldet, kaprot. Másik edényben kevés olajon pirítsuk meg az apróra zúzott fokhagymát és a ledarált húst, majd dolgozzuk össze a keverékkel és fűszerezzük. A szőlőlevelek közepére tegyünk tölteléket, csavarjuk össze és tegyük a lábosba.
Öntsük föl annyi vízzel, amennyi ellepi.
Főzzük kb. fél óráig, ízesítsük citromlével, tálaláskor adjunk mellé joghurtot!

Dolmades
Hozzávalók:
fél kg darált marhahús, 1 apróra vágott hagyma, fél csésze hosszú szemű rizs, 1 tojás, fél csésze vágott mentalevél, 1 + 4 ek vaj, fél csomó apróra vágott petrezselyemzöld, 4 ek citromlé. Elkészítése:
Összegyúrom az összes hozzávalót, ha a töltelék kemény, akkor kevés vizet kanalazok hozzá. Ehhez a mennyiséghez 20-40 főtt szőlőlevél kell. Az egészen frissek csak 1 percnyi főzést igényelnek.
A szőlőleveleket megtöltöm - a töltelék ne legyen több egy kanálnyinál. Egy lábasban felolvasztok 4 evőkanálnyi vajat, kibélelem szőlőlevelekkel, és soronként rá rétegezem a töltött szőlőleveleket.
Ráöntök 4 csészényi tyúkhúslevest és mintegy 2 órán át, főzöm.
Hozzá görög citrommártást (Avgolemono) kínálok.

Dunántúli húsos ricset
Hozzávalók:
20 dkg vöröshagyma, 0,8 dl olaj, 50 dkg füstölt marhaszegy, 25 dkg szárazbab, 10 dkg rizs, 10 dkg zeller, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg gomba, pirospaprika, törött bors, só. Elkészítése:
Olajban a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt marhaszegyet és a beáztatott babot. Megszórjuk pirospaprikával, törött borssal, vízzel felengedjük, és letakarva a sütőbe toljuk. Ha a bab félpuha, hozzákeverjük a rizst, a kockára vágott zellert, a sárgarépát és a gombát. Pótoljuk az elpárolgott vizet, és ismét a sütőbe téve készre pároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MARHALEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.