Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK 36 - A KONYHAFŐNÖKÖK 1.

2017.04.08

MESTERSÉGEK ÉS FOGÁSOK

KONYHAFŐNÖK
KONYHAFŐNÖK KEDVENCE

Összeállítás: 15 perc
Főzni nem kell!
Hozzávalók 6 személyre:
6 nagy salátalevél, 5 dkg vékonyan felszeletelt kockasajt, 4 szelet főtt, füstölt sonka, 20 dkg főtt, hasábokra vágott csirkehús, 3 db Lucullus paradicsom, 2 evőkanál csíkokra vágott, marinált paprika, 2 félbevágott kemény tojás, 1 adag francia öntet

Elkészítése:
A fejes salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk. A sajtot és a füstölt húst vékony csíkokra, a paradicsomokat 6-6 cikkbe vágjuk. A sajtot a sonkával, a hússal, a paradicsommal, a paprikával és a kemény tojásokkal összekeverjük. A tálat salátalevelekkel kibéleljük, a salátát beletöltjük, és az öntettel leöntve azonnal kínáljuk. Különleges tojássaláta
Hozzávalók:(4 személyre)
3 db egész tojás, 3 db közepes nagyságú burgonya, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott evőkanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat habosra verjük a tejjel, és simára keverjük a liszttel. Megsózzuk, megborsozzuk, és a felhevített olajon egy nagy tojáslepényt sütünk belőle. A kihűlt tojáslepényt deszkán nagyon vékony csíkokra vágjuk. A tejfölbe belekeverjük a mustárt, a meghámozott, valamint lereszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Megsózzuk és a curry porral ízesítjük. A burgonyát nagyon vékony csíkokra metélve, a tojással együtt belekeverjük a mustáros tejfölbe.
A salátástálat befedjük, és a hűtőszekrényben néhány óráig hűtjük.
Pirított kenyérszeletkéket kínálunk mellé.

LIBAPECSENYE KONYHAFŐNÖK MÓDRA
Hozzávalók:
4 fiatal libacomb (egyenként kb. 35 dkg), 1 csapott evőkanál só, 1 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors, 20 dkg sertésdagadó, 1 zsemle, 1 csapott kiskanál majoránna, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor metélőhagyma. 1 tojás, 5 dkg marinált paprika, 3 evőkanál főtt zöldborsó, 2-3 evőkanál olaj, 25 dkg vegyes zöldség, 1 kisebb vöröshagyma, 1 dl fehérbor, 1-1 kiskanál paradicsompüré és finomliszt

Elkészítése:
A libacombokat - miután a tolltokokat eltávolítottuk - bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára fektetjük. Éles késsel a húsból a felső csontot kivágjuk úgy, hogy a combok alsó része egyben maradjon. A húst lapjában egyenes szeletté vágjuk, kissé kiverjük, a só és a bors kétharmadával beszórva félrerakjuk. A leeső libahúst a dagadóval és a hideg vízbe áztatott kifacsart zsemlével együtt kis lyukú tárcsán kétszer ledaráljuk. A maradék sóval, borssal, a majoránnával, a zúzott fokhagymával, a fölaprított metélőhagymával és a tojással összekeverjük. A kis kockákra vágott marinált paprikát, és a lecsöpögtetett borsót is hozzáadjuk. Ezt a tölteléket a libacombokba, a csontok helyére púpozzuk, majd óvatosan megolajozott alufóliára fektetjük. A fólia segítségével eredeti (comb-) formájukra visszaigazítjuk, majd szorosan becsomagoljuk.
A zöldséget és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk, tepsibe szórjuk. Az olajjal meglocsoljuk, kis pohárnyi vizet aláöntünk, a libacombokat ráfektetjük, és sütőben, közepes lánggal (180 C; légkeveréses sütőben 165 C), kb. 40 percig sütjük. Ezután a húst a fóliából kicsomagoljuk, majd a sütőbe visszatolva úgy 40 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben levével gyakorta meglocsoljuk, végül tálra emeljük. Zöldséges párolólevét a borral, a paradicsompürével és a liszttel turmixoljuk, lábasba szűrjük. Kevergetve fölforraljuk, és ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel hígítjuk. Tálaláskor a libacombot fölszeleteljük - persze csak a felső részét lehet -, tányérra rakjuk, majd ízes mártásával körülöntjük. Vörösborban puhított aszalt szilvával, burgonyafánkkal és szalonnába göngyölt zöldbabbal kínálhatjuk.
Utóbbi úgy készül, hogy a puhára párolt hosszúkás angol babot ötösével-hatosával kötegekbe rakjuk, vékony szelet húsos szalonnával körbetekerjük, sütőben megsütjük.

Forrás:
FOGLALKOZÁSOK ÉS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.