Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MESTERÉSGEK ÉS FOGÁSOK KÖNYVE 39.

2018.10.07

MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK KÖNYVE

GOMBÁS KORHELYLEVES
Hozzávalók:
25 dkg gomba, 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg füstölt kolbász, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, 1 teáskanál pirospaprika, 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és szárított csombor (borsikafű), ecet vagy citromlé, 1 evőkanál ételízesítő, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A gombát megtisztítom, megmosom, és apróra vágom. A savanyú káposztát apróra vágom, a füstölt kolbász bőrét lehúzom, és karikákra vágom. A füstölt szalonnát nagyon apróra vagdosom, zsírját kisütöm, majd rádobom a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát. Sárgára fonnyasztom, rászórom a pirospaprikát és a tűzről lehúzva, belekeverem. Ráöntök 1 evőkanál vizet, rászórom a gombát és a savanyú káposztát. Fedő alatt pár percig párolom, majd az ételízesítőt, a csombort, az őrölt borsot és a babérlevelet is hozzáadva, tovább párolom. Saját levében addig párolom, amíg zsírjára nem sül, ekkor felöntöm 1 liter vízzel és felforralom.
10 percnyi főzés után belekeverem a karikákra vágott kolbászt.
A liszttel simára kevert tejföllel behabarom, felforralom, végül ízesítem ecettel, cukorral, majd beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, de ezzel már nem forralom. Finom, pikáns leves.

GYOMAI BUSALEVES (KORHELY BUSALEVES)
Hozzávalók:
80 dkg szálkamentes busafilé, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér és zöldje, 2 dl tejföl, fűszerek: só, bors, Delikát 8, 4-5 db babérlevél, citrom

Elkészítése:
A busafilét 3x3 centiméteres darabokra vágva, só, bors, delikát hozzáadásával fűszerezzük és 20 percig állni, hagyjuk. Közben 2 liter vízhez a répát, gyökeret, babérlevelet hozzáadjuk, és 10 percig főzzük. Ezután a fűszerezett halat beletesszük és 15-20 percig tovább, főzzük. Közben 2-3 szelet citromkarikával és sóval ízesítjük.
A kész, ételt tejföllel behabarva fölforraljuk.
Tálalás előtt zöldségzölddel díszítjük.

HALÁSZLÉ KORHELYESEN
Hozzávalók:
hal, vöröshagyma, pirospaprika, só, babérlevél, fél citrom leve, 3 dl tejföl

Elkészítése:
Alaplevet főzünk ugyanúgy, mint a hagyományos halászlénél, majd 1-2 babérlevéllel és fél citrom levével 5-6 percig forraljuk, ezután a pácolt halat hozzáadjuk, és még kb. 6 percig főzzük.
Végül 2-3 deci tejföllel dúsítjuk. Utóbbit úgy adjuk hozzá, hogy először egy kevés forró levessel simára keverjük, így öntjük a halászléhez, nehogy csomós legyen.

HÁMORI KORHELY HALÁSZLÉ
Hozzávalók:
4 kg ponty, 60 dkg vöröshagyma, 40 dkg savanyúkáposzta, 20 dkg krumpli, 10 dkg lecsó, 4 dl tejföl, zsír, paprika, só, bors, babér, 10 dkg liszt, citromlé, mustár, cukor

Elkészítése:
A halakat tisztítjuk és felszeleteljük. Fejüket, farkukat 5 liter vízben föltesszük főni, kockákra vágott krumpli, aprított hagyma, lecsó, só, paprika, babér társaságában. Másfél órán át lassú tűzön főzzük. Ezután átpasszírozzuk. A káposztát ebben a lében megfőzzük.
Zsemleszínű rántást készítünk, kevés vízzel és a tejföllel fölengedjük, aztán besűrítjük vele a levest.
Beletesszük a halat, a tejet és az ikrát. 10-15 percig forraljuk, s cukorral, mustárral, borssal, káposztalével és citromlével ízesítjük.

IKRÉNYI KORHELY KÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta, 30 dkg füstölt tarja, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 20 dkg füstölt kolbász, 10 dkg árpagyöngy, 3 dl tejföl, 12 dkg liszt, só, bors, paprika, zsír

Elkészítése:
A káposztát, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk ki. A tarját kockákra vágjuk és föltesszük főni. Zsíron apróra vágott hagymát pirítunk, paprikával fűszerezzük és beleforgatjuk a káposztát. A félpuha tarját levével együtt hozzáadjuk, és készre főzzük. Sót csak akkor tegyünk bele, ha a tarja meg nem sózta már.
Világos rántással sűrítjük, hozzáadjuk a zsírban pirított, borssal ízesített szeletelt gombát.
A kolbászt felkarikázzuk, és az árpagyönggyel együtt belefőzzük a levesbe.
Tálalás előtt tejfölt keverünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FOGALAKOZÁSOK ÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.