Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK 34 - KOLDUSOKBÓL AZ UTOLSÓK

2017.03.09

MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK

KOLDUS
KÓDISLEVES  - KOLDUSLEVES

Elkészítése:
Aranysárga rántást készítünk zsírból és lisztből. Érett piros paradicsomot és zöldpaprikát karikákra, vöröshagymát apróra vágunk, és a rántásban megfonnyasztjuk. Felengedjük borjú csontlével, jól összefőzzük 20-25 percig, azután leszűrjük.
Kevés rizskását főzünk bele és a tálban levő - egy tojássárgával elhabart egy deci tejfellel összekeverve tálaljuk.

KOLDUSTÁSKA
Elkészítése:
Főtt vagy sült húsmaradékot megvagdalunk, kis zsírban hagymával, sóval és egy csipetnyi borssal megpirítjuk. Egy közönséges levéltésztát gyúrunk, derelyéket metszünk, s a hússal megtöltjük.
Kifőzzük.

KOLDUSTÁSKA-LEVES 01.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 1 tojás, 1 nagyobb fej hagyma, 5 dkg reszelt sajt, 3-4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 szál petrezselyem, csipetnyi tengeri só

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, és bő, forró olajban sárgára pirítjuk. A tojásból, a lisztből és kevés vízből tésztát gyúrunk, amelyet vékonyra nyújtunk. A kiterített tészta egyik felén kis halmokba rakjuk a hagymát, a tészta másik felét ráhajtjuk, majd derelyemetszővel kis táskákra vágjuk. A visszamaradt hagymás zsírba belekeverjük a pirospaprikát, vízzel feleresztjük, megsózzuk, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.
Ha felforrt, pár percig főzzük benne a táskákat, majd a reszelt sajtot a tetejére szórva, tálalhatjuk.

KOLDUSTÁSKA-LEVES 02.
Elkészítése:
Apró kockára vágott hagymát bő zsírban sárgára párolunk. Egy tojás, kevés víz és lisztből tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk. A hagymát a tészta egyik felén apró halmocskákba rakjuk, a másik felét a tésztának ráhajtjuk, derelyemetszővel kis táskákra kivágjuk.
A visszamaradt hagymás zsírba paprikát teszünk, vízzel feleresztjük, sót, apróra vagdalt zöldpetrezselymet teszünk bele, s ha felfő, a táskákat belevetjük, még pár percig főzzük, és kész - és jó.

KOLDUSTÁSKA, TEPERTŐS DERELYE
Hozzávalók:
1 tojás, 7 evőkanál liszt, csipetnyi só.
Töltelékhez:
15 dkg tepertő, 1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi őrölt bors, csipet só

Elkészítése:
Tésztája ugyanúgy készül, mint a velős derelyénél. Töltelék készítése:
a tepertőt ledaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a sót, a borsot, gyenge tűzön kicsit pároljuk.
Kihűtjük, és a tüdős táskánál leírt módon töltjük, és tesszük a levesbe.

KOLDUS TORTA
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 8 dkg margarin, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 14 dkg cukor, 2-3 dl tej

Elkészítése:
Összegyúrjuk, közepesen kemény tésztát kell kapnunk. 6 lapot sütünk belőle
Krém: 40 dkg kristálycukrot megolvasztunk, míg teljesen folyékony nem lesz. 1,5 l tejjel felöntjük, és felforraljuk. 7 evőkanál lisztet, 5 evőkanál kakaóval összekeverünk, felöntjük fel liter tejjel, és belekeverjük a karamellbe. ha felforrt, levesszük a tűzről és még belekeverünk 25 dkg margarint.
Rögtön megtöltjük a lapokat..

Forrás:
FOGLALKOZÁSOK ÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.